Στη φυλακή οδηγείται ο προμηθευτής του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας -η εταιρεία του έχει έδρα στους Αμπελόκηπους- ο οποίος πούλησε τα δύο συστήματα καταγραφής συνομιλιών την περίοδο 2006 – 2008 στις δύο υπηρεσίες, έναντι περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Το μεσημέρι της Πέμπτης κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στους δικαστικούς λειτουργούς.

Την τελευταία διετία άρχισε έρευνα στο εσωτερικό της ΕΥΠ, αλλά και από τον ΣΔΟΕ, για την διαδικασία προμήθειας των συστημάτων υποκλοπών για την «υπερκοστολόγηση του έργου με διάφορες παράνομες ενέργειες». Τα δύο συστήματα έπρεπε να αγορασθούν περίπου 1,5 -2 εκατομμύρια ευρώ, αντί επτά εκατομμυρίων που κόστισε τελικά.

Η έρευνα εστιάστηκε στην παρεμβολή της κυπριακής εταιρείας «LIS» στην σχετική διαδικασία. Σύμφωνα με τους υπευθύνους εγκατάστασης των συστημάτων υποκλοπών η «LIS» προχώρησε στην αναβάθμιση του λογισμικού των δύο «υπερκοριών», κι αυτή η διαδικασία οδήγησε στην αύξηση του κόστους.

Ωστόσο η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος ανέφερε στο πόρισμά της ότι η «LIS» ήταν, στην πραγματικότητα, εικονική εταιρεία, την οποία δημιούργησαν οι υπεύθυνοι της ελληνικής εταιρείας, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν το κόστος του συστήματος, αλλά και να την χρησιμοποιήσουν για την ανακύκληση των χρημάτων από την πώλησή του.

Στο πόρισμα των ελεγκτών για το ξέπλυμα χρήματος αφήνονται υπόνοιες για εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων στην υπόθεση.

Η υπόθεση είχε ανατεθεί στην εισαγγελέα κυρία Ευγενία Κυβέλου και στην 5η ειδική ανακρίτρια κυρία Σόφια Φούρλαρη.