Ο «κύβος ερρίφθη» από το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης Atalanti Hills στη Φθιώτιδα. Πριν από μία εβδομάδα (στις 29 Μαρτίου) η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού σχεδιασμού του υπουργείου γνωμοδότησε θετικά ως προς την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) η οποία αφορά στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης περίπου 5.000 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή «Έξαρχος» του δήμου Αταλάντης.

Το ΥΠΕΚΑ από το περασμένο καλοκαίρι είχε καταρτίσει νέες ρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν σε άρση «εμποδίων» της νομοθεσίας που προκαλούσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων.

Ειδικότερα, με τον νόμο 4002/2011 ορίστηκε η έννοια και οι προϋποθέσεις δημιουργίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ενώ με τον 4030/11 προβλέπεται ότι το 20% δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές για αθλητικές χρήσεις (π.χ. γκολφ, ιππασία, γήπεδα τένις κ.ά.). Μοναδική προϋπόθεση, η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο προχώρησε στη θετική γνωμοδότηση ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προσφυγή της εταιρείας κατά του ελληνικού δημοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αλλά και του χαρακτήρα της (δασική ή μη).
Η προτεινόμενη τουριστική αξιοποίηση περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, τρία γήπεδα γκολφ 18 οπών και άλλα έργα όπως υδάτινο πάρκο, ακαδημία τένις, ιππικό κέντρο, ελικοδρόμιο κλπ.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, η διάρκεια ισχύος της θετικής γνωμοδότησης είναι τρία έτη, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).