Δυο στους τρεις υποψήφιους για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας θα μπουν εφέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ενώ περίπου 5.000 λιγότεροι σε σχέση με την περυσινή χρονιά, είναι οι υποψήφιοι από την κατηγορία των τελειοφοίτων του Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου. Αυτό προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στην εξεταστική διαδικασία.

Επίσης όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Χρ. Κάτσικας, περίπου 1.000 θέσεις θα μείνουν και εφέτος κενές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω χαμηλής ζήτησης (υποψήφιοι θα μπουν δηλαδή σ’ αυτές αλλά δεν θα γραφτούν ποτέ στα προγράμματα τους). Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στο επιστημονικό πεδίο της αγροτικής οικονομίας των ΤΕΙ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851 υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι), ενώ πέρυσι είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 116.542 άτομα. Με το δεδομένο ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει ότι ο αριθμός των εισακτέων -που αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Απριλίου- θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 74.000 με 75.000 άτομα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα μείνει εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ το 1/3 των υποψηφίων.

Επίσης συνθήκες ευνοϊκότερου ανταγωνισμού, όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας, δημιουργεί το γεγονός ότι επανήλθε εφέτος η κατηγορία του 10%, των αποφοίτων δηλαδή παλαιότερων ετών, που κάνουν χρήση της παλαιάς βαθμολογίας τους. Οι υποψήφιοι αυτοί είχαν καταθέσει αιτήσεις για να ξαναδώσουν εξετάσεις, αλλά με τα νέα δεδομένα, ένας αριθμός περίπου 2.000 ατόμων, είναι πιθανότατο να αποχωρήσει και να διαγωνιστεί με την περυσινή βαθμολογία.

«Τα μεγάλα ερωτηματικά είναι οι θέσεις εισακτέων στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας και τις σχολές υψηλής ζήτησης, αλλά βεβαίως και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων» λέει ο κ. Χατζητέγας. Πάντως θεαματική θα είναι η μείωση των θέσεων στις αστυνομικές και στρατιωτικές Σχολές καθώς έχουν μειωθεί δραστικά οι θέσεις στον δημόσιο τομέα. Στις αστυνομικές σχολές ειδικά αναμένεται πτώση έως και 50% σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων τους περασμένων ετών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας:

– Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων υπέβαλαν αίτηση 87.820 (πέρυσι ήταν 92.750 άτομα) υποψήφιοι, εκ των οποίων 15.255 (πέρυσι ήταν 15.900 άτομα) απόφοιτοι.

– Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων -Ομάδα Β΄ υπέβαλαν αίτηση 613 ( πέρυσι ήταν 649 άτομα) υποψήφιοι, εκ των οποίων 78 (πέρυσι 62) απόφοιτοι.

– Για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων-Ομάδα Α΄ υπέβαλαν αίτηση 22.418 (πέρυσι ήταν 23.143 άτομα) υποψήφιοι, εκ των οποίων 3.019 (πέρυσι 3.047) απόφοιτοι.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, εφέτος χωρίς νέα συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, μετά τη λήξη των εξετάσεων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή των ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων -Ομάδα Β΄ κατά τα έτη 2010 ή 2011 και επιθυμούν να ζητήσουν εισαγωγή για το 10% των θέσεων.