Την προώθηση διαδικασιών προκειμένου να καθιερωθεί πιστοποιητικό υγείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, ανακοίνωσαν ο υπουργός ΥγείαςΑνδρέας Λοβέρδοςκαι ο υπουργός Προστασίας του ΠολίτηΜιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με θέμα ζητήματα που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από την υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, στο πλαίσιο Υγειονομικής Διάταξης, που εκδόθηκε, προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας των πασχόντων και των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθιερώνονται περιορισμοί στην απασχόληση ατόμων με λοιμώδη νοσήματα, υποχρεώσεις για τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων, προδιαγραφές και απαιτήσεις ώστε οι χώροι διαβίωσης των μεταναστών να πληρούν επαρκείς χώρους υγιεινής και επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση χώρων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες αν εκραγεί» τα ζητήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν, ενώ ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στους μετανάστες για λοιμώδη νοσήματα. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, υπογράμμισε ότι ενεργοποιούνται στα νοσοκομεία ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που υπάρχουν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχετική ανακοίνωση για τα νοσοκομεία που θα διαθέτουν τέτοιους χώρους αναμένονται τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία «αν ληφθούν υπόψη οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης αυτών σε χώρους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας».

Oπως είπε χαρακτηριστικά «από την πλευρά μας προωθείται νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα και πάσχουν από λοιμώδες νόσημα ή ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδη νοσήματα λόγω της χώρας προέλευσης ή της χρήσης ενδοφλέβιων απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών ή γιατί είναι εκδιδόμενα πρόσωπα ή διαμένουν υπό απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, θα κρατούνται».

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Όσοι από αυτούς χρειάζονται θεραπεία θα νοσηλεύονται σε ειδικούς χώρους νοσοκομείων και θα φυλάσσονται ενώ οι άλλοι των κατηγοριών αυτών θα κρατούνται σε χώρους κράτησης, ώστε να είναι υγειονομικά ελεγχόμενοι και να αποτρέπεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Και συμπλήρωσε πως έτσι δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα άτομα αυτά ακόμα και αν έχουν ζητήσει να υπαχθούν στο καθεστώς του πρόσφυγα και εκκρεμεί η σχετική διαδικασία εξέτασης του αιτήματος τους ενώ προβλέπεται κράτηση κατά προτεραιότητα για όσους αλλοδαπούς εκκρεμεί σε βάρος τους απόφαση διοικητικής απέλασης.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων κράτησης αλλοδαπών, για τα οποία αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα σχετική τροπολογία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σε αυτά τα κέντρα κράτησης δεν θα υπάρχουν μετανάστες που νοσούν, αλλά μόνο άτομα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών διοικητικής απέλασης.

Παράλληλα, ο υπουργός έδειξε κατανόηση για τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών για τα κέντρα κράτησης, τόνισε όμως ότι το ζήτημα είναι εθνικό και οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ανάλογο χαρακτήρα λέγοντας ακόμη ότι δεν θα υποκύψει και να υποχωρήσει σε λαϊκισμούς από την πλευρά των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης πως κάνει λάθος όποιος θεωρεί πως η υπόθεση της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης είναι προεκλογικού χαρακτήρα.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει αποτέλεσμα «να επωάζεται το αυγό του φιδιού και να δημιουργούνται ρατσιστικές αντιλήψεις».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία γραμμής καταγγελιών για τους πολίτες, που θα αφορά σε ύπαρξη χώρων που μένουν ομαδικά μετανάστες σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής. Τόνισε, επίσης, ότι θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις τόσο σε όσους ενοικιάζουν τέτοιους χώρους, όσο και σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν παράνομους μετανάστες, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία από τα λοιμώδη νοσήματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση στα κρούσματα AIDS έχει ξεπεράσει το 1000% και έκανε λόγο για ξεχασμένες ασθένειες που επανακάμπτουν. Όπως είπε τα στοιχεία προέρχονται από όσους έχουν υποβληθεί κυρίως αυτοβούλως σε εξετάσεις ενώ σημείωσε ότι από τους 600 οίκους ανοχής στην Αθήνα, άδεια λειτουργίας έχουν μόνο οι 7 και δεν είναι εφικτό στους άλλους να γίνει υγειονομική εξέταση στις εκδιδόμενες γυναίκες.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα έκτακτη επίσκεψη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ. Ο υπουργός θα επιβεβαιώσει στην επίτροπο την ισχυρή πολιτική βούληση της χώρας μας να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα.