Η ώρα της γης έφτασε και φέτος. Τα φώτα στο κτίριο της Βουλής, στο Δημαρχείο της Αθήνας, στον Λευκό Πύργο, στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης και άλλα γνωστά κτίρια και μνημεία της επικράτειας, θα σβήσουν για μια ώρα στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου. Μαζί μ’ αυτά το στοίχημα είναι τα φώτα να σβήσουν και σε όσο περισσότερα σπίτια γίνεται.

Η συμβολική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και ξεκίνησε το 2007 από την Αυστραλία με πρωτοβουλία του WWF, θα διεξαχθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά απόψε στη χώρα μας, όπως και σε άλλες 95 χώρες.

«Αν και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει υποχωρήσει στην παγκόσμια ατζέντα, σαν συνέπεια και της οικονομικής κρίσης, στη χώρα μας τα μηνύματα είναι τουλάχιστον αισιόδοξα» λέει η κυρία Μαρίνα Παντέρη από το WWF.

Το ελληνικό παράρτημα της οργάνωσης έχει δημιουργήσει και σελίδα στο facebook (www.facebook.com/WWFGreece) όπου με το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» οι πολίτες στέλνουν εδώ και καιρό τις προτάσεις τους για διάφορα στοιχεία της ελληνικής φύσης που πρέπει να προστατευτούν.

«Ως τώρα πάνω από 1300 άνθρωποι έχουν γράψει το δικό τους μήνυμα. Ελπίζουμε πολλαπλάσιοι να σβήσουν για μια ώρα τα φώτα τους το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως να ευαισθητοποιηθούν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής», λένε από το WWF.

«Και στη Θεσσαλονίκη oι πολίτες ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την προστασία της φύσης όσο και με την βελτίωση της εικόνας της πόλης» λέει ο Βασίλης Σταμογιάννης από την ομάδα Greenparty, που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης και έχει αναλάβει την προώθηση της πρωτοβουλίας για την ώρα της γης στην συμπρωτεύουσα.

«Η ομάδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Την κυριακή 1η Απριλίου παίρνουμε μέρος στον εθελοντική καθαρισμό στις εκβολές του Λουδία που διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Άξιου – Λουδία – Αλιάκμονα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμογιάννη κλειδί για να πειστούν οι πολίτες να αγκαλιάσουν τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες ενός δήμου σε αυτή τη συγκυρία «είναι δουν αποτελέσματα και κυρίως να πειστούν ότι δεν ξοδεύονται άσκοπα χρήματα. Για αυτό το λόγο προσπαθούμε όλες αυτές οι κινήσεις να γίνονται με την οικονομική υποστήριξη χορηγών». Χορηγοί που μπορεί να είναι όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και οι ουκ ολίγες, αδελφοποιημένες με τη συμπρωτεύουσα, πόλεις της Ευρώπης.

«Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε ένα παρκάκι όπου τα φυτά, τα δέντρα και τα έξοδα ανάπλασης του ήταν προσφορά του δήμου της Μασσαλίας , για αυτό το λόγο και πήρε το όνομα της». Ενδιαφέρον για κάτι παρόμοιο έχει δείξει και η πόλη της Λειψίας.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ώρα της Γης με το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε την πόλη μας». Από τις 20.30 έως τις 21.30 θα σβήσει τα φώτα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Αθηνάς 63, στο δημαρχείο της Αθήνας, Λιοσίων 22, στο κτίριο του Δήμου επί της οδού Αθηνάς 16, στην «Τεχνόπολις», στο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, τον ΑΘΗΝΑ 984, καθώς και σε όλα τα Πολιτιστικά Κέντρα.

Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες της Αθήνας να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους για μια ώρα από τις 20.30 στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης.

«Παρών» στην Ωρα της Γης θα δώσει το αεροδρόμιο της Αθήνας , σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του (δυτικός διάδρομος, 03L/21R και οι τροχόδρομοί του) από τις 20:30 έως τις 21:30. Παράλληλα, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση του WWF και τη συμμετοχή του αεροδρομίου της Αθήνας. Επιπλέον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενθαρρύνει όλο το προσωπικό του αεροδρομίου να συμμετάσχει στην «Ώρα της Γης» μειώνοντας ή σβήνοντας τα φώτα στο σπίτι.