Αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης για εφέτος, ενώ συστήνεται επιτροπή από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου Παιδείας για να καταθέσει προτάσεις ως τις 15 Μαΐου για την ομαλή εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιο.

Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος η επιτροπή αυτή δεν έρχεται να αλλάξει τον νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί, αλλά να εντοπίσει και να διορθώσει τις δυσλειτουργίες του. Για κλίμα συνεργασίας τόσο με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, αλλά και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μίλησε άλλωστε και η υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Χαριτολογώντας μάλιστα, όταν ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι τον νόμο αυτό θα τον εφαρμόσει τελικά η Νέα Δημοκρατία, η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε ότι θα διαφωνήσει μαζί του μόνο σε ένα σημείο: ότι τον νόμο θα εφαρμόσει το ΠαΣοΚ, γιατί αυτό θα είναι πρώτο κόμμα!

Στην επιτροπή του υπουργείου, πάντως, θα συμμετάσχουν οι πρυτάνεις Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος, ΕΜΠ κ. Σ. Σιμόπουλος, Θράκης κ. Κ. Ρέμελης, Πάτρας κ. Γ. Παναγιωτάκης, ειδικός γραμματέας ΑΕΙ του υπουργείου κ. Β. Παπάζογλου και ο πανεπιστημιακός και πρώην ειδικός γραμματέας ΑΕΙ κ. Αθ. Κυριαζής.

«Σε κανένα πανεπιστήμιο, με χιλιάδες εκπαιδευτικών, δεν έχουν εκλεγεί συμβούλια διοίκησης ως σήμερα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης.

«Επαναλαμβάνω, η επιτροπή έχει να κάνει με την εφαρμογή του Νόμου» συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές από τις νυν διοικήσεις των Ιδρυμάτων και «όχι από επιτροπές εφορευτικές», όπως έχει επιχειρηθεί ως σήμερα.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να μπούμε και να προλάβουμε τι θα πει η επιτροπή. Θέλουμε προτάσεις και σκέψεις για τα προβλήματα, τις οποίες θα μελετήσουμε», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης. Οπως τονίστηκε, μάλιστα, θα εξεταστεί παράλληλα και το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Σχετικά με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ότι ο κ. Μπαμπινιώτης ανέλαβε υπουργός Παιδείας ενώ ήταν πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσάκειων Σχολείων, απάντησε ότι την επόμηνη ημέρα που ανέλαβε υπουργός, ανέστειλε τα άλλα καθήκοντά του.

Οσον αφορά τις επίμαχες τροπολογίες για τα ιδιωτικά σχολεία ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι τις βρήκε έτοιμες από την προηγούμενη ηγεσία, κάτι που επιβεβαίωσαν ο κ. Αρβανιτόπουλος και η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

«Δεν έβαλα ούτε μια λέξη παραπάνω» δήλωσε και αναφερόμενος στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων απάντησε: «Το να διαστρεβλώνει κανείς τα πράγματα αποτελεί παλιά και ξεπερασμένη μέθοδο».
Εξεταστικό και εισακτέοι

Στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι θα κινηθεί ο αριθμός των εισακτέων εφέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και δεν θα υπάρξει καμιά μείωση του αριθμού τους. «Κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης είναι λάθος», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα αφεθεί για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι σημερινοί μαθητές της Α’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα.

Στη Β’ Λυκείου οι αλλαγές που θα γίνουν την ερχόμενη χρονιά περιορίζονται στην εισαγωγή των πρότζεκτς (ερευνητικές εργασίες) που λειτούργησαν πιλοτικά εφέτος στην Α’ Λυκείου. Ακόμη στα μαθήματα επιλογής στην Β’ Λυκείου προστίθενται οι Αρχές Οικονομίας και η Πολιτική και Δίκαιο.

Για το νομοσχέδιο του νέου λυκείου που δεν ψηφίστηκε ο κ. Μπαμπινιώτης σχολίασε ότι «ήταν ένα ώριμο νομοθέτημα. αφορούσε την ουσία, την οποία ποτέ δεν συζητάμε, που είναι το να αναπνεύσει το σχολείο και να αλλάξει το απάνθρωπο αυτό εξεταστικό σύστημα».

«Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε τον νομό για το νέο λύκειο, αλλά τελικά θα πάει μετά τις εκλογές», είπε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

«Ευχάριστη είδηση» οι ανακοινώσεις Μπαμπινιώτη

Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος σχολίασε, με ανακοίνωσή του το μεσημέρι, με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας: «Το γεγονός ότι αποδεσμεύτηκε η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από προϋποθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και ταυτόχρονα μια δικαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων».

«Σε ό,τι αφορά στη σύσταση νέας Επιτροπής που θα μελετήσει τα ζητήματα εφαρμογής το νόμου και θα προτείνει βελτιώσεις», ο πρύτανης του Α.Π.Θ. δήλωσε ότι «είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση που για πρώτη φορά, μετά από καιρό, επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Αιχμές από Διαμαντοπούλου

«Ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας.

«Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα» κατέληξε.