Επιτακτική θεωρεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την ανάγκη για την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών προκειμένου οι αλλοδαποί που αιτούνται άσυλο να εξυπηρετούνται καλύτερα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στην Πέτρου Ράλλη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνεται ότι κάθε εβδομάδα, περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, περιμένουν ολονυχτίς έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, με την ελπίδα να καταφέρουν να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο.

Επίσης όπως σημειώνεται, η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και πιστεύουν πως όλοι τους θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου.

Στην ανακοίνωση τονίζουν την ανησυχία τους για τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο, όπως είναι η αναμονή στην ουρά για ώρες, ακόμα και μέρες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα ή σε άλλες βασικές παροχές.

Μάλιστα επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «πολλοί αποκοιμιούνται ανάμεσα σε σωρούς απορριμμάτων».

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας πήγε στη περιοχή και περιέγραψε το σκηνικό που αντίκρισε. «Η στιγμή που περιμένουν φτάνει στις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης επιτρέπει σε μόλις 20 άτομα να εισέλθουν στο κτίριο και να καταθέσουν την αίτησή τους για άσυλο. Κάποιες φορές δίνονται «μάχες» για να προωθηθεί κάποιος μπροστά, αλλά η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά».
Και προσθέτουν: «Στους 20 τυχερούς που επιλέγονται δίνεται ημερομηνία για συνέντευξη, καθώς και η επονομαζόμενη «ροζ κάρτα» που έχουν οι αιτούντες άσυλο και τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα, δικαίωμα στην εργασία, καθώς και σε στοιχειώδη βοήθεια, για όσο διάστημα η αίτησή τους εξετάζεται. Οι άτυχοι διασκορπίζονται παρόλο που πολλοί επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα. Κάποιοι προσπαθούν εδώ και μήνες, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος απέλασης είναι άμεσος εάν συλληφθούν χωρίς τη ροζ κάρτα».
Από τη Ρώμη, ο Λόρενς Γιόλες, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, εξέφρασε ανησυχία για αυτή την κατάσταση. Παρακίνησε, μάλιστα, τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν «αυτό το χρόνιο ζήτημα και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου».

Η Ινγκε από το Καμερούν, η οποία έφτασε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, είπε στο κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας ότι αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που προσπαθεί να πάρει ημερομηνία για συνέντευξη. Όπως λένε την άκουσαν να φωνάζει στους αστυνομικούς «σας ικετεύω!», αλλά η κραυγή της δεν εισακούεται ούτε αυτή τη φορά και φεύγει με δάκρυα στα μάτια.

Μία άλλη γυναίκα, η Σάρα από την Αιθιοπία, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 18 μήνες. Ζητάει τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας ενώ παραπονείται ότι ούτε στην πατρίδα της μπορεί να επιστρέψει ούτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να πάει.

Τρεις έφηβοι από τη Συρία, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς την οικογένειά τους, καταφέρνουν να πάρουν την πολύτιμη ροζ κάρτα, έπειτα από μία εβδομάδα προσπαθειών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανήρτησε και ένα βίντεο με τίτλο: «Ελλάδα. Περιμένοντας στην ουρά» με μαρτυρίες αλλοδαπών που συνάντησε το κλιμάκιο της κατά την επίσκεψη στην Διεύθυνση Αλλοδαπών: