Εντός της εβδομάδας και ενώ η απεργία των ναυτεργατών βρίσκεται σε εξέλιξη με τα πλοία να μένουν δεμένα στα λιμάνια, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σε τρία τουλάχιστον ζητήματα που έθεσε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Απόστολο Βεντούρη, στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου το Σάββατο το απόγευμα.

Μεταξύ άλλων οι ακτοπλόοι ζητούν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μείωση του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες των πλοίων και άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Επίσης εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος, ρυθμίσεις που συναντούν την αντίδραση των ναυτεργατών, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αντιδιαμετρικά αντίθετα αιτήματα.

Οι ακτοπλόοι συνεχίζουν να βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του κόστους των ακτοπλοϊκών καυσίμων, μάλιστα ορισμένες εταιρείες φαίνεται ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε νέες αυξήσεις εισιτηρίων.

«Θέσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για να επιβιώσουν και εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.