από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 

ΠΝΟ: Δένει τα πλοία - Ζητά συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Επιπλέον διεκδικεί διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπολοΐα
ΠΝΟ: Δένει τα πλοία - Ζητά συλλογικές συμβάσεις εργασίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τη  Δευτέρα και την  Τρίτη τα πλοία εξαιτίας των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα.

Οι ναυτεργάτες είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι οποίοι ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει. Εντός της ημέρας θα ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην παραταθεί χρονικά η απεργία.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών βρίσκονται από τα ξημερώματα στο σημείο όπου είναι δεμένο το Blue Star Paros και μέχρι στιγμής η κατάσταση στο λιμάνι είναι ήρεμη. Οι ναυτεργάτες επιτρέπουν στα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι, να δέσουν, αλλά δεν επιτρέπουν την αναχώρησή τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, από νωρίς το πρωί τελούν υπό κατάληψη τα γραφεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Οίκου Ναύτου και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), στον Πειραιά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάζει μία ημέρα πριν τελειώσει η κάθε απεργία, προκειμένου να αποφασίζει και νέα 48ωρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως εντός της ημέρας εκπρόσωποι των ναυτικών και των εργαζομένων σε ΝΑΤ και Οίκο Ναύτου να έχουν συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου για τα ζητήματα που αφορούν τα δυο Ταμεία.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί λύση για τα ευπαθή προϊόντα.

«Σεβόμαστε το μόχθο και την προσφορά του Έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη ΠΝΟ, στο πλαίσιο, όμως, των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα. Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, στο συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε» δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. 

Το Σάββατο, η συνάντηση της ΠΝΟ με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, διεξήχθη σε πολύ τεταμένο κλίμα, ενώ κάποια στιγμή αποχώρησαν από το διάλογο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αλλά και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ναυτικών.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ευχή ότι θα «επικρατήσει  αίσθημα εθνικής ευθύνης και ψυχραιμίας απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας τα νησιά μας, την οικονομία και τις εξαγωγές».

«Οι ναυτικοί δεν απεργούν αλλά συνήθως γίνεται κατάληψη πλοίων» υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Απόστολος Βεντούρης, κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις.

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η απεργία των ναυτικών στην αγορά, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Logistics.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται επίσης να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών, προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις με τη μορφή στάσεων εργασίας ή 48ωρων επαναλαμβανόμενων.

Σημειώνεται ότι η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ η καύσιμα γίνεται μόνο με πλοηγικά σκάφη.

Τι ζητούν οι ναυτεργάτες

Στα αιτήματα των ναυτεργατικών σωματείων περιλαμβάνεται η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2012 και η διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα. 

Αυτό όμως που προκαλεί την έντονη δυσφορία τους είναι η απόφαση για μείωση των συντάξεων των ναυτικών κατά 7% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Απριλίου, αλλά και η επιχειρούμενη, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση του γραφείου ευρέσεως ναυτικής εργασίας και η ένταξή του στον ΟΑΕΔ, καθώς η εποπτεία του ΝΑΤ ανήκει πλέον στο υπουργείο Εργασίας.

Οι ναυτεργάτες ζητούν επίσης τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού. 

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, ο λογαριασμός του ΕΛΟΕΝ από το 1950 θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, με νόμο του 1997 δόθηκε η δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος να διαχειριστεί ένα μέρος των χρημάτων και να τα μετατρέψει σε ομόλογα. Έτσι, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, από τα 51,5 εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 32 εκατ.

Αντιπαράθεση Μπακογιάννη – Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την περιοδεία της στην Κρήτη απάντησε και στην «πρόκληση» που δέχθηκε από την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ. Όπως είπε, από την απεργία θα πληγεί ο μεγαλέμπορος και όχι ο φτωχός αγρότης.

Απαντώντας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η λογική της κυρίας Παπαρήγα ότι μπορεί μια κοινωνική ομάδα να εξοντώνει μια άλλη για να προσθέσει ατέλειωτους ανέργους στον ήδη μακρύ κατάλογο που υπάρχει, είναι μοναδική. Είναι η λογική του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο πιστεύει ότι ο λαός πρέπει ακόμα περισσότερο να εξαθλιωθεί, ακόμα περισσότερο να  καταστραφεί, για να αντλήσει το κομμουνιστικό κόμμα πολιτικά οφέλη». Η  κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε ακόμη ότι «ελπίζω η κυρία Παπαρήγα αντί να έχει τις έτοιμες απαντήσεις της, να μιλήσει με τους αγρότες της Κρήτης που μέχρι τώρα έχει αποφύγει να τους δεχθεί».

 Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια Δευτέρα και Τρίτη 
Ακτοπλόοι: Ζητούν εποχικά πληρώματα- Συνάντηση με Διαμαντοπούλου 
Στον ΕΟΠΥΥ και ο Οίκος Ναύτου 
Ξενοδόχοι: Σε κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό η απεργία της ΠΝΟ  
Η ΠΝΟ έδεσε τα πλοία και ζητά συλλογικές συμβάσεις εργασίας 
 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τσακίστε τους | 20/03/2012 11:34
  Κόψιμο κόλων ανηλεές αν τολμήσουν οι αλήτες και καταλάβουν καταπέλτες. Το θέμα δεν είναι το ότι οι ίδιοι δικαιούνται να μην δουλέψουν, αλλά ότι το απαγορεέουν σε άλλους! Άμεσο αυτόφωρο και φυλάκιση στα καθάρματα.
  κράτος νόμου
  απάντηση51
   
   
  Aπολύστε τους!!! | 20/03/2012 07:58
  Με τόση ανεργία πού το πρόβλημα, απολύστε τους να πάνε σπίτια τους και προσλάβετε άλλους, πόσα εκατομμύρια ανέργους έχουμε;;; Θα μπορείτε και να διαλέγετε!!
  Απολύστε τους να τελειώνουμε
  απάντηση51
   
   
   
  Δηλαδή τι θέλουν | 19/03/2012 17:31
  τα άτομα της ΠΝΟ ; για να πάρουν 20 ευρώ παραπάνω τον μήνα απο τον " πλούσιο" αφοπλιστή τους, ταλαιπορούν χιλιάδες ταξειδιώτες, ζημιώνουν τους αγρότες γιατί θα χαλάσουν τα προιόντα τους στα πλοία, ζημιώνουν και τον τουρισμό και μαζί του ολους τούς Ελληνες και το κράτος; Αυτοί οι άνθρωποι σκέφτοντε μόνο τον εαυτό τους και τίποτα άλλο. Η πλειονότητα των Ελλήνων έχει οικονομικά προβλήματα αυτή την ώρα δεν είναι μόνο αυτοί. Τέτοιες ομάδες ασυνείδητων μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
  xenos
  απάντηση96
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μελέτη του savoir vivre | 19/03/2012 14:18
  Καλα ε...θα πανικοβληθώ.....μα τι πράγματα είν τούτα? Σας παρακαλώ να ανατρέξετε στο savoir vivre στο κεφάλαιο ''εργασιακά δικαιώματα'' για να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε παράσταση διαμαρτυρίας. Στέλνουμε ενα email με τα αιτήματά μας στον αρμόδιο υπουργό και περιμένουμε την απάντησή του. Ε και αν αργήσει...άνιρωποι είναι και αυτοί...μπορεί να έχουν πάει τουαλέτα, να εργάζονται, να κάνουν σπα.... Πάνω από όλα κατανόηση. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί παράδειγμα χιούμορ! ΑΠΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΑΚΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
  Στεφάν
  απάντηση1420
   
   
   
  εισαγγελεας υπαρχει? | 19/03/2012 14:09
  απορω που ειναι ο εισαγγελεας να επεμβει που μια χουφτα ασχετοι που παριστανουν τους ναυτεργατες με κρατουν ομηρο στο νησι και παρεμποδιζουν τις μετακινησεις...ναυτικους που ρωτησα δεν ηξεραν καν γιατι απεργουν και ποσο θα διαρκεσει,τετοια ασχετοσυνη...φασιστες θιασωτες της βορειας κορεας πρεπει να τελειωνουμε με εσας...
  kostas
  απάντηση2717
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΜΑΝ ΠΙΑ | 19/03/2012 11:22
  ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΠΝΟ ! ΠΙΑ ΠΝΟ ? ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ, ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΚΤΛ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ? ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ. ΝΑ ΟΡΓΑΝΟΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΣΤΥΛΑΡΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ Η ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ?
  Α.ΛΙΝΟΣ
  απάντηση2616
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ντροπή | 19/03/2012 10:21
  Ντροπή στο ανύπαρκτο κράτος και σε μας που ανεχόμαστε τους υπαλλήλους του ΚΚΕ μνα διαλύουν την Ελλάδα. Γιατί δεν εφαρμόζουν τοπ νόμο? δεν χρειάζεται να απαγορεύσουν την απεργία, απλά να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να προβούν στην παράνομη πράξη της κατάληψης πλοίων. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Να εφαρμόσουν το νόμο.
  Θανάσης
  απάντηση2012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι ίδιες προεμφυλιακές πρακτικές. | 19/03/2012 09:01
  Η πάνσοφη και αλάθητη πασιονάρια Παπαρήγα, ο θεός του πολέμου Παφίλης και όλα τα «καλά παιδιά», μαζί με τους Τσιπραίους, κλπ. Καταστρέφουν ενσυνείδητα την οικονομία οδηγώντας τον Λαό στην εξαθλίωση προσπαθώντας να βρουν πελάτες. Βασίζονται στις ελευθερίες που τους παρέχει η Δημοκρατία που θα καταργήσουν άμποτε έπαιρναν την εξουσία. Οι ίδιες προεμφυλιακές πρακτικές.
  Νικόλας
  απάντηση2112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ναυτεργάτες πήλινοι | 19/03/2012 07:59
  Οι ναυτεργάτες και η ΠΝΟ, με μια απύθμενη αλαζονεία, νομίζουν πως είναι ισχυρότατο εργατικό Σωματείο, γι' αυτό καταπιέζουν τους νησιώτες και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αγνοούν οι ανόητοι, πως αν υπήρχε στην Ελλάδα δικαστική εξουσία (εισαγγελέας που να δούλευε δηλαδή), δεν θα μπορούσαν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, αφού τα "φοβερά" κατορθώματά τους είναι το εξής ένα: Η φασιστική κατάληψη των πλοίων (πράξη που παραβαίνει καμιά δεκαριά νόμους και , τελικά, καταλύει το δημοκρατικό πολίτευμα). Ποιος θα βάλει φυλακή τους επίορκους κρατικούς φορείς;
  πολίτης 2
  απάντηση2112
   
   
   
  Διαμαρτηρίες | 19/03/2012 07:50
  Δεν είδα την Π.Ν.Ο να κάνει απεργίες τότε που το ταμείο τους το άδειασε ο Αντρέας βάζοντας στο ΝΑΤ ό,τι κουβαλήθηκε από την Τασκένδη . Και στο τέλος αν θυμάστε, δεν είχαν να δώσουν συντάξεις. Βλέπεις ήταν θέμα ψήφων. Το ταμείο, φωτιά και μπούλμπερη
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ.... | 19/03/2012 07:37
  ...οτι λεφτα δεν εχει και οτι φαλληρισαμε. Για εξηγησεις ας στραφουν στους ψευτοπαλληκαραδες πολιτικους που κατεβαιναν στα λιμανια και εταζαν φουρνους παξιμαδια... Αυτοι μαζι με τους εργατοπατερες κατεστρεψαν την χωρα.
  g papas
  απάντηση2312
   
-