Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η αντιρατσιστική πορεία περισσότερων από χιλίων ατόμων που διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας.

Η πορεία, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με κατεύθυνση την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, με σκοπό τη διεξαγωγή συναυλίας, διακόπηκε… άδοξα στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Ιουλιανού, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν τη συνέχισή της προς την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα «για τον φόβο των Ιουδαίων», καθώς λίγο νωρίτερα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων είχαν οργανώσει στην πλατεία Αγίου Παντελήμονα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των λαθρομεταναστών – ωστόσο λίγο μετά τις 4 μ.μ. είχαν διαλυθεί.

Παρόλα αυτά, οι αντιρατσιστές ακτιβιστές δεν πτοήθηκαν και πραγματοποιήσαν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους μεταξύ των οποίων συναυλία και θεατρικά δρώμενα καταμεσής της Αχαρνών όπου έστησαν αυτοσχέδια εξέδρα.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κατηγορούν τον Δήμο Αθηναίων επειδή ζήτησε άδεια για την πραγματοποίηση της συναυλίας στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

«Ο Δήμαρχος της Αθήνας αντί να διευκολύνει τις κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και των φασιστικών προκλήσεων απευθύνθηκε στη ΓΑΔΑ για να απαγορευτεί η κινητοποίηση» αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή που διοργάνωσε το αντιναζιστικό συλλαλητήριο.

«Χαιρετίζουμε τους πάνω από τρείς χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες που αψήφησαν τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του Χρυσοχοίδη και του Καμίνη και συμμετείχαν στο αντιναζιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα. Η συναυλία και τα θεατρικά δρώμενα πραγματοποιήθηκαν επί της Αχαρνών , μπροστά από τα φράγμα που έστησαν τα ΜΑΤ του Χρυσοχοίδη «για να διασφαλίσουν τη Δημόσια τάξη και ασφάλεια» σύμφωνα με το εισαγγελέα που βρέθηκε εκεί για να δώσει εξηγήσεις» αναφέρουν σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου.

Νωρίτερα, στην προσυγκέντρωση που προηγήθηκε χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι εργαζόμενων από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας Κώστας Καταραχιάς και την Ιντρακόμ Βασίλης Συλαιδής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και Πειραιά Θανάσης Διαβολάκης , ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γ. Φελέκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Π. Γκαργκάνας από το ΣΕΚ, μαθήτρια από το 6ο Λύκειο Καλλιθέας, η Ε. Παπαχρυσάνθου από τη Επιτροπή παγκρατίου, ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.

ΟΙ ομιλητές απαίτησαν να μπει τέλος στις ναζιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα και στις γειτονιές, να μπει τέλος στη κάλυψη τους από την Αστυνομία.

Επίσης, στηλιτεύθηκε η απόφαση του Δημάρχου Καμίνη «να κάνει πλάτες μαζί με το Χρυσοχοίδη στους παρακρατικούς του Αγίου Παντελεήμονα».

Με επιτυχία, σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιήθηκαν και όλες οι αντίστοιχες πανελλαδικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο όπου πραγματοποιήθηκαν συναυλίες και συμμετείχαν αρκετοί μαθητές.