Το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη για τη νίκη του στον 1ο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, προσπαθεί να αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου με λογαριασμό που άνοιξε στην Αγροτική Τράπεζα.

Το ασημένιο κύπελλο, ύψους 21 εκατοστών, που δημιούργησε ο εμπνευστής του μαραθωνίου δρόμου Μισέλ Μπρεάλ, όπως είναι γνωστό, πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Λονδίνο από τον οίκο Christie’s στις 18 Απριλίου μαζί με άλλα 179 αντικείμενα, όπως δάδες και αφίσες από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στον διεθνή οίκο δημοπρασιών αναγκάστηκε να απευθυνθεί ο εγγονός του πρώτου έλληνα ολυμπιονίκη, Σπύρος Λούης και ο ίδιος – μέχρι σήμερα το κύπελλο δεν είχε φύγει ποτέ από τα χέρια της οικογένειας – αφού μάταια προσπάθησε επί διετία να βρει ενδιαφέρον για την αγορά του από το ελληνικό κράτος, κάποιο μουσείο ή αθλητικό φορέα.

«Πριν λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι το κύπελλο του Σπύρου Λούη βρίσκεται στην κατοχή του οίκου Christie’s και πρόκειται να δημοπρατηθεί. Εάν το γνωρίζαμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να πιέσουμε κάποιους φορείς για να το κρατήσουμε εδώ» αναφέρει ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

«Ετσι πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε έναν λογαριασμό όπου θα μπορεί να συμβάλλει κάθε Έλληνας πολίτης προκειμένου να διαφυλάξουμε την πολιτιστική και αθλητική μας κληρονομιά και να επιστρέψει το κύπελλο στην Ελλάδα. Έχουμε επικοινωνήσει και με τον οίκο Christie’s προκειμένου να μην δημοπρατηθεί και να το αγοράσουμε απευθείας» προσθέτει ο κ. Πατούλης.

Πέρα από τις άλλες ενέργειες, έχουν σταλεί και επιστολές σε επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής του Αμαρουσίου προκειμένου να συμβάλλουν στην εκστρατεία.

Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει να καταβάλλει το ποσό που επιθυμεί στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στον αριθμό λογαριασμού GR2104314190000410300214464 υπέρ της αγοράς του Κυπέλλου του Σπύρου Λούη ή να επικοινωνήσει με το Δήμο Αμαρουσίου στο τηλ: 2132038315 και 360.