Γλυκό νεραντζάκι… Κάτω Πατησίων θα έχουν ευκαιρία να απολαμβάνουν σε λίγο καιρό οι Αθηναίοι. Ο δήμος Αθηναίων ύστερα από πρωτοβουλία του Κέντρου Εργασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΑΝΑ) αποφάσισε να αξιοποιήσει έμπρακτα τα… οπωροφόρα της Αθήνας, δίνοντας το σύνθημα στους κατοίκους της πόλης να τα προσέξουν και να αξιοποιήσουν τους καρπούς τους.

Την Πέμπτη, από τις 15.00 έως τις 17.00 άνθρωποι του δήμου, άτομα με ειδικές ανάγκες μέλη του ΚΕΑΝΑ, αλλά και εθελοντές θα βρεθούν στη συμβολή των οδών Κουρτίδου και Βικέλα στα Κάτω Πατήσια και θα μαζέψουν τους καρπούς από τις νεραντζιές.

Μετά τη συγκομιδή τα νεράντζια θα μεταφερθούν με όχημα του δήμου στα μαγειρεία των κατασκηνώσεων στον Άγιο Αντρέα Αττικής, όπου τα μέλη του ΚΕΑΝΑ θα τα μετατρέψουν σε γλυκό κουταλιού. Ενα γλυκό κουταλιού, μάλιστα, που προγραμματίζεται να μοιραστεί δωρεάν στους κατοίκους της πόλης.

«Για 18 χρόνια εργαζόμουν στα Κάτω Πατήσια, πάντα μου έκαναν άσχημη εντύπωση τα πεταμένα νεράντζια που βρώμιζαν τους δρόμους και έφραζαν τους υπονόμους» λέει, εξηγώντας πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, ο κ. Γιώργος Ρεθυμνιωτάκης, πρόεδρος του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων. Μετά μπήκε το νερό στ’ αυλάκι. Από τον σύλλογο προτάθηκε στον δήμο να αξιοποιήσει «τους θησαυρούς της Αθήνας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρεθυμνιωτάτης, ο οποίος είναι σήμερα 56 ετών, ασθένησε σε ηλικία 2,5 ετών από πολιομυελίτιδα και έχει περάσει πάνω από 30 χειρουργεία. «Αρχή μας είναι όσοι ανάπηροι εργάζονται στο κέντρο να αμείβονται για τον κόπο τους, όμως για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όλοι θα μαζέψουν και θα μαγειρέψουν εθελοντικά», λέει και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν είτε στην αυριανή συγκομιδή ή απλώς να αρχίσουν να μαζεύουν τα νεράντζια από τα δέντρα της γειτονιάς τους. «Ως τώρα έχουμε διάφορες εθελοντικές προσφορές, αυτό που ακόμα χρειαζόμαστε είναι ζάχαρη και βέβαια βαζάκια».

«Ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να δείξουμε στους πολίτες ότι -ειδικά αυτή την περίοδο- τίποτα δεν περισσεύει. Παράλληλα, θα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα για τους ανθρώπους με αναπηρίες, ενώ και οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γλυκό δωρεάν» λέει ο κ. Άγγελος Αντωνόπουλος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος.

Συστηματική αξιοποίηση
Αν μάλιστα η συγκεκριμένη πρώτη ενέργεια στεφθεί με επιτυχία, στις προθέσεις των ανθρώπων του Δήμου αλλά και του ΚΕΑΝΑ είναι το όλο εγχείρημα να συστηματοποιηθεί. Και μάλιστα όχι μόνο για τα νεράντζια. Σύμφωνα με τον κύριο Αντωνόπουλο, «από τα ελαιόδεντρα της πρωτεύουσας μπορεί να μαζευτούν έως και 20 τόνοι λάδι ετησίως. Οι νεραντζιές είναι τόσο πολλές που δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση».

Οι διάφοροι παραγωγοί ανά την επικράτεια όταν θέλουν να διαφημίσουν την μοναδικότητα και κυρίως την ποιότητα των προϊόντων τους, επικαλούνται συνήθως το μικροκλίμα και τον καθαρό αέρα της περιοχής τους. Για το κατωπατησιώτικο νεραντζάκι που ραντίζεται καθημερινά από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τις λοιπές βρωμιές του Κέντρου κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο να ειπωθεί.

Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα των ανθρώπων του ΚΕΑΝΑ αλλά και του δήμου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Εμείς, πριν αποφασίσουμε να καλέσουμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία φτιάξαμε οι ίδιοι γλυκό. Το στείλαμε σε χημικό εργαστήριο όπως και κάποια νεράντζια. Το ίδιο κάναμε και με δείγματα από το ίδιο γλυκό και φρούτο που προέρχονταν από συγκεκριμένη αγροτική περιοχή της Πελοποννήσου. Σας πληροφορώ ότι τα αποτελέσματα ήταν παρεμφερή, μάλιστα εκείνο της Αθήνας ήταν λίγο καλύτερο ίσως γιατί το χώμα στο οποίο μεγαλώνει δεν έχει καθόλου λιπάσματα» σχολιάζει ο κ. Ρεθυμνιωτάκης. «Πριν από οτιδήποτε βέβαια, χρειάζεται ένα πολύ καλό πλύσιμο».