Την επανεξέταση του θέματος της αναγραφής στα διαβατήρια των ονοματεπώνυμων των ελλήνων πολιτών που ζούν ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον τρόπο αναγραφής τους σε αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, ζητεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ο Συνήγορος του Πολίτη κυρία Ελένη Σπανού.

Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Σπανού, μετά από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ να αναγράφει στα διαβατήρια τα ονοματεπώνυμα των ελλήνων πολιτών που διαμένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό, κατά παρέκλιση του πρώτυπου ΕΛΟΤ 743.

Η ΕΛΑΣ απήντησε ότι απορρίπτει τα αιτήματα των πολιτών με το αιτιολογικό ότι υπάρχει γνωμοδότηση (αριθμός 9/2010) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε και για το λόγο αυτό υπέβαλε νέο ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τον Νοέμβριο 2011, με νεώτερη απάντησή της, η ΕΛΑΣ ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι εκδόθηκε η 401/2011 απόφαση του Νομικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των πολιτών στη λατινική μεταγραφή, τόσο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 όσο και κατά παρέκκλιση αυτού, με χρήση του αγγλικού διαζευκτικού συνδέσμου «or» .

Καθώς η απόφαση του ΝΣΚ έγινε δεκτή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εφαρμόζεται υποχρεωτικά
εφεξής από τις υπηρεσίες έκδοσης διαβατηρίων και δελτίων αστυνομικής ταυτότητας της ΕΛΑΣ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απάντησε στην ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι, κατ’ αρχάς, «η λύση που προκρίθηκε συνιστά βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, διότι μπορεί να εξυπηρετήσει όσους έλληνες πολίτες ικανοποιούνται από τη λύση αυτή, επιλύοντας το οξύ και άμεσο πρόβλημα της καταγραφής και του κατοχυρωμένου ονόματος στα δημόσια έγγραφα».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό πόρισμα, «η επιλεγείσα διαδικασία δεν συνιστά ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, καθόσον η σχετική νομοθεσία προβλέπει, για την περίπτωση αυτή, την αναγραφή μόνον του ήδη καταχωρισμένου σε προγενέστερο δημόσιο έγγραφο ονόματος»

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά, ως εκ τούτου, από την ηγεσία της ΕΛΑΣ να επανεξετάσει το θέμα, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.