Με σκοπό να βοηθήσουν τόσο τους έλληνες παραγωγούς πατάτας να διαθέσουν το προϊόν τους, όσο και τους καταναλωτές να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές, μία ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη αποφάσισαν να … καταργήσουν τους μεσάζοντες μέσω του Διαδικτύου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας (www.otoposmou.gr) η ιδέα γεννήθηκε όταν είδαν στα δελτία ειδήσεων πριν λίγες ημέρες μία ανάλογη πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, όπου περισσότεροι από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μοιράστηκαν στους περαστικούς από παραγωγούς της Δράμας. Να θυμίσουμε ότι σκοπός των παραγωγών ήταν να διαμαρτυρηθούν για την πολύ χαμηλή τιμή, που αγοράζουν την πατάτα οι έμποροι που κυμαίνεται σχεδόν στο 50% του κόστους παραγωγής και για το γεγονός ότι οι ελληνικές πατάτες παραμένουν αδιάθετες, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην χώρα μας πατάτες από την Αίγυπτο.

«Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο στην περιοχή μας, Πήραμε τηλέφωνο στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και τους ζητήσαμε ονόματα παραγωγών τους οποίους παρακαλέσαμε να έρθουν στην Κατερίνη για να μας πουλήσουν πατάτες. Ρωτήσαμε πόσο θα κόστιζε το κιλό αν μας έφερναν ένα φορτηγό με 24 τόνους. Μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν αυτή την ποσότητα αντί 23 λεπτών το κιλό. Τους είπαμε όχι, θα σας δώσουμε 25 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο κ. Τσολακίδης.

Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούσαν. Η εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί από χθες Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και μέσα σε δέκα μόνο ώρες οι παραγγελίες είχαν καλύψει την διατιθέμενη ποσότητα.

Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, από τις 09:00 το πρωί στην Κατερίνη. Το σημείο διανομής θα είναι το πάρκιν των δικαστηρίων στην οδό Φλέμινγκ στο κέντρο της Κατερίνης. Οι πατάτες θα διατεθούν κατευθείαν από τον παραγωγό, ο οποίος και θα κόβει τις νόμιμες αποδείξεις.

Τα μέλη της ομάδας τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών. Όπως αναφέρουν στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οι καταναλωτικές μας συνήθειες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα βοηθώντας τους έλληνες παραγωγούς, τους καταναλωτές και να σώσουν θέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, συμβάλλουν στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες και πιο ποιοτικές καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων.

«Η επιτυχία της πρωτοβουλίας και η ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε του συμπολίτες μας να ενώνονται και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν με μια απλή κίνηση οι κάτοικοι της Πιερίας να βοηθούν τους παραγωγούς από το Νευροκόπι. Να μπορούμε να σταματήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τις εισαγωγές από άλλες χώρες προϊόντων, τη στιγμή που τα ελληνικά αποθέματα παραμένουν αδιάθετα. Με λίγα λόγια να βλέπουμε ότι αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικοί, μπορούν να το καταφέρουν οι πολίτες» λέει ο κ. Τσολακίδης.

Όπως υπογραμμίζει η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία τους υποχρεώνει τα μέλη της ομάδας να κάνουν κάτι περισσότερο. «Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο. Κυρίως έχουμε επαφές με παραγωγούς ρυζιού, λαδιού και οσπρίων. Η επόμενη πρωτοβουλία μας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να κάνει με διάθεση ρυζιού. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με παραγωγούς από την Αλεξάνδρεια έξω από τη Θεσσαλονίκη», εξηγεί.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί, δεν είναι είναι τυχαίο ότι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στο Διαδίκτυο για την πρωτοβουλία μία αλυσίδα σούπερμάρκετ στη Β. Ελλάδα κατέβασε τις τιμές τις πατάτας από τα 70 στα 34 λεπτά το κιλό. «Βλέπετε λοιπόν ότι αν δράσουμε με τον σωστό τρόπο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», λέει.

Ποια είναι η ομάδα δράσης
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, είναι μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής πολιτών, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.
Η ομάδα αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασσικού συλλόγου, σωματείου ή ΜΚΟ και δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο και γραφεία. Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Έχει μηδενικό budget, αρνείται να διαχειριστεί χρήματα ή να δεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. Οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται ή από τα ίδια της τα μέλη ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους. «Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησία, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης .