Ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου, σε βάρος έντεκα προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος προσώπων τόσο των εταιρειών Energa και Hellas Power όσο και μελών του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο για τα 7 μέλη της ΡΑΕ που στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχαν κληθεί ως ύποπτοι. Η κυρία Παπανδρέου διενήργησε έρευνα μετά από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο διαπίστωνε φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των δύο εταιρειών.

Για πέντε από τους κατηγορούμενους, εκπροσώπους των δύο εταιρειών, η εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Να σημειωθεί ότι η Energa και η Hellas Power διεκδικούν από το Δημόσιο αποζημιώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Οι διώξεις στηρίχθηκαν κυρίως σε πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Σύμφωνα με το πόρισμα προέκυψε ποσό 85 εκ. ευρώ το οποίο δεν εισπράχτηκε από την εταιρία ΔΕΣΜΗΕ από τους δικαιούχους των δύο εταιριών. Μέρος του ποσού αυτού φέρεται να διοχετεύτηκε σε τράπεζα της Ζυρίχης και ειδικότερα στην Clariden Leu AG.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες των εταιριών με τα απολογητικά τους υπομνήματα επισημαίνουν ότι και οι δύο εταιρίες είχαν πωληθεί σε ρωσοαραβικό fund. Ειδικότερα ο δικαιούχος της μίας εταιρίας, της ΗΕLLAS POWER, είχε καταθέσει στην εισαγγελέα παραστατικά, από τα οποία προκύπτει, όπως δηλώνει ο ίδιος, ότι από τις 13 Νοεμβρίου είχε μεταβιβάσει την επίμαχη εταιρία στο συγκεκριμένο ‘Ομιλο.

Από την πλευρά των εμπλεκομένων διαρρέεται ότι δεν γνώριζαν ότι δεν καταβάλονταν τα χρήματα που εισπράττονταν από τους καταναλωτές ρεύματος και ΔΕΣΜΗΕ, όπως όφειλαν οι νέοι ιδιοκτήτες .