Οδηγώντας στο Πήλιο, περίπου στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Πορταριά και στα Χάνια, στην περιοχή της Αλικόπετρας, τίποτα δε προειδοποιεί για το τι θα συναντήσεις σε ελάχιστα μέτρα. Ο καιρός είναι καλός και το μόνο που βλέπει κανείς είναι τα βουνά και την φύση.

Ξαφνικά το τοπίο μεταβάλλεται επί το… ελβετικότερο, τα πάντα πλέον είναι χιονισμένα. Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι καθαρός, εύκολα προσπελάσιμος καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στα Χάνια, σε ένα από τα ομορφότερα αλλά όχι τόσο προβεβλημένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Εδώ υπάρχουν 5 αναβατήρες, έξι πίστες για χιονοδρόμους κάθε επιπέδου, καθώς και ένα καταφύγιο που καλωσορίζει τους επισκέπτες με την επιγραφή… «ΑΠ’ ΙΔΩ ΜΠΕΝΣ».

Ούτως ή άλλως, το Πήλιο είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς διακοπών καθόλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος των ανθρώπων που διοικούν το χιονοδρομικό, που ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατά μικρότερο στους δήμους της περιοχής, είναι ο κόσμος να έρχεται στο Πήλιο και για να κάνει σκι και σνόουμπορντ . «Ένα από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η καταπληκτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Όποιος είναι πάνω στο βουνό βλέπει θάλασσα και από τις δύο μεριές. Από τη μία είναι ο Παγασητικός και από την άλλη το Αιγαίο. Μειονέκτημα είναι το σχετικά χαμηλό υψόμετρο, η κορυφή Αγριόλευκες βρίσκεται περίπου στα 1.500 μέτρα, κάτι που δεν εξασφαλίζει την σταθερή χιονόπτωση. Φέτος βέβαια ήταν μια πολύ καλή χρονιά» λέει ο κ. Φίλιππος Χήρας πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος» της αναπτυξιακής εταιρίας που διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο.

Αν και οι έντονες και κυρίως έγκαιρες χρονικά χιονοπτώσεις που προηγήθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα να έχουν μια καλή σεζόν, εντούτοις η οικονομική συγκυρία είναι μάλλον καταλύτης. Στα περισσότερα κέντρα της χώρας η κίνηση είναι λιγότερο ή περισσότερο μειωμένη.

Με αυτά τα δεδομένα οι ιθύνοντες του χιονοδρομικού του Πηλίου είναι μάλλον ευχαριστημένοι από την ως τώρα κίνηση της σεζόν. Τις καθημερινές βλέπεις κυρίως ντόπιους πιτσιρικάδες που κάνουν snowboard. Τα Σαββατοκύριακα όμως τα εισιτήρια μπορεί να ξεπεράσουν και τις 2000 την ημέρα. Όπως και στα άλλα χιονοδρομικά της χώρας οι υπεύθυνοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους φίλους των χειμερινών σπορ με -τι άλλο- προσφορές και εκδηλώσεις. Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν μέρες οπού η είσοδος στα λιφτ ήταν δωρεάν ή κόστιζε μόλις 5 ευρώ, ενώ για το τριήμερο της Αποκριάς έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες όπως «πάρτι στο ηλιοβασίλεμα το Σάββατο ή νυκτερινό σκι υπό το φως των προβολέων την Κυριακή. Όποιος θέλει μπορεί να περάσει όλο το τριήμερο πάνω στο βουνό» λέει ο κ. Χήρας.

«Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο 80%». Οι τιμές στα καταλύματα ξεκινάνε από 50 ευρώ το δίκλινο.» λέει από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κεφαλάς μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχείο στα Χάνια Πηλίου.«Είμαι ευχαριστημένος από τις κρατήσεις ως τώρα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς με ποια οικονομική, αλλά και γενικότερη συγκυρία συμπίπτει φέτος η αργία της Καθαράς Δευτέρας» σχολιάζει ο κ. Κεφαλάς που θεωρεί πως το χιονοδρομικό του Πηλίου «αν και από τα ωραιότερα και παλαιότερα της Ελλάδας είναι διαχρονικά παραμελημένο από τους φορείς της περιοχής. Και είναι κρίμα, γιατί το Πήλιο είναι ένας τόπος για διακοπές κάθε είδους. Μπορείς να βρεθείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το βουνό στην παραλία».