Νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία όλες οι υποθέσεις ναυτικού δικαίου και τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με ναυτικές διαφορές θα εκδικάζονται πλέον αποκλειστικά από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε ελληνικό πλοίο στο εξωτερικό ή σε ανοικτή θάλασσα και τιμωρούνται στην Ελλάδα, αποκλειστικά αρμόδιες για τη δίωξη, ανάκριση και εκδίκασή τους καθίστανται πλέον οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά.
Ταυτόχρονα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε ασκούμενους δικηγόρους να πραγματοποιήσουν έξι μήνες από την πρακτική τους άσκηση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος πλήρωσης των νέων οργανικών θέσεων συμβολαιογράφων, με διαγωνισμούς που διενεργούνται φέτος και το 2013, και ορίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως αρμόδιος για την ανάδειξη προμηθευτών σε πετρελαιοειδή για τις ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μεταθέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση θα πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε έτους, και όχι καθ’ όλη τη διάρκειά του όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, με στόχο την αποφυγή αιφνιδιαστικών μεταθέσεων.