από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από το μίνι μνημόνιο

Ακάλυπτοι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου και δανειολήπτες του ΟΕΚ
Κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από το μίνι μνημόνιο
Στον «αέρα» βρίσκονται τα κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή χτίζει 20 οικισμούς πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες ( Πηγή: ΑΠΕ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι οικονομικά πολίτες που λάμβαναν έως σήμερα επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς και εκείνοι που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ βρίσκονται στον «αέρα», μετά την άμεση κατάργηση του Οργανισμού που προβλέπει το μίνι Μνημόνιο, το οποίο μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - πολιτικών αρχηγών και τρόικας, παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή και θα κριθεί στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μαζί με τον Οργανισμό καταργείται:

* Η επιδότηση ενοικίου χιλιάδων οικογενειών
* Το κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα.
* Η παροχή δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.

Ειδικότερα, στον «αέρα» βρίσκεται πλέον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη. Για το 2011 υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε τέλος Δεκεμβρίου 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012.

Επίσης, «στον αέρα» βρίσκονται τα κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή χτίζει 20 οικισμούς πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες.

Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες.

Επίσης, περνά σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια.

Ειδικότερα, τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Δεδομένου ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους και για τον λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταγγέλλει κλοπή εισφορών, καθώς η χρηματοδότησή του προέρχεται από τους εργαζομένους και δεν λαμβάνει ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τονίζει ότι προκύπτει σοβαρό θέμα νομικής φύσης σχετικά με τη δυνατότητα τοποθέτησης άλλου διαχειριστή στα περιουσιακά του στοιχεία, καθώς προέρχονται και ανήκουν στον έλληνα εργαζόμενο.

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ υπενθυμίζει ότι: «Ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 (ΦΕΚ195Α/24-8-54) με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι είναι αυτοί που τον χρηματοδοτούν με την εισφορά τους, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Πρόκειται λοιπόν για μία σχέση αμφίδρομη, που στηρίζεται στον κοινωνικό αυτόν πόρο και του δίνει την δυνατότητα να τον διαχειρίζεται επ' ωφελεία των εργαζομένων που τον παρέχουν αχρεωστήτως, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι σ' αυτούς.

»Τίθεται συνεπώς σοβαρό θέμα νομικής φύσεως, σχετικά με την δυνατότητα τοποθέτησης άλλου διαχειριστή στο περιουσιακό καθεστώς που έχει δημιουργήσει ο ΟΕΚ με την πάροδο των ετών (κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα, δάνεια κλπ), ακόμα και αν αυτός ο διαχειριστής είναι το ίδιο το Κράτος, καθόσον όλη αυτή η περιουσία προέρχεται από τον έλληνα εργαζόμενο και ανήκει σ’ αυτόν ως τελικό αποδέκτη.

»Ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, απλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ' αυτών (στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής)».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδράσεις στον τουρισμό για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ | 21/04/2012 13:37
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ , ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ . ΕΙΜΑΙ 15 ΚΑΙ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ 11 ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ . ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΧΛΑ . Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΕΚ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ . ΞΕΡΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΣΚΑΓΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΘΟΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΩ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΞΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. :'(
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  OEK | 11/02/2012 14:59
  οι υπάληλοι του ΟΕΚ αρχιτέκτονες μηχανικοί , δικηγόροι, λογιστικοί , τί θα γίνουν. Απολύονται ? Τα χρόνια εργασίας θα χαθούν? Κανείς δε μιλάει γι αυτό.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση01
   
   
  ????? | 11/02/2012 14:03
  "Δεδομένου ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους και για τον λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής" ΒΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ (ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΟΥ 8Α ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ Τ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ? ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ?
  ANONYMOYS AI SIXTIR
  απάντηση00
   
   
  Θυμαμαι | 11/02/2012 00:16
  Καποτε, και δεν ξερω αν υπαρχει ακομα, αυτοι που ειχαν παρει δανειο απο την εργατικη εστια η ειχαν παρει σπιτι, ειχαν ιδρυσει σωματειο. Ο σκοπος του σωματειου ηταν να μην πληρωσουν τις δοσεις. Αυτη ειναι η σοβαροτητα μας. Κυριε Ελληνα πως θα παρει η επομενη γενια δανειο η σπιτι σαν και σενα? Αλλα δεν βαριεσαι τι με νοιαζει εμενα? Εγω το πηρα το δανειο, παρακαλεσα βεβαια και το ταδε βουλευτη αλλα τα καταφερα. Ομορφαντρα μου. Πως λοιπον να επιζησει ενας τετοιος οργανισμος? Ευχαριστω για την φιλοξενια.
  Εργαζομενος εξωτερικου
  απάντηση53
   
   
  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΕΚ ΚΑΙ ΟΕΕ. | 10/02/2012 20:22
  ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ.ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.ΑΣ ΔΙΑΝΝΟΗΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.
  ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ
  απάντηση27
   
   
  Δήμευση σπιτιών | 10/02/2012 17:09
  Τα πράγματα είναι απλά: Οι γερμανοτσολιάδες θέλουν να δημεύσουν με έμμεσο τρόπο την ιδιόκτητη κατοικία στην Ελλάδα και ένας τρόπος είναι το να καταργήσουν τον ΟΕΚ και να μην έχουν δυνατότητα πλέον οι εργαζόμενοι για δικό τους κεραμίδι. Ο άλλος τρόπος είναι τα άγρια και ληστρικά φοροχαράτσια στην ακίνητη περιουσία. Μόλις πωληθούν όλα τα σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί και γυρίσουμε στην εποχή που οι νοικάρηδες (στα ίδια τα σπίτια τους) θα μπαίνουν το σούρουπο για να μην τους δουν για τα χρωστούμενα, τότε θα καταργηθούν και τα φοροχαράτσια για να μεγαλώσει η κονόμα των παραλήδων που κουνούν τους πολιτικούς μας σα μαριονέτες στο μπερντέ.
  babis
  απάντηση95
   
   
   
  Υπάρχει δικαιοσύνη? | 10/02/2012 12:41
  Είμαι κάτοικος παραμεθωρίου περιοχής και αν και λογιστής στο επάγγελμα τα μετράω και δεν μου βγαινουν.Εκανα το λάθος να ξεκινήσω ανέγερση α΄κατοικίας για μένα και την οικογένεια μου με 2 παραμέτρους. α) 40% επιδότηση δημοσίου υπάλληλου της αξίας του ακινήτου (περίπου 25.000€) λόγω παραμεθωρίου και β) δάνειο ΟΕΚ 70% επιδότηση τόκων (δόση περίπου 780€ /μήνα).μέσα σε 6 μήνες τα έκοψαν όλα και την επιδοτηση παραμεθωρίου (φεκ 2 γραμμών) και το δάνειο ΟΕΚ. Ερώτηση : σε ποιόν τοίχο του υπό ανέγεση και μη κατοικήσιμου σπιτιού μου να παώ να βαρέσω το κεφάλι μου και πώς θα πληρώσω τις νέες δόσεις όταν εχούν κόψει 400€/μηνα τον μισθό ?
  sid
  απάντηση182
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  άποψη | 10/02/2012 12:15
  Δεν καταλαβαίνω γιατί αν θα κλείσει ο ΟΕΚ θα μείνει ακάλυπτο το στεγαστικό μου δάνειο. Εγώ συνεχίζω και πληρώνω κανονικά το δάνειο μου όπως έχω υπογράψει στη σύμβασή μου. Από εκεί και πέρα το ποσό που αναλογεί στον ΟΕΚ. ας το διεκδικήσει το τραπεζικό ίδρυμα από τον κλειστό ΟΕΚ και το διάδοχο σχήμα, ή από εκείνους που πήραν απόφαση να τον κλείσουν, ή ας αναλάβει το κόστος η ίδια η τράπεζα. Εγώ ως δανειολήπτης δεν έχω υπογράψει στη σύμβασή μου με την τράπεζα κάτι σχετικό σε περίπτωση που κλείσει ο ΟΕΚ Σε κάθε περίπτωση που θα κληθώ να πληρώσω κάτι που δεν είναι στην υποχρέωση μου, θα ασκήσω όλα τα δικαιώματά μου στα δικαστήρια και καλώ όλους τους δανειολήπτες να κάνουν το ίδιο.
  nikos
  απάντηση262
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ντροπή...!!! | 10/02/2012 12:13
  Ντροπή! Το ΙΚΑ χρωστάει σε ΟΕΚ-ΟΕΕ αθροιστικά 4 δις Ευρώ. Οπότε για να σβήσουμε μέρος από το χρέος του ΙΚΑ από τα κιτάπια λέμε στους Ευρωπαίους οτι κλείνουμε 2 "δημόσιους οργανισμούς" αμέσως. Συν τοις άλλοις, λέμε οτι απολύουμε και υπαλλήλους των "δημοσίων οργανισμών". Αιδώς Αργείοι!!! Οι ΟΕΚ-ΟΕΕ δεν είναι "κρατικές υπηρεσίες", δε πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά αλλά από εισφορές εργαζομένων κι εργοδοτών. Το ίδιο κι οι υπάλληλοί τους. Με τέτοιες κουτοπόνηρες λαμογιές έχουν μάθει οι πολιτικοί μας να παρουσιάζουν έργο!
  Οχληρός
  απάντηση101
   
   
  Ευυπόληπτο κράτος | 10/02/2012 11:30
  Μάλιστα.Ένα σύγχρονο,πολιτισμένο και ευυπόληπτο κράτος!Επιτέλους!...Κανείς δεν θα πληρώσει;
  Τσε
  απάντηση102
   
-