Σαρανταωκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή και το Σάββατο (10-11 τρέχοντος) αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προβλέψεις του νέου μνημονίου με την τρόικα.

Επίσης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τις ημέρες της απεργίας και κεντρικό συλλαλητήριο την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Ειδικότερα για την Παρασκευή και το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα και την Κυριακή συλλαλητήριο στις 17.00 έξω από την Βουλή.

Την Παρασκευή το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Ομονοίας.

Χωρίς συγκοινωνίες και πλοία για 48 ώρες

Το επόμενο 48ωρο τραβούν χειρόφρενο λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, μετρό καθώς όλα τα σωματεία των μέσων μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν να συμμετέχουν στην διήμερη απεργία της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ. Στάση εργασίας θα κάνουν και οι συρμοί των ΗΣΑΠ που θα εκτελούν την Παρασκευή και το Σάββατο δρομολόγια μόνο από τις 10 το πρωί ως τις 5 απόγευμα.

Παράλληλα κανένα τρένο του εθνικού και του προαστιακού σιδηροδρόμου δεν θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) συμμετέχει στην 48ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

«Μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 7 Φλεβάρη, Κυβέρνηση και Τρόικα αγνοώντας τα αιτήματα των εργαζομένων προχώρησαν και εξαπέλυσαν τη χειρότερη επίθεση των τελευταίων 10ετιών απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους απόμαχους της δουλειάς. Οι κυβερνώντες με τον πιο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο και χωρίς να διαθέτουν την κοινωνική νομιμοποίηση συμφώνησαν να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣ.

Μάλιστα, πέραν της συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, η ΠΟΣ καλεί τους σιδηροδρομικούς σε αποκλεισμό της Βουλής την Κυριακή.

Επίσης «δένουν» και τα πλοία στα λιμάνια, το 48ωρο της απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ λόγω της συμμετοχής στην 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά στον ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες έχει κηρύξει στάση.

Στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν ακόμη: δάσκαλοι και καθηγητές, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, οι γιατροί (νοσοκομειακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ιατρικοί επισκέπτες ενώ σε απεργία καλεί τα μέλη του και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Συλλαλητήρια την Πέμπτη από το ΠΑΜΕ

Κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης υπάλληλοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, φορείς των οποίων την κατάργηση προβλέπει το μίνι Μνημόνιο.

Παράλληλα, πορεία πραγματοπίησε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οργάνωσε την Πέμπτη, σε διάφορες πόλεις της χώρας το ΠΑΜΕ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και την Παρασκευή στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (Παρασκευή-Σάββατο), ως απάντηση στα νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετέβη στη Γενεύη, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), καθώς η Συνομοσπονδία έχει προσφύγει στον ILO, καταγγέλλοντας την ωμή παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων και ζητώντας την παρέμβασή του με κάθε μέσο και τρόπο ώστε να διασφαλιστούν όσα και διεθνώς έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την έλλειψη σεβασμού της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων καταγγέλλουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στον υπουργό Οικονομίας, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και στο γενικό διευθυντή του ILO η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία καθώς και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.