Γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, δηλαδή οι κύριοι εκφραστές της μεσαίας τάξης που ταυτίστηκε με την μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας, αλλά την ίδια ώρα και με την φοροδιαφυγή, έκαναν την Τρίτη την πρώτη «αντιμνημονιακού» χαρακτήρα συνάντηση εκπροσώπων τους στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), αποφασίζοντας να αναλάβουν κοινή δράση «απέναντι στην αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου».

Σε αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι:

– Αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς για την τρέχουσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται από τις αλλεπάλληλες εφαρμογές ισοπεδωτικών και οριζόντιων πολιτικών κατ΄ επιταγή της «τρόικας» των δανειστών του ελληνικού δημοσίου.

– Επισήμαναν τα κοινά προβλήματα του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού, που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας.

– Διαπίστωσαν τα εκρηκτικά αδιέξοδα για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, που δημιουργεί η ακολουθούμενη πολιτική.

– Σημείωσαν ότι παράλληλα με την κυβέρνηση και την «τρόικα» υπάρχουν συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

– Υπογράμμισαν τους στόχους και τα συμφέροντα, που εξυπηρετούν αυτές οι επιλογές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Οι πρόεδροι ΤΕΕ, ΙΣΑ και ΔΣΑ συμφώνησαν να είναι ταυτοχρόνως και συντονιστές σειράς αγωνιστικών και διεκδικητικών δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων του ελληνικού επιστημονικού κόσμου, που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα» σημειώνεται.

Προς κοινό μέτωπο

Στην κοινή τους ανακοίνωση Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και το ΤΕΕ σημειώνουν ότι «είναι πλέον πασίδηλο πως – εν μέσω της παρούσας συγκυρίας – δοκιμάζονται όχι μόνο οι οικονομικές μας αντοχές, αλλά κυρίως τα όρια της ανοχής μας ως ελεύθερων πολιτών».

«Μέσα σε αυτό το δυσμενές και άκρως δυσοίωνο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί οι θεσμοί πλήττονται – κατά τρόπο πρωτοφανή και συνταγματικά ανεπίτρεπτο – και εντέλει απαξιώνονται σχεδόν πλήρως. Οι επιστημονικοί κλάδοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες βλέποντας τη χώρα να καταρρέει, βυθισμένη σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά πλέον πολιτική, ηθική, κρίση αξιών» υπογραμμίζεται.

Οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων, κ.κ. Χρ. Σπίρτζης, Γ. Αδαμόπουλος και Γ. Πατούλης, «προκειμένου να καθοριστούν κοινά πλαίσια δράσης και αντίστασης απέναντι στην αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου» συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις, ανάμεσα στις οποίες:

– Η πραγματοποίηση κοινή απεργίας και αποχής

– Η διενέργεια ελέγχων σε τραπεζικά καταστήματα, supermarketsγια θέματα υγιεινής, ασφάλειας πολιτών, εργαζομένων και χωροταξικών και πολεοδομικών παραβάσεων

– Η πραγματοποίηση «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα