Οι απαιτήσεις της Τρόικας για μέτρα που θα επιταχύνουν την απονομή της απονομής της δικαιοσύνης, απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση σύσσωμου του νομικού κόσμου. Οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου έχουν προκαλέσει την οργή δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για «ουσιαστική κατάργηση του δικηγορικού λειτουργήματος», οι δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση και την Τρόικα ότι παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι από 1η Μαρτίου θα «διακόπτουν» πρακτικά όλες τις δίκες στις 3 μ.μ., χρονικό σημείο κατά το οποίο λήγει τυπικά το ωράριο τους.

Την Τρίτη, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη διενέργεια νέας αποχής των δικηγόρων την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, και εγκάλεσε για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση και την Τρόικα για «κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, που ισοδυναμεί με την καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας». Ταυτόχρονα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, σε κοινό ανακοινωθέν με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν κοινή απεργία και αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ καλούν τους Έλληνες πολίτες να πραγματοποιήσουν… «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα, «ως ελάχιστη και συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας στην έλλειψη αλληλεγγύης που ως Ευρωπαίοι εταίροι θα αναμέναμε από τη Γερμανία»!

«Καταργούν το δικηγορικό λειτούργημα»
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους δικηγόρους σχετίζονται με μέτρα που, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικας, θα περιορίσουν την υποχρεωτική σύμπραξη δικηγόρων σε σειρά δικαιοπραξιών και μεταβιβάσεων. Ειδικότερα, καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου κατά την κατάρτιση εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφων για τη διενέργεια μεταβιβάσεων, ενώ επιτρέπεται στους συμβολαιογράφους να διενεργούν έρευνες τίτλων ιδιοκτησίας – κάτι που ως τώρα αποτελούσε δικηγορικό «μονοπώλιο». Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η αδειοδότηση μη δικηγόρων ως διαμεσολαβητών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, πόλεμος είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέτασε το ενδεχόμενο να μεταφέρει στους συμβολαιογράφους διάφορες δικαστικές αρμοδιότητες σχετικά με τα συναινετικά διαζύγια, τις διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια και τις προσημειώσεις υποθηκών.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου εισάγει ρυθμίσεις που αφορούν τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε δύο ή περισσότερους δικηγόρους να συστήσουν δικηγορική εταιρία στην περιφέρεια στην οποία μόνο ο ένας από τους δύο έχει την έδρα του. Ταυτόχρονα καταργείται η απαγόρευση διαφήμισης των δικηγορικών εταιριών, ενώ καταργείται και η ρύθμιση που απαιτεί να καθορίζεται με υπουργική απόφαση η ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων που λαμβάνουν πάγια περιοδική αμοιβή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αμοιβών, σύμφωνα με το πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιάννη Αδαμόπουλο, «η κατά τρόπο στρεβλό και πλήρως ασύμβατο με τα δεδομένα της αγοράς επιδίωξη «απελευθέρωσης» δήθεν των δικηγορικών αμοιβών, προς όφελος των λίγων και ισχυρών κρατικοδίαιτων συμφερόντων, επιβάλλεται να αποκρουστεί ως κατεξοχήν ασύμβατη με τη φύση της δικηγορίας ως δημόσιου λειτουργήματος, η οποία καταστρατηγείται από διατάξεις με την προαναφερθείσα στόχευση».
«Εκφοβίζουν τον δικαστή»
Την έντονη αντίδραση των δικαστικών λειτουργούν έχουν προκαλέσει σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες – σύμφωνα με τους δικαστές – «αποδομούν τους θεσμούς και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια των δικαστών». Ειδικότερα, «κόκκινο πανί» αποτελούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που καταργούν το ρόλο της Ολομέλειας κάθε δικαστηρίου, που περιορίζουν τους μισθούς και ορισμένες άδειες των δικαστικών λειτουργών και τροποποιούν τις προϋποθέσεις για μετάθεση. Οι δίκες διακόπηκαν την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα για τρεις ώρες, λόγω πανδικαστικής συγκέντρωσης στην οποία οι εκπρόσωποι των δικαστών έκαναν λόγο για διατάξεις που επιχειρούν να αστυνομεύσουν, να εκφοβίσουν, να χειραγωγήσουν και να δημιουργήσουν νοοτροπία υπαλλήλου στο δικαστή, παραβιάζοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του.

Ανάμεσα στις επίμαχες διατάξεις βρίσκεται και η ρύθμιση για δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, τη στιγμή που σήμερα τα κακουργήματα δικάζονται σε πρώτο βαθμό από τριμελή και σε δεύτερο βαθμό από πενταμελή Εφετεία. Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, τα πολυμελή δικαστήρια εξασφαλίζουν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, κάτι που οφείλει να υπερτερεί σε σχέση με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης που προτάσσει η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλες διατάξεις περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα χορήγησης αναβολής της δίκης και μεταφέρουν ολόκληρες κατηγορίες υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κ. Γιώργος Φαλτσέτος και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών, κ. Νίκος Αγγελάρας, καταδίκασαν τις νέες ρυθμίσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

Διακοπή όλων των δικαστηρίων στις 3 μ.μ.
Την ίδια στιγμή, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι σήμερα συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τους, κ. Χρήστος Λυμπερόπουλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι από 1ης Μαρτίου θα κατεβαίνουν από την έδρα στις 3 μ.μ, με αποτέλεσμα να διακόπτονται όλες οι δίκες, ενώ κανένας υπάλληλος δε θα συμμετέχει σε δίκες με τη διαδικασία του αυτόφωρου τα Σαββατοκύριακα.