Στην «κατάψυξη» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) βρίσκονται αναξιοποίητα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δωρίσει στο κράτος 92.000 Έλληνες και ξένοι για την αποκατάσταση της καταστροφής που είχε πλήξει την Ηλεία με τις μεγάλες πυρκαϊές του 2007.

Τότε, η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είχε συστήσει το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), στο οποίο ορίστηκε επικεφαλής ο παλαίμαχος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Π. Μολυβιάτης. Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με τον Ν. 3895/2010 και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης την 1η Ιανουαρίου 2011.

Το Ταμείο είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν δαπανηθεί μόλις τα μισά για έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον βουλευτή του νομού, κ. Γ. Κοντογιάννη, τα χρήματα μεταφέρθηκαν από τον λογαριασμό «Αρωγής Πυροπλήκτων» στον λογαριασμό «Συνεισφορές φορέων για την εκτέλεση έργων ανασυγκρότησης» της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ποσό που μεταφέρθηκε στις 31 Μαΐου 2011 στο νέο λογαριασμό ανήλθε στα 118,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και πίστωση από τόκους ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, από τότε που η αρμοδιότητα της μεταφοράς των αιτούμενων ποσών πέρασε στο ΓΛΚ, έχουν ικανοποιηθεί όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων, συνολικού ποσού 16,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα εναπομείναντα διαθέσιμα του συγκεκριμένου λογαριασμού ανέρχονται στο ποσό των 104 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2011 μεταφέρθηκαν για πληρωμές έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίου και του υπουργείου Υποδομών (ΤΑΠ Ηλείας) μόλις 2,6 εκατ. ευρώ για 27 έργα.

Σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Κοντογιάννη για το ίδιο θέμα, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το σύνολο των εσόδων του ΕΤΑΕΑ είχε ανέλθει στα 215 εκατ. ευρώ, εκ ων οποίων τα 198 εκατ. ευρώ ήταν δωρέες και τα 17,4 εκατ. ευρώ τόκοι.

Για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορείς εκτέλεσής τους να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το ΓΛΚ.