Παρασκευή 12 το μεσημέρι. Αν και εργάσιμη μέρα και πρωινή ώρα τα 100 στεγαζόμενα τετραγωνικά μέτρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου φιλοξενείται το φετινό παζάρι βιβλίου ήταν χθες ασφυκτικά γεμάτα – όπως κάθε μέρα.

Ενας χώρος που μπορεί να βρει κανείς ανάκατα παιδικά βιβλία, οδηγούς μαγειρικής, βιογραφίες του Στάλιν, παλιομοδίτικες do it yourself εκδόσεις, πολιτικά μανιφέστα του κ. Κώστα Σημίτη και του Μιλτιάδη Έβερτ γραμμένα την εποχή που ήταν τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα στη χώρα και βέβαια πάρα πολύ κλασική λογοτεχνία σε καλές και λιγότερο καλές εκδόσεις.

Το παζάρι βιβλίου κλείνει φέτος 16 χρόνια ζωής• για δεύτερη χρονιά μάλιστα διοργανώνεται από κοινού με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.).

Η διοργάνωση ξεκίνησε από την προσπάθεια των εκδοτών τα βιβλία που -λόγω παλαιότητας ή μη εμπορικότητας- δεν βρίσκουν χώρο στα ράφια των βιβλιοπωλείων, να μην πηγαίνουν προς πολτοποίηση. {{{ moto }}}

500.000 φθηνά βιβλία
Ως τώρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές στο φετινό παζάρι έχουν πουληθεί πάνω από 250.000 τίτλοι από τους περίπου 500.000, που βρέθηκαν συνολικά στους πάγκους.
«Οι αριθμοί λένε ότι πρόκειται για την καλύτερη ως τώρα χρονιά» λέει ο κ. Νίκος Μπαζίνας από το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδας και τις εκδόσεις Παραπέντε. «Οφείλουμε να πούμε ότι αρκετοί εκδοτικοί οίκοι και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας συντηρούνται εξαιτίας αυτού του παζαριού».

Την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης την αποδίδει «από τη μία στην πολύ καλή οργάνωση και από την άλλη στην οικονομική συγκυρία• όταν ο άλλος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο φαντάζει πολυτέλεια. Οπότε θα έρθει εδώ όπου μπορεί να βρει πολύ χαμηλές τιμές» τονίζει.
Στο παζάρι της πλατείας Κλαθμώνος μπορεί κανείς να βρει βιβλία που εκδόθηκαν τουλάχιστον μια πενταετία πριν, τα οποία πωλούνται το λιγότερο 70% φθηνότερα σε σχέση με την τιμή καταλόγου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αγοράσει βιβλία ακόμα και με μισό ευρώ.
Για μερικούς από τους επισκέπτες το παζάρι είναι πραγματικά ο… μήνας που θρέφει τους έντεκα. Όπως για την Ολυμπία, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της Ν. Ερυθραίας που ήρθε εδώ για να «ψωνίσω βιβλία για την σχολική βιβλιοθήκη του σχολείου. Ο σύλλογος γονέων έχει διαθέσει 200 ευρώ για αυτό το σκοπό».

Ο κύριος Θωμάς Κακουλίδης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, βρίσκεται στον χώρο των εκδόσεων εδώ και δεκαετίες. Στο χώρο που του αναλογεί βρίσκονται πολύ παλιοί τόμοι, ανάμεσά τους και μια βρετανική έκδοση που αφορά την ελληνική βασιλική οικογένεια και κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’40. «Αν δεν υπήρχε το παζάρι, πολλά βιβλία θα είχαν ήδη πολτοποιηθεί» σχολιάζει.

Περάστε κόσμε

Στο παζάρι βιβλίου συναντάς κάθε είδους επισκέπτη. Ανθρώπους που φτάνουν εκεί με τη λαχτάρα πως θα βρουν κάποιον συγκεκριμένο τόμο, ένα βιβλίο που έψαχναν για καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Γονείς που θέλουν να αγοράσουν παιδικά βιβλία, νοικοκυρές που αναζητούν κυρίως βιβλία μαγειρικής ή λογοτεχνίας ή απλά περαστικούς που είδαν τον στεγασμένο χώρο και την πολυκοσμία και μπήκαν μέσα.

«Μου έκανα ιδιαίτερη εντύπωση η περίπτωση ενός γονέα ο οποίος αγόρασε πάνω από 30 παιδικά βιβλία, Όπως μου είπε έχει ένα γιο, μαθητή του δημοτικού, και με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε τα δώρα για τα παιδικά πάρτι όλης της χρονιάς» λέει ο κ. Κακουλίδης.

Τα προσφερόμενα βιβλία στο παζάρι είναι τόσο πολλά που -σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές- ακόμα και αν δε βρεις αυτό που ψάχνεις είναι πρακτικά αδύνατο να γυρίσεις σπίτι με άδεια χέρια. «Έρχομαι για πρώτη χρονιά εδώ» λέει η Εύα που εργάζεται σαν μηχανικός. «Έψαχνα να αγοράσω το «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» του Νίτσε». Ο συγκεκριμένος τίτλος δεν βρέθηκε, όμως και πάλι η τσάντα μου είναι γεμάτη βιβλία. Oλα μαζί δεν κόστισαν πάνω από 15 ευρώ».