από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

Δεκτή η Γερμανική προσφυγή κατά της Ιταλίας για το Δίστομο

Δεν επιτρέπεται πλέον η εκτέλεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων στη χώρα
Δεκτή η Γερμανική προσφυγή κατά της Ιταλίας για το Δίστομο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου η απόφαση του Διεθνούς Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση και με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

Σύμφωνα με την απόφαση την οποία ανέγνωσε ο ιάπωνας πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα η Ιταλία, παρέβη τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Γερμανία επιτρέποντας τη διεξαγωγή δικαστικών διαδικασιών, με αντικείμενο την καταβολή αποζημιώσεων από το Βερολίνο προς τα θύματα ναζιστικών εγκλημάτων.

Μάλιστα το δικαστήριο με την απόφασή του επιβάλλει στην Ιταλία να διασφαλίσει ότι θα παύσουν να ισχύουν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που δεν σέβονται την αρχή της ετεροδικίας.

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση της Ιταλίας να επιτρέψει την εκτέλεση στο ιταλικό έδαφος ελληνικών δικαστικών αποφάσεων εις βάρος της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου παραβίασε την αρχή της ετεροδικίας που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ετεροδικία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος», ανακοίνωσε ο δικαστής Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έλυσε κατηγορηματικά τη διαμάχη σχετικά με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για το Δίστομο σε ιταλικό έδαφος. Το ερώτημα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι τι μέλει γενέσθαι στο… ελληνικό έδαφος. Διότι, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο έκρινε μόνο ότι η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, επιτρέποντας την εκτέλεση των ελληνικών αποφάσεων μέσω του ιταλικού δικαστικού συστήματος. Είναι θέμα ερμηνείας, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζεται και για τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία δεν αναφέρονται στην απόφαση.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ελληνικού Δημοσίου καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαικών Θεσμών κ. Στέλιος Περράκης τόνισε μετά την ανάγνωση της απόφασης ότι: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σαφώς σε μια συντηρητική γραμμή με μια εξαιρετικά στενή ερμηνεία του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, ιδίως του εθιμικού διεθνούς δικαίου με την έννοια ότι δεν διαπίστωσε καμία μετακίνηση πρακτικής στο θέμα της ετεροδικίας των κρατών, όταν μάλιστα τίθεται ζήτημα από την πλευρά ιδιωτών, οι οποίοι με αγωγές τους, επικαλούμενοι παραβιάσεις σοβαρές ανθρωπιστικού δικαίου και δικαιωμάτων του ανθρώπου σε διάρκεια ένοπλων συρράξεων, κατοχής κλπ ζητούν επανόρθωση. Είναι ένας δρόμος που ακολουθήσαμε και στην Ελλάδα, είναι ένας δρόμος που είναι η καινούργια αν θέλετε αντίληψη πέρα από την κλασική της διακρατικής συνεννόησης προκειμένου να υπάρξουν επανορθώσεις. Το δικαστήριο θεώρησε ότι η Ιταλία με τις δικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει αποδεχόμενη τα αιτήματα ιδιωτών παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων εκτέλεσης των δικών μας δικαστηρίων του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου σχετικά με την απόφαση της σφαγής του Δίστομου καθώς επίσης και για την κατάσχεση της Βίλας Βιγκόνι».

Ομως συμπλήρωσε ότι από την άλλη πλευρά το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η Ιταλία και η Γερμανία να προχωρήσουν σε συνομιλίες προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι με τα ζητήματα των επανορθώσεων. «Δηλαδή το δικαστήριο θέλει να επαναφέρει σε διακρατικό επίπεδο συνεννόησης το θέμα των επανορθώσεων. Αρα λοιπόν η συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι έστω και αν είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι δικαστές δεν διαπιστώνουν εξέλιξη του διεθνούς δικαίου, σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζεται γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει στη διεκδίκηση με τυπικό τρόπο δηλαδή να ξαναπιάσει τη σκυτάλη από εκείνη την περίφημη ρηματική διακοίνωση του 1995 η οποία έχει μείνει αναπάντητη. Βέβαια αυτό είναι μια πολιτική απόφαση» επεσήμανε.


«Είναι θέμα ερμηνείας το πώς μπορεί να συνεχιστεί ο νομικός αγώνας στην Ελλάδα. Ενας αγώνας που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει αίσιο τέλος με δεδομένο ότι έχει επιστεγαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση των ανωτάτων δικαστών μας», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» η δικηγόρος κυρία Κέλη Σταμούλη, θυγατέρα του εκλιπόντος Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος ξεκίνησε το 1997 τον νομικό αγώνα αναλαμβάνοντας να εκπροσωπήσει τους συγγενείς των θυμάτων σε ατομικές αγωγές αποζημίωσης ενάντια στο γερμανικό κράτος.

Το εν λόγω σκεπτικό στηρίζεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία το 2000 δικαίωσε τους ενάγοντες επιδικάζοντας αποζημίωση. Ωστόσο, η απόφαση δεν εκτελέσθηκε καθώς η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να δοθεί άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί μια απόφαση σε βάρος αλλοδαπού δημοσίου.

Στη σημερινή απόφαση, μάλιστα, το Δικαστήριο τονίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου εξακολουθεί να ισχύει, γεγονός που σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσε να εκτελεσθεί. Ωστόσο, το αν ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια είναι ζήτημα πολιτικό, ενώ μια τέτοια απόφαση πιθανώς θα οδηγούσε σε αντίστοιχη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.


Το ιστορικό μιας χαμένης μάχης

Η σημερινή απόφαση αποτελεί την τελευταία πράξη ενός δράματος που ξεκίνησε το 1997, όταν ο δικηγόρος Ιωάννης Σταμούλης αποφάσισε να εκπροσωπήσει τους συγγενείς των θυμάτων σε ατομικές αγωγές αποζημίωσης ενάντια στο γερμανικό κράτος. «Ως τότε το θέμα των αποζημιώσεων ανήκε σε μία συζήτηση σε επίπεδο κρατών και διεθνούς διπλωματίας. Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να κινήσει το θέμα στο επίπεδο της ατομικής αγωγής. Οι γιοι, οι κόρες, οι συγγενείς των θυμάτων για πρώτη φορά μπορούσαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που υπέστησαν», είχε δηλώσει στο «Βήμα» η κυρία Σταμούλη.


Ελληνική… πύρρειος νίκη

Για τους ενάγοντες του Δίστομου η πρώτη πράξη του δράματος παίχθηκε το 1997, ενώπιον του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς. Εκεί ο Ιωάννης Σταμούλης εκπροσώπησε τους συγγενείς 218 θυμάτων της σφαγής και κέρδισε την υπόθεση, η οποία έληξε με την επιδίκαση 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη των συγγενών.

Η υπόθεση συνεχίστηκε στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο (μετά από αντίστοιχη έφεση και αναίρεση του γερμανικού δημοσίου) όπου οι ενάγοντες δικαιώθηκαν. Ωστόσο, αποζημίωση δεν επιδικάστηκε, καθώς η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να δοθεί άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί μια απόφαση σε βάρος αλλοδαπού δημοσίου. Αυτή την άδεια κανένας υπουργός δεν την έχει δώσει ως τώρα, με την αιτιολογία της μη διατάραξης των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο.


Νίκη στα ιταλικά δικαστήρια

Βλέποντας ότι η δικαίωση στο ελληνικό έδαφος ήταν καταδικασμένη να παραμείνει μόνο στα χαρτιά, ο Ιωάννης Σταμούλης αποφάσισε να φέρει την υπόθεση ενώπιον των… ιταλικών δικαστηρίων. Το αίτημα των εναγόντων ήταν συγκεκριμένο: ζητούσαν από την ιταλική δικαιοσύνη να τους επιτραπεί η εκτέλεση της απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης σε βάρος της γερμανικής περιουσίας στο ιταλικό έδαφος, με βάση ευρωπαϊκό κανονισμό που επιτρέπει την αναγνώριση της εκτελεστότητας αποφάσεων ενός κράτους μέλους στο έδαφος άλλου.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ενάγοντες ενέγραψαν προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα του γερμανικού Δημοσίου στη Φλωρεντία. Στους δικαστικούς αγώνες που ακολούθησαν, τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο της Φλωρεντίας απορρίφθηκαν οι σχετικές ενστάσεις του γερμανικού κράτους. Εν τέλει οι έλληνες ενάγοντες δικαιώθηκαν το 2008 και από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας για το (σαφώς μικρότερο) κονδύλιο των δικαστικών εξόδων, ενώ τον περασμένο Ιούνιο έγινε γνωστή η νέα δικαίωση από το ίδιο δικαστήριο για ολόκληρο το κονδύλιο των αποζημιώσεων.


Παίζοντας το «χαρτί» της ετεροδικίας

Οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης σχετικά με τα θύματα του Διστόμου δεν ήταν οι μοναδικές που αφορούσαν αγωγές αποζημίωσης κατά των ναζιστικών στρατευμάτων. Στα μέσα του 2008 τα ιταλικά δικαστήρια είχαν ήδη κάνει δεκτές ανάλογες αγωγές ιταλών πολιτών, γεγονός που οδήγησε το γερμανικό κράτος στη λήψη… δραστικών μέτρων.

Αντιδρώντας στις αποφάσεις που έβγαλαν τα ιταλικά δικαστήρια σε σχέση με ζητήματα αποζημιώσεων (μία εκ των οποίων αφορούσε το Δίστομο), η Γερμανία αποφάσισε να φέρει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αίτημά της ήταν να αναγνωριστεί ότι η Ιταλία παραβίασε τις διεθνείς της υποχρεώσεις απέναντι στη Γερμανία με βάση το διεθνές δίκαιο, επειδή τα ιταλικά δικαστήρια δε σεβάστηκαν την ετεροδικία του γερμανικού κράτους ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων.

Εν προκειμένω, τόσο ο Αρειος Πάγος όσο και το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο έκριναν ότι δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας για το γερμανικό κράτος. Υπάρχει, όμως, και αντίθετη απόφαση. Ειδικότερα, το 2002 το ελληνικό Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε σε ανάλογη υπόθεση αγωγών αποζημίωσης που κατατέθηκαν από συγγενείς θυμάτων του Λιδωρικίου, ότι η Γερμανία απολαμβάνει ετεροδικίας ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Η αρχή της ετεροδικίας, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι ένα κράτος δε μπορεί να «δικαστεί» στα δικαστήρια ενός άλλου κράτους, αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, αφορά εκατοντάδες υποθέσεις διαφορετικής φύσεως και δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Σύμφωνα με την ελληνική και την ιταλική πλευρά, ωστόσο, όταν ένα κράτος έχει τελέσει φρικαλεότητες τέτοιου είδους, όπως εθνοκαθάρσεις ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τότε η αρχή της ετεροδικίας πρέπει να κάμπτεται. Το βασικό σκεπτικό της ελληνικής πλευράς ήταν ότι «δεν μπορεί να κρύβεται ένα κράτος πίσω από την ετεροδικία».


Η Ελλάδα αποφάσισε να παρέμβει

Στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας στη Χάγη δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν οι έλληνες συγγενείς των θυμάτων, καθώς στο Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορούν να παραστούν ιδιώτες. Ολα άλλαξαν όταν η ελληνική κυβέρνηση έδωσε (μετά από δεκαετίες) το πράσινο φως για την παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου στη δίκη. Μέσω της εν λόγω νομικής παρέμβασης η Ελλάδα υποστήριξε στην ουσία την ιταλική επιχειρηματολογία ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης και ζήτησε την απόρριψη της γερμανικής προσφυγής, ώστε οι κάτοικοι του Διστόμου να λάβουν την αποζημίωση που ζητούν.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΔ και ΛΑΟΣ αντιδρούν στην απόφαση της Χάγης για το Δίστομο 
Χάγη: Την Παρασκευή η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά στο Δίστομο 
«Σεβαστή η απόφαση της Χάγης» ανακοίνωσε η Ιταλία 
 
 
σχόλια (77)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ | 18/02/2013 10:19
  Δυστυχώς ποτέ ιο πολιτικοί μας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων,γι αυτό έχουμε ευθύνη και χρέος σ΄αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την δική μας ελευθερία να αγωνισθούμε σαν μονάδες και πετύχουμε την εκτέλεση της απόφασης των Ιταλικών δικαστηρίων.
  Δημήτρης Τατσής Λγος(Κ/Δ) ΕΑ
  απάντηση10
   
   
   
  Οι κομμουνιστες φταινε... | 04/02/2012 22:47
  ...για τα θυματα κατα την Κατοχη...Αν δεν εκαναν ανανδρες πισωπλατες δολοφονιες κεμοναχιασμενων Γερμανων,δεν θα συνεβαιναν τα αντιποινα εναντιον του αμαχου πληθυσμου,επι δικαιων
  harrysmatical
  απάντηση36
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΛΑΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ | 04/02/2012 22:38
  Εχουμε και λεμε,ειναι γεγονος οτι οσες πορτες και να κτηυπησουμε την ιδια απαντηση θα λαβουμε.Εφοσον ειμαστε τοσο εξυπνοι και παμε μετα περιπου 70 χρονια να διεκδικησουμε κατι ,με οχι σωστο τροπο και τωρα,που επρεπε να εχουμε διεκδικησει πολλες δεκαετιες πριν. Ειτε το θελουμε ειτε οχι η Γερμανια παλι εχει κηρυξει πολεμο στους λαους αλλα με καποιο αλλο τροπο.Τωρα παλι εχει το πανω χερι,η ουσια ειναι ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ τι κανουμε. Αν περιμενουμε απο τους δοσιλογους τους πολιτικους μας,καλυτερα ας το ξεχασουμε, Εμεις λοιπον ας δειξουμε την αντιπαθεια μας ,την δυσαρεσκεια μας στον κατακτητη Γερμανο. 1-Οσο μπορουμε αποχη απο καθε ειδους Γερμανικα προιοντα. 2-Καμμια καταναλωση απο Γερμανικα καταστηματα και πολυεθνικες που εδρευουν στην χωρα μας. 3-Αν καποιοι απο εμας θελουν να πανε διακοπες ,οχι στην Γερμανια,ας παμε σε ομοιοπαθουντες λαους σαν και εμας..Ισπανους,Πορτογαλους κα 4-Καμμια διευκολυνση σε Γερμανους τουριστες οταν ερχονται στην Ελλαδα,δεν θα πεθανουμε και χωρις αυτους.Παιρνουν τα ταξιδιωτικα πακετα σε τιμες γυφτικες. 5-Οποιος Ελληνας πολιτικος εχει η ειχε σχεσεις με Γερμανους η ειναι Γερμανοθρεμενος ,να του ριξουμε μαυρη ψηφο.Σε αυτον και στους πιθανους διαδοχους του. 6-Οσοι Ελληνες πολιτικοι ειναι μπλεγμενοι σε σκανδαλα με Γερμανους ,ποτε ξανα να μην τους ψηφισουμε. Τοτε θα δειτε πως θα αλλαξουν την σταση τους απεναντι μας ,αγαπητοι συμπολιτες . Φυσικα να κανουμε καποια απο τα ανωτερα για καποιο Mεγαλο διαστημα μηνων.Τοτε θα δουμε ποσα πραγματα θα αλλαξουν υπερ ημων. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
  GREEK
  απάντηση13
   
   
  ετεροδικία; | 04/02/2012 14:51
  Ως απλός πολίτης, όχι νομικός, διακατέχομαι από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», με βάση το οποίο αδυνατώ να κατανοήσω τα νομικά τερτίπια και την ευλάβεια με την οποία οι δικαστές καλλιεργούν την τυπολατρία…! Εφόσον χάριν των τύπων εξαφανίζεται η ουσία, γιατί να προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια για να «επιλύσουμε» διακρατικές διαφωνίες; Προκειμένου για την εκκρεμότητα των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, που απορρέουν από τον β παγκόσμιο πόλεμο, προτείνω ν αφήσουμε τους δανειστές μας να τη λύσουν μόνοι τουςως εξής: Στις 20 Μαρτίου λήγει μια δανειακή υποχρέωση ύψους 14,5 δις ευρώ. Χρήματα δεν υπάρχουν κι ως γνωστόν περιμένουμε να μας εγκρίνουν την εκταμίευση αντίστοιχου ποσού από τα νέα δάνεια με νέους τόκους, νέες εγγυήσεις και νέα υπονόμευση του εθνικού πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας! Με δικαίωμα που απορρέει από το ελληνικό αστικό δίκαιο και αποτελεί μέρος του δικαίου όλων των ευρωπαϊκών και υπερατλαντικών κρατών, εκχωρούμε προς τους ομολογιούχους, μερος των απαιτήσεων μας προς το γερμανικό δημόσιο, που ισούται με την ονομαστική αξία συν τόκους των εκάστοτε ομολογιών. Έτσι περνάει το μπαλάκι στους δανειστές, μεταξύ των οποίων είναι τόσο γερμανικές τράπεζες, όσο και άλλοι γερμανοί ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να στραφούν κατευθείαν στα γερμανικά δικαστήρια, χωρίς να τίθεται θέμα ετεροδικίας, ή άλλων κατάπτυστων δικαιολογιών (!)
  αχινός
  απάντηση185
   
   
   
  ο χαμένος τα παίρνει όλα | 04/02/2012 12:18
  Η Γερμανία έχει αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης, ενώ έχει κριθεί ότι αν μια χωρα ασκει καταχρηστικά εξουσία (τέτοια είναι και η δικαστική) έναντι κατοίκων άλλης Ιθαγένειας, μπορεί το κράτος τους να προσφύγει κατα αυτης στα διεθνή δικαστήρια (η διακρατική προσφυγή επιτρέπεται), στα πλαίσια της διπλωματικής προστασίας- βλ. υπόθεση Πατσίφικο. Οπότε ίσως υπάρχει έρεισμα, η Ελλάδα να προσφύγει κατα της Γερμανίας στη Χάγη διεκδικώντας αποζημιώσεις έντοκες και για την ίδια. Πρώτον γιατί οι αποζημιώσεις που έλαβε (τις οποιες η Γερμανια δεν πληρωσε παρα σ ένα μικρο ποσοστό) ήταν για τις αποζημιωσεις ιδιωτών που επληγησαν από την κατοχή και όχι για τη ζημία που υπέστη το ίδιο το ελληνικό δημόσιο (καταστροφή υποδομών, εκμεταλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, κατοχικό δάνειο, απωλεια στρατιωτικού υλικού) Δεύτερον, γιατί η συμφωνία του Λονδίνου ορίζει ότι η Γερμανία θα πληρώσει το υπόλοιπο της οφειλής της μετά την ένωσή των δυο Γερμανιών και αυτή δεν καταργείται ούτε αναιρείται από τη νεότερη συνθήκη. Τρίτον γιατι τα εγκληματα πολέμου δεν παραγράφονται και τεταρτον γιατι η Γερμανία ενώ ανέλαβε τη δεσμευση απέναντι στην Ελλάδα να τιμωρήσει τους καταδικασθέντες εγκληματίες πολέμου που παραδώθηκαν σ αυτην από το ελληνικό κράτος, εκεινη τους έκανε μέχρι και πρεσβεις ξενων χωρων για ν απολαμβανουν διπλωματικής ασυλίας. Άρα παραβίασε τις υποχρεωσεις που ανέλαβε. Όλα αυτα μπορούν να συνδιαστούν με τις δηλώσεις υπεξ του 1950, που δεσμευουν την χώρα, σύμφωνα με το διεθνες δίκαιο. Και δεσμευουν όλη τη Γερμανία, γιατί αποτελεί κράτος διαδοχο της Δ. Γερμανίας. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται ικανούς ηγέτες. Και για να αναδειχτούν αυτοί, θα πρέπει και ο λαός που τους ψηφίζει να σκεφτεται ότι δεν είναι υπόλογος μόνο των προγόνων του, που πέθαναν στην κατοχή, αλλά κυρίως απέναντι στα παιδιά τους, που κάποια στιγμή θα ζητήσουν εξηγήσεις. Κατάπτυστη η δήλωση του Βεστερβέλε ότι η Γερμανία έχει πληρώσει και με το παραπάνω για τα εγκληματα των Ναζί.
  frei macht arbeit
  απάντηση265
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  TI LOZANI TI KOZANI... | 04/02/2012 10:41
  Βγηκε η αποφαση και ειναι σωστά κατά την ταπεινή μου μα και σοφή γνώμη μου υπερ της Γερμανιας! Αυτα για οσους ηλίθιους πιστευουν οτι το ΔΔΧ δεν ειναι αντικειμενικο! όταν μας συμφέρει για την Κύπρο ρε είναι καλά ή για τα 19 μίλια τότε όλα είναι καλά ; Υπηρχαν εδω κατι ηλιθιοι σχολιαστες που το υποστηριζαν παλαιοτερα οτι το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης δεν ειναι αυτονομο και αντικειμενικο! Δηλαδη εμεις σφαγηκαμε μονοι μας!με τέτοιους πολιτικούς που έχουμε και δεν συνεργαζόμαστε με άλλους λαούς που είναι πιο δυνατή από εμάς τους φτωχούς Δηλαδη 'σφαξε με αγα μου να αγιασω'? Ουστ Κοπριτες....
  ANDREAS GOULAS
  απάντηση1810
   
   
   
  Kai Oi Ollandi einai filloi mas | 04/02/2012 10:30
  'Οσο πηγαίναμε καλά (ή τουλάχιστον νομίζαμε πως πηγαίναμε καλά) η μόνη μας έννοια ήταν το βόλεμα του γιόκα μας στο δημόσιο, καμιά αρπαχτή, κάποια συμβασούλα κάτι ρε αδερφέ για τη τσεπούλα μας. 'Ενα καλό γερμανικό αυτοκίνητο μεγάλα για τις εξόδους μας, ένα μικρότερο γιαπωνέζικο για την κυρά και τα ψώνια της και ένα ακόμη για τον γιόκα που μπήκε στο πανεπιστήμιο με μέσο όρο 12 για να πηγαίνει στα μαθήματά του (ή τουλάχιστον για να βρίσκει τα φιλαράκια του της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ να κολλάει αφίσες στο τμήμα του), άντε και κανένα ταξιδάκι με την παρέα και το γκομενάκι μέχρι την Αράχωβα για κανένα σκι. Όλα φίνα και όμορφα. Όταν όμως το σκηνικό χάλασε, ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι οι Γερμανοί δεν είναι και τόσο φίλοι μας, αλλά μας χρωστάγανε κάτι που το 'χαμε ξεχάσει εδώ και κάποιες γενιές. Ε, ρε υποκρισία και χάλι!
  Dimitris Stefas Ulft Holland
  απάντηση2414
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  sterni mu gnosi na se icha prota | 04/02/2012 09:48
  Kala, pali aproetimasti itane i dikigori? Den to xerane oti iparchi avti i ritra? Ke idies i kyvernisis tis Italias ke tis Eladas ti kanane toson kero? Pistevete oti ine tycheo? Toses dekaeties giati den tus kynigisane? Pistevo oti kapia komata gia na anevun, chrimatodotithikane gia na anevun me tin yposchesi na anavalun tis apetisis ton apozimioseon gia ton Agio pote. Gia avto pote den tha mathume tin alithia. Ala, ti, i elpida petheni televtea, monon avti tin fora etimazete na pethani i chora. To antilamvanete kanis?
  bludicka
  απάντηση51
   
   
  Το θέμα είναι αν υπάρχει τσίπα !!! | 04/02/2012 09:42
  Αν θέλατε να είστε απόλυτα έντιμοι, Γερμανοί ομοτράπεζοί μας στην Ευρ. Ένωση, δεν θα προβάλατε ΤΥΠΙΚΟΥΣ λόγους στο Δικαστήριο για να ξεφύγετε από την ουσία. Θα ζητούσατε να δικαστείτε, για να φύγει από πάνω σας το ΣΤΙΓΜΑ των εγκλημάτων πολέμου. Όμως εσείς και στο παρόν άρθρο ομολογείτε ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν ξεσηκωνόσαστε, ως υπερήφανος λαός, για να ζητήσετε ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ (με καταβολή και των Κατοχικών χρεών, από το Κατοχικό ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ "δάνειο" του "πατερούλη Αδόλφου" και των αποζημιώσεων). Μπροστά στο "παραδάκι" ξεχνάτε ακόμη και τη στρατιωτική τιμή των στρατευμάτων σας, που ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΑΝ να ζητάνε δανεικά (και αγύριστα) και να τα ΑΡΠΑΖΟΥΝ από τον κατακτημένο και εξαθλιωμένο ελληνικό Λαό (όπως τώρα, καλή ώρα). Ακόμη και οι Ιταλοί του Μουσολίνι εξηγέρθησαν τότε με την ειδεχθή αυτή ενέργεια, και απαίτησαν εκείνοι από το Χίτλερ να υπογράψει ότι θα επιστρέψει το χρέος. Διαβάστε και λίγη ΙΣΤΟΡΙΑ εσείς οι απόγονοι , για να δείτε πόσο υπερήφανοι θα είστε για τα κατορθώματα των προγόνων σας !!!!
  G-20
  απάντηση127
   
   
  ΔΙΑΠΛΟΚΗ | 04/02/2012 08:06
  ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΔΕΚΤΗ. ΕΔΩ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ , ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ 1939 ΣΤΟ Γ' ΡΑΙΧ. .ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ Δ'ΡΑΙΧ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ??
  ΚΩΣΤΑΣ Τ
  απάντηση149
   
   
  Δικαστές ή κρατικοί δικαστές | 04/02/2012 07:03
  Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση, παρόλο που, φυσικά, δεν ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ιταλών και άλλων λαών. Ας μη φαντάζεσθε το ΔΔΧ ως ένα ανεξάρτητο σώμα που αποτελείται από 15 δικαστές προερχόμενους από ισάριθμες χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Οι 5 σπό συτούς προέρχονται πάντοτε από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διανοείσθε τον Αμερικανό, το Βρετανό, το Ρώσο ή τον Κινέζο να δέχονται ότι η αρχή της ετεροδικίας δεν ισχύει έναντι των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας; Θα ήταν αδύνατο. ΟΙ αποφάσεις του ΔΔΧ είναι 100% πολιτικές. Μόνον ο Βραζιλιάνος δικαστής, από ό,τι διάβασα, μειοψήφησε και μπράβο του. Επίσης ο Σομαλός μειοψήφησε σε μια από τις αποφάσεις. Καλο θα είναι να δούμε ότι το ΔΔΧ δεν αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για επίλυση των διαφορών μας με άλλα κράτη, αφού, βασιζόμενο σε δυσνόητες για τον πολύ κόσμο νομολογίες και αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και δηλώσεις πολιτικών στον Τύπο, όπως αυτό τις ερμηνεύει, μπορεί να εκδώσει καμιά απόφαση, με την οποία τμήμα της επικράτειας μιας χώρας να πρέπει να αποσχισθεί. Μην ξεχνάτε ότι και η πρόσφατη απόφασή του, με την οποία δικαίωνε τα Σκόπια ως προς την ελληνική στάση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, βασίστηκε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ Ελλήνων πολιτικών, ότι δεν θα επιτρέψουν στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ό,τι τους συμφέρει, αυτό επικαλούνται. Ουσιαστικά δεν υφίσταται διεθνής δικαιοσύνη.
  Μη εκπλαγείς πολίτης
  απάντηση131
   
   
   
  ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ | 04/02/2012 03:43
  Συνεργάτες στις κλεψιές του Νazi ,Herr Κommandant Max Merten στην Κατοχική Θεσσαλονίκη , ο Εθνάρχης και η κομπανία του ,παραιτούνται το 1959 των πολεμικών αποζημιώσεων των θυμάτων του Ναζισμού ,με αντάλλαγμα , τον εφοδιασμό Ελλήνων σκλάβων της Γερμανικής μηχανής .Ακόμα περιμένουμε.... την υποβολή της μήνυσης από την Εθναρχική συμμορία ,στον Max Merten γιά όσα κατέθεσε στο Spiegel περί της συνεργασίας τους ,στις κλεψιές των Ελλήνων στην Βόρεια Ελλάδα . Οταν οι Εθνάρχες συνεργούν με τους Νazi ,που έχουν το θάρρος να τους καταγγέλλουν , γιά την εξόντωση του Εθνους ,απορώ πως ακόμα δεν ζήτησαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα αποζημίωση . Αγαπητοί Εθνάρχες ,δεν σας θέλουν ούτε οι συνεργάτες σας .Michelakis u.Samaras raus hier !!!
  Γ.ΝΤ.
  απάντηση195
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ... | 03/02/2012 23:01
  Μένει τώρα ο κόσμος του διστόμου να καταγγείλει την ελλάδα, ώστε να εκτελέσει την ελληνική δικαστική απόφαση στην Ελλάδα. Επίσης η επομενη δόση δανείου να μην πάει στις γερμανικές τράπεζες αλλα κατευθείαν στον κόσμο του διστόμου.
  Melody
  απάντηση141
   
   
  Κοτέτσι "Η Ελλάς" | 03/02/2012 22:47
  Μια ζωή κότες κυβερνούν αυτόν τον τόπο...
  babis
  απάντηση112
   
   
  ... | 03/02/2012 22:31
  "...Αυτή την άδεια κανένας υπουργός δεν την έχει δώσει ως τώρα, με την αιτιολογία της μη διατάραξης των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο." Προτιμούν να διαταράσσουν τις σχέσεις με τους έλληνες. Καλά θα ήταν να πετροβολείτε οποιος υπουργός δεν δίνει την άδεια και να κατάσχεται η δικη του περιουσια.
  Levin
  απάντηση111
   
   
  ELLADA | 03/02/2012 22:03
  H XORA MAS KAI PANO AP'OLA OI POLITIKOI DEN EINAI IKANOI OYTE ENA DHKASTHRIO NA KANOYN STOYS GERMANOYS GIA AYTOYS POY SKOTOSAN KAI PHGAME STH ITALIA NA MAS LYSH TO PROBLHMA ALLA OI ANTROPOI EMEINAN KAI MONOI TOYS STO DROMO THS DYKAIOSINHS DIOTI OI DIKOI MAS EIXAN ALLA PROBLHMATA DHLADH POS NA KATASPARAKSOYN THN FTOXH ELLADA STH YGIA TON GERMANON.
  andreas
  απάντηση102
   
   
  πονηροι αρτεμηδες | 03/02/2012 22:01
  αλλο η μια υποθεση αλλο η αλλη.εννοω οτι μην ταυτιζετε τη συγκεκριμενη αποφαση με τα κατοχικα δανεια,την κλοπη χρυσου,τις καταστροφες που διεπραξαν οι ναζι στην ελλαδα.δε ξερω γιατι τα κατοχικα μμε το παρουσιαζουν με πονηρο τροπο.μη σκυβετε το κεφαλι στους δοσιλογους και μη μασατε.
  κωστας
  απάντηση71
   
   
  Η ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΡΓΕΤΕΣ | 03/02/2012 20:25
  ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ,ΤΟΥ ΕΞΗΝΤΑ ΤΟΥ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ .,ΤΟΥ ΕΝΝΕΝΗΝΤΑΤΟΥ ΟΓΔΟΝΤΑ , Η ΤΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΠΑΤΕ ΠΙΣΩ ΠΟΣΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΗΚΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΑΝ ΤΟΟΤΙ ΞΕΚΛΕΙΡΗΣΤΗΚΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙ,ΙΜΒΡΟ,ΤΕΝΕΔΟ ΤΟ ΟΤΙ ΑΛΩΝΙΖΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ ΗΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΜΑΣ ΠΕΙΡΑΝ ΤΗΝ ΜΗΣΟΙ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΚΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΛΩΝΙΖΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΗΝΕΧΕΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗΚΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΞΗΠΝΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΒΛΑΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΗΚΡΗΣΜΑ ΒΡΗΤΕ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΕΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΜΗΔΕΝ ΜΟΝΟ ΠΑΧΕΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΜΠΕΚΗ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΕΙΔΙΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΙΤΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΣ ΣΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΑΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΗ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΠΟ ΠΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΔΕΣ,ΚΟΠΡΙΕΣ ΠΡΙΜΑΝΤΟΝΕΣ ΚΑΛΛΗΣΤΕΙΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΑΠΟ ΠΙΟΥΣ ΑΠΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ,Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΤΟΝ ΑΡΧΕΙΕΡΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ,Η ΟΤΙ ΛΕΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΛΗΤΕΡΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗΚΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΝΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΔΟΠΑΤΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΟΙΑ ΠΑΤΡΙΟΤΗΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΟΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ
  pantelis
  απάντηση296
   
   
   
  Τι κρίμα και αίσχος .. | 03/02/2012 20:14
  Αφού αφάνισαν ζωές, ρήμαξαν περιουσίες, λεηλάτησαν ιδιωτικές περιουσίες και άδειασαν τα μουσεία οι πρόγονοί τους ΝΑΖΙ, γεμίζοντας τα μουσεία τους που επισκεπτόμαστε πλέον σαν τουρίστες να τα δούμε, τώρα με την ασυλία της η Γερμανία θα γίνει πιο απαιτητική στο ρόλο που παίζει σαν «νταβατζής της Ελλάδας και της ΕΕ» Κατά τα άλλα Σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις των ισχυρών... Τι κρίμα και αίσχος ..
  Χρήστος Κ.Κουτσουρής
  απάντηση4713
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-