Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο απέστειλε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος ασκεί κριτική στις «αποτυχημένες συνταγές» και στις «προκλητικές αξιώσεις σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας» εκ μέρους ξένων δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι οι Ελληνες «δεν βρίσκουν απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους», αν και όχι με το ύφος που χρησιμοποίησε σε ανάλογες επιστολές πρόσφατα, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. «Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους», πρόσθέτει.

Ενόψει της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί, σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης και επαφίεται στην ευαισθησία, στο φιλότιμο και στον αγνό πατριωτισμό των Ελλήνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ζητούνται «ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας». Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Ιερώνυμος ασκεί δριμύτατη κριτική για τα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι «δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία. Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας. Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει αιχμές για τις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να εισακουσθεί ο ελληνικός λαός. «Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά. Δυστυχώς, σήμερα, οι Ελληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό», καταλήγει.