Την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά ευρείας κατανάλωσης καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν σε εννέα ετικέτες εμφιαλωμένων νερών.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν εννέα ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, «όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή.

«Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου» καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σημειώνοντας πως ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί.

«Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε ‘ύποπτες’ για εξασθενές χρώμιο περιοχές» τονίζεται στην ανακοίνωση.