Έως το τέλος Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του προστίμου για όσες αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων έχουν υποβληθεί έως τις 31.12.2011 και αφορούν ακίνητα σε νησιά (πλην της Κρήτης και της Εύβοιας). Επίσης, η βεβαίωση μηχανικού για αγροτεμάχια και κληροτεμάχια εκτός σχεδίου που προέρχονται από αναδασμούς και διανομές, δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από εξαρτημένο τοπογραφικό, από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων προκειμένου να γίνεται μεταβίβαση.

Όσον αφορά τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), αυτές επιβαρύνονται και με άλλες χρήσεις. Να θυμίσουμε ότι με τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας δίδεται η δυνατότητα σε ΖΟΕ (που δεν είναι σε προστατευόμενες περιοχές), να επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων.

Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται σε προσθήκες και αναδιατυπώσεις της τελευταίας στιγμής που έγιναν σήμερα Τετάρτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στην Ολομέλεια της Βουλής. Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές:

δεν απαιτείται η βεβαίωση του μηχανικού να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων στην περίπτωση που αφορά αδόμητα αγροτεμάχια και κληροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή ορίων οικισμού και τα οποία προέρχονται από αναδασμό ή περιλαμβάνονται στο κτηματολόγιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης δεν απαιτείται τοπογραφικό για αδόμητα κληροτεμάχια διανομής. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται κτηματογραφικό απόσπασμα του αναδασμού ή του κτηματολογίου του ΟΣΔΕ ή της πράξης διανομής, θεωρημένο από την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του αρχείου του αναδασμού ή τον ΟΣΔΕ ή την αρμόδια υπηρεσία τήρησης του αρχείου της πράξης διανομής.

– δεν απαιτείται επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων σε συμβόλαιο εάν αφορά σε αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμού προϋφισταμένων του έτους 1923 καθώς και εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν στις 25/11/2011, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα οριζόμενα από το νόμο (παράγραφοι 15 και 16 του άρθρου 49 του ν. 4030/2011) είναι έγκυρες και ισχυρές. Επίσης, για τις πράξεις αυτές δεν επιβάλλονται στους συμβολαιογράφους και μηχανικούς οι κυρώσεις, όπως ορίζονται στις διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 23 του ν. 4014/2011.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλες τις υποβαλλόμενες έως τις 31.12.2011 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν σε όλα τα νησιά πλην της Κρήτης και της Εύβοιας παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2012.

– Οι ΖΟΕ επιβαρύνονται και με άλλες χρήσεις. σε περιοχές, όπου από τα οικεία Προεδρικά Διατάγματα επιτρέπεται η εγκατάσταση συγκεκριμένων και ειδικά αναφερόμενων βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ή και επαγγελματικών εργαστηρίων. Εκεί είναι δυνατό να εγκαθίστανται και άλλες ανάλογου είδους, μορφής και όχλησης εγκαταστάσεις χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές, Με τροπολογία της προηγούμενης εβδομάδας δίδεται η δυνατότητα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες, να επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων. Μάλιστα η πολεοδόμησή τους θα γίνεται με βάση τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια τροπολογία που κατέθεσαν 56 βουλευτές με την οποία θα διευθετείται η υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με εμπορικές χρήσεις. Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε απορρίψει πριν από λίγα χρόνια τόσο την πρόταση δημιουργίας ενός τεράστιου γηπέδου-εμπορικού κέντρου στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και την προσπάθεια της πολιτείας να την εγκρίνει. Ενάντια της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τα νέα σχέδια στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο δήμος. Ενώ εκκρεμούσε η δίκη η πολιτεία εξέδωσε νόμο με τον οποίο ενέκρινε την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου. Το 2008 το ΣτΕ ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους του γηπέδου.

Επιμένει στον αυξημένο συντελεστή δόμησης για τον Φαληρικό Όρμο το ΥΠΕΚΑ
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης να αυξηθούν οι δομημένες επιφάνειες στον Φαληρικό Όρμο.

Ο νόμος 3843 που ψηφίστηκε πέρυσι προέβλεπε 2.500 τετραγωνικά μέτρα νέα δόμηση και κάλυψη 5.500 τετραγωνικά μέτρα. Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΥΠΕΚΑ την περασμένη εβδομάδα ο συντελεστής δόμησης αυξήθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη η οριστική μελέτη του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο περιελάμβανε επιπροσθέτως τρεις προβλήτες στην θάλασσα, με αναψυκτήρια και εστιατόρια και κάλυψη δραστηριοτήτων στις ενότητες φύση, πολιτισμός, αθλητισμός με ειδικές εικαστικές υπαίθριες κατασκευές.

«Για την ωρίμανση του έργου -απαιτήθηκε και μετά την διαβούλευση επί της μελέτης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης -η ανάγκη βιώσιμης λειτουργίας του πάρκου και να καλύπτονται οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Έτσι δικαιολόγησε ο κ. Σηφουνάκης την αύξηση του συντελεστή δόμησης από 2.500 m2 στα 4.000 m2 και ανάλογη αύξηση στην κάλυψη από 5.500 m2 σε 8.600 m2.

Απαιτείται κρίση της πολεοδομίας πριν την τακτοποίηση
Πρέπει να προηγείται αιτιολογημένη κρίση της αρμόδιας αρχής (δηλαδή της πολεοδομίας) ότι για κάθε κατασκευή πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις προτεινόμενες διατάξεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση επί του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος της Β΄ Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών του Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας Σχεδίων και Προτάσεων νόμων της Βουλής η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Επίσης η αρμόδια αρχή θα πρέπει να κρίνει ότι δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά κωλύματα των νομοθετικών ρυθμίσεων περί κατεδαφίσεως αυθαίρετων κτισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής είναι γνωμοδοτική και επανειλημμένως στο παρελθόν έχει αγνοηθεί. Να θυμίσουμε ότι στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων δεν εμπλέκονται οι πολεοδομίες αλλά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).