Ο Μάκης Παπαδημητράτος, ηθοποιός και σκηνοθέτης του σινεμά («Τσίου», «Οι κλέφτες»), συμμετείχε στις συγκεντρώσεις του Συντάγματος από την αρχή και συμμετέχει και τώρα στην προσπάθεια επανάκαμψής τους. Αρνείται ότι το ξεφούσκωμα των συγκεντρώσεων οφείλεται σε εγγενείς αδυναμίες των ίδιων των Αγανακτισμένων, τους οποίους χαρακτηρίζει «το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός των τελευταίων ετών». Οσο για σήμερα, κάνει λόγο για «μεταβατική περίοδο» και αναμένει το «Σύνταγμα 2».

Ποιοι οι λόγοι σας ώθησαν στην προσπάθεια αναζωπύρωσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα και με ποιους στόχους;
«Το κάλεσμα της Κυριακής (15/1), δεν έγινε από την λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος στην οποία συμμετέχω. Εμείς άλλωστε, ήμαστε κάθε Κυριακή στο Σύνταγμα από νωρίς, με πολλές δραστηριότητες, με επικοινωνία με τον κόσμο και το απόγευμα ξεκινάει η συνέλευσή μας. Οι στόχοι της συνέλευσης Συντάγματος, είναι πολλοί. Συμμετέχουμε στις πορείες και τις απεργίες. Διατηρούμε επαφή με τα διεθνή κινήματα. Προτείνουμε αντιδομές, όπως, κοινωνικό ιατρείο, συλλογική κουζίνα, ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια, βιβλίων, ρούχων, παιχνιδιών, σπόρων και βλασταριών για αστική καλλιέργεια, τράπεζα χρόνου, αυτοθεσμισμένο-εναλλακτικό νόμισμα και καλλιέργεια δημόσιας γης, στον «αγρό» του Ελληνικού. Διατηρούμε το «πνεύμα» της πλατείας ζωντανό περιμένοντας το «Σύνταγμα 2»».

Η συγκέντρωση της προηγούμενης Κυριακής δεν είχε το μέγεθος των αντίστοιχων του Ιουνίου. Μήπως ο κύκλος της »αγανάκτησης» έκλεισε ως μορφή διαμαρτυρίας;
«Σίγουρα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Παρατηρούμε την επίδραση του Συντάγματος σε άλλα πεδία της κοινωνικής-πολιτικής δραστηριότητας. Είναι περίοδος ζυμώσεων και το μέλλον θα δείξει τι δρόμους άνοιξε το Σύνταγμα, το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός των τελευταίων ετών».

Οι συγκεντρώσεις της Πλατείας κατηγορήθηκαν ότι δεν εξέφρασαν ποτέ συγκεκριμένες θέσεις. Σκέφτεστε ότι αυτό ίσως συνέβαλε στο ξεφούσκωμα;
«Διαφωνώ. Στην συνέλευση της πλατείας Συντάγματος αναδείχθηκε για πρώτη φορά, το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας. Ούτε στις εξεγέρσεις της Βόρειας Αφρικής αλλά ούτε και στην Ισπανία έγινε αυτό. Το Σύνταγμα πρόσθεσε το λιθαράκι του στο παγκόσμιο κίνημα και το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας πέρασε τον Ατλαντικό, δίνοντας την σκυτάλη στην Μητρόπολη του καπιταλισμού, γεννώντας το Occupy. Σήμερα το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας εμπνέει τον εξεγερμένο λαό της Ρουμανίας και αναφέρεται προταγματικά στην διακήρυξη της πλατείας Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι. Από την άλλη, σε όλη την Ελλάδα, γέννησε δεκάδες αμεσοδημοκρατικές λαϊκές συνελεύσεις, που είναι παρακαταθήκη για το μέλλον του κινήματος, σαν μοναδική προοπτική αυτοργάνωσης από τα κάτω. Το ξεφούσκωμα ήρθε γιατί ο λαός δεν πίστεψε πως μπορεί να αυτοκυβερνηθεί, να γίνει αυτόνομος και να πάρει την ζωή του στα χέρια του. Από την άλλη έγινε ένα ρήγμα στο κοινωνικό φαντασιακό της ανάθεσης και περιμένω να δω στο μέλλον τις εξελίξεις».