Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠαΣοΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης έκανε την παρακατω δήλωση, όσον αφορά στην ΕΛΣΤΑΤ, η υπόθεση της οποίας οδηγείται στη Βουλή αλλά και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες των κκ. Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τη διερεύνηση των οποίων ζητά με έγγραφό του ο κ. Γρηγόρης Πεπόνης.

«Αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» , ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Προέδρου του ΠαΣοΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Στο μεταξύ υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι όποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση δεν μπορούν να κατέχουν κυβερνητικές θέσεις βάλλοντας ουσιαστικά εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η αντιπαράθεση αυτή άρχισε καθώς στη Βουλή διαβιβάζεται ο φάκελος για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας), με απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Η έρευνα, όπως αναφέρουν στο διαβιβαστικό τους έγγραφο, σκόνταψε σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και γι’ αυτό, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών οι δύο εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή. Ειδικότερα, ζητείται η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού του των Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες της κυρίας Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατήγγειλε ότι διογκώθηκαν τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, τα οποία εστάλησαν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό (Μνημόνιο 1). Τις καταγγελίες Γεωργαντά ακολούθησε επείγουσα εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη για διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε κληθεί τότε να καταθέσει ως ύποπτος από τους εισαγγελείς.

Οπως ορίζει η νομοθεσία ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες όρισε τον αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή να γνωμοδοτήσει αν ο φάκελος θα οδηγηθεί τώρα στη Βουλή μετά από σύμφωνη γνώμη του ιδίου του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παπακωνσταντίνου: «Ημουν ο υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής»

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει: «Η σημερινή ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Θυμίζω ότι ήμουν ο υπουργός Οικονομικών που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Ελληνες. Αυτή την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας. Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009».

Ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο φάκελος για την «υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ» πρόκειται να διαβιβαστεί στη Βουλή για τη
διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα εξής:

Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές. Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν «κατασκευάζονται» για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον. Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους.

Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή».