από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 

«Φαντάσµατα» στο κέντρο της Αθήνας

Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι µετακόµισαν από την πόλη µέσα σε µία δεκαετία
«Φαντάσµατα» στο κέντρο της Αθήνας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μεσηµέρι της περασµένης Τρίτης, σε διώροφο νεοκλασικό εγκαταλειµµένο σπίτι στη συµβολή των οδών ∆ιδότου και Ζωοδόχου Πηγής, ένας νεαρός άνδρας σκαρφαλωµένος στη στέγη αφαιρούσε τα πολύτιµα ακροκέραµα.

Η εικόνα επιτηδείων που «απογυµνώνουν», διατηρητέα και µη, κενά κτίρια από τα… τιµαλφή είναι κοινή στο κέντρο της Αθήνας. Η εγκατάλειψη του κτιριακού αποθέµατος της πόλης «κουβαλά» τις αντιφάσεις µιας πόλης σε κρίση. Ετσι, διατηρητέα κτίρια εγκαταλείπονται στην τύχη τους από τους µικροϊδιοκτήτες τους, οι οποίοι παρακαλούν να καταρρεύσουν από το ίδιο το βάρος των υλικών και του χρόνου, ώστε να µπορέσουν να χτίσουν µε πολλαπλάσιο όφελος.

Στο κέντρο της Αθήνας, και όχι µόνο, εντοπίζονται κερδοσκοπικά σχέδια τα οποία είτε δεν απέδωσαν τα προηγούµενα χρόνια είτε περιµένουν τη µελλοντική άνοδο της αγοραστικής αξίας των ακινήτων, όταν η περιοχή θα εξυγιανθεί. Από µελέτη του ΕΜΠ (µε τίτλο «Μεταλλασσόµενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνας και Πειραιά), η οποία πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), προέκυψαν στοιχεία για µονοµερείς ιδιοκτησίες πολλών ακινήτων – ολόκληρα οικοδοµικά τετράγωνα σε ορισµένες περιπτώσεις – τα οποία «κάθονται» και περιµένουν τις ιδανικές οικονοµικές συγκυρίες µεταπώλησής τους ή µίσθωσής τους.

Σαφείς τάσεις συγκέντρωσης ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας από λίγους κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφουν ειδικοί επιστήµονες. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εφοπλιστικό τοµέα, στον τοµέα του εµπορίου, αλλά και στα ΜΜΕ, χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα και κατασκευαστικοί όµιλοι. Ναυτιλιακή εταιρεία στην περιοχή της Οµόνοιας έχει αγοράσει ένα ολόκληρο οικοδοµικό τετράγωνο µε πολλά διατηρητέα κτίρια. Επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, εφοπλιστής έχει εδώ και µια δεκαετία στη «συλλογή» του τέσσερα εµβληµατικά πολυώροφα κτίρια στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστηµίου. Ο ίδιος συλλέγει σηµαντικά ακίνητα και στην παραλία της Γλυφάδας – «αρχιτεκτονικά στολίδια», όπως λένε όσοι γνωρίζουν – αναµένοντας την ανάπλαση του θαλάσσιου µετώπου της Αττικής την οποία έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΚΑ. Τη ίδια ώρα που ορισµένοι συγκεντρώνουν σηµαντικές ιδιοκτησίες περιµένοντας την κατάλληλη στιγµή για να κινηθούν στις αγορές, στην ιδιαίτερα υποβαθµισµένη περιοχή του Γερανίου – περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς – καταγράφεται ακριβώς το αντίθετο. Ο αριθµός των ιδιοκτητών σε ένα µόνο οικοδοµικό τετράγωνο φτάνει τους 596.

Η δομική κρίση του κέντρου

Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία το κέντρο της Αθήνας χαρακτηρίζεται από τα εγκαταλειµµένα κτίρια ή τους άδειους ορόφους και τα κενά καταστήµατα των άλλοτε δραστήριων ισογείων στους πιο εµπορικούς δρόµους της πόλης. Το γεγονός αποδίδεται στην οικονοµική κρίση, στην εγκληµατικότητα, στους µετανάστες ή στις ταραχές στο κέντρο της πόλης και θεωρείται ότι η κατάσταση θα αναστραφεί µε σκληρά αστυνοµικά µέτρα και δυναµικά οικονοµικά κίνητρα.

Σύµφωνα ωστόσο µε τον επιστηµονικό υπεύθυνο της µελέτης του ΕΜΠ, καθηγητή στο Τµήµα Αρχιτεκτόνων κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη, η επιφαινόµενη κρίση του κέντρου της πόλης είναι τελικά πολύ βαθύτερη επειδή είναι ουσιαστικά δοµική. «Τα ανεπιθύµητα συµπτώµατα των τελευταίων δύο ή τριών ετών έχουν εγκατασταθεί σε ένα σώµα που προσέφερε το έδαφος γι΄ αυτή την εγκατάσταση» επισηµαίνει ο κ. Τουρνικιώτης.

Από τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 ως και σήµερα έχει µετακοµίσει από το κέντρο της πρωτεύουσας µια ολόκληρη πόλη. Ετσι µεγάλα κτίρια µε ισχυρή εµπορική ή επιχειρηµατική ταυτότητα, όπως το Μινιόν στην Πατησίων, τα πολυκαταστήµατα Athenee και Ακρον Ιλιον Κρυστάλ στη Σταδίου, παραµένουν εδώ και χρόνια κλειστά. Το ίδιο συµβαίνει και µε µεγάλα ξενοδοχεία όπως τα «Acropole», «La Mirage», «Μπάγειον» κ.ά. ή κτίρια που στέγαζαν υπηρεσίες ή τράπεζες όπως τα κτίρια της Κτηµατικής Τράπεζας και της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας στην Πανεπιστηµίου, του Ειρηνοδικείου στην Οµόνοια κ.ά.

Μόνο στους άξονες Πανεπιστηµίου και Πατησίων η έρευνα του ΕΜΠ καταγράφει 110 κενά κτίρια.

Πολλά είναι τα ακίνητα-φαντάσµατα στου Ψυρρή, στο Μεταξουργείο ή ακόµη και στην Πλάκα. Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί ο κ. Τουρνικιώτης, «είτε επειδή εγκατέλειψε το εµπορικό κέντρο η µεταποίηση και η χοντρική, µε ή χωρίς την προτροπή της πολιτείας, χωρίς να µπορεί να καταλάβει όλο το κενό η αναψυχή, ή επειδή αποκτήθηκαν πολλά µικρά κτίρια από το ∆ηµόσιο για να προστατευθούν και χρόνια τώρα αδρανούν ή επειδή κηρύχθηκαν διατηρητέα αλλά δεν υπάρχει το εγγενές δυναµικό της ανασύστασής τους και για πολλούς ακόµη λόγους». Ειδικά για την Πλάκα, όπου θεωρείται ότι το στοίχηµα της διατήρησης έχει επιτύχει, οι κενές ιδιοκτησίες φτάνουν τα 180 κτίρια. Πολλά από αυτά αποτελούν τµήµα της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισµού – προέκυψε από απαλλοτριώσεις στις πρώτες µετεµφυλιακές δεκαετίες – το οποίο διατηρεί 150 ιδιοκτησίες στην περιοχή.

Αντίστοιχα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καταγράφονται 200 ιδιοκτησίες σηµαντικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας οι οποίες συγκεντρώνονται γύρω από τον κόµβο της πλατείας Οµονοίας και κατά µήκος των αξόνων του Ιστορικού Τριγώνου, µε κυριότερους την Πειραιώς, τη Σταδίου και την Πανεπιστηµίου. Από όλους τους φορείς τη µεγαλύτερη ακίνητη περιουσία έχει το ΙΚΑ.

Λιμνάζοντα κληροδοτήματα

Εκτός από την «αποχώρηση» της κατοικίας και του εµπορίου από την «καρδιά» της πρωτεύουσας, χαριστική βολή στο κέντρο έδωσε, όπως λέει ο κ. Τουρνικιώτης, η αποµάκρυνση σε άλλες περιοχές διοικητικών υπηρεσιών και δηµοσίων φορέων. Η µετεγκατάστασή τους αποµάκρυνε ένα δυναµικό αγοραστικό κοινό (υπαλλήλους και επισκέπτες) για τα εµπορικά µαγαζιά ή τα καταστήµατα εστίασης που λειτουργούσαν στο εµπορικό τρίγωνο της Αθήνας επιδεινώνοντας ακόµη περισσότερο την κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί. Στην «ερήµωση» του κέντρου συνέτεινε η αποµάκρυνση του Εφετείου (οδό Σωκράτους) και του Ειρηνοδικείου (Οµόνοια), του υπουργείου Γεωργίας και υπηρεσιών του ∆ηµαρχείου (πλατεία Βάθης και Χαλκοκονδύλη), του ΙΚΑ (Πειραιώς), του υπουργείου Παιδείας (οδό Μητροπόλεως), του ΟΤΕ (Εξάρχεια) και άλλων υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση για πιθανή µετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονοµικών και της ∆ΕΗ, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ιωάννης Πολύζος, θα οδηγήσει σε περαιτέρω «ερηµοποίηση» του κέντρου. «Πρέπει να σταµατήσει η αποµάκρυνση λειτουργιών από το κέντρο της πόλης καθώς οδηγεί στη ραγδαία υποβάθµισή του» σηµειώνει ο κ. Πολύζος.

Παράλληλα, θεσµικοί περιορισµοί, κακή διαχείριση ή απαρχαιωµένα προγράµµατα εκµετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας οδηγούν στην απαξίωση και τα λεγόµενα «λιµνάζοντα κληροδοτήµατα», δηλαδή τις περιουσίες ιδιωτών που πέρασαν σε ιδρύµατα και δηµόσιους οργανισµούς. Η ενίσχυση της αποκατάστασης και επανάχρησης των κενών κτιρίων θα πρέπει να γίνει µε ισχυρά κίνητρα για την αποτροπή της εγκατάλειψής τους αλλά και µε αντικίνητρα, όπως επισηµαίνει ο κ. Πολύζος. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν επιτυχηµένα παραδείγµατα από το εξωτερικό. Στο Παρίσι οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται κάθε δεκαετία για τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων. Στο Λονδίνο, όταν οι ιδιοκτήτες δεν δύνανται να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης «τραυµατισµένων» κτιρίων, οι αρµόδιες υπηρεσίες τα επισκευάζουν και τα εκµεταλλεύονται ώσπου να γίνει απόσβεση των χρηµάτων που δαπανήθηκαν για τις εργασίες. Σε ορισµένες Πολιτείες των Ηνωµένων Πολιτειών ο πολίτης µπορεί να χάσει ακόµη και τα ιδιοκτησιακά του δικαιώµατα. Η υποβάθµιση του κέντρου της Αθήνας διαγράφεται και από τις καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ∆ήµο Αθηναίων ο πληθυσµός το 2001 ήταν 789.166 µόνιµοι κάτοικοι και το 2011 µειώθηκαν σε 655.780. Με άλλα λόγια, 133.386 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη µέσα σε µία δεκαετία.

ΑΓΟΡΑΣΕ 50 ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Επενδύει σε Κεραµεικό και Μεταξουργείο

Την ίδια στιγµή που κάποιοι συγκεντρώνουν διακριτικά σηµαντικά ακίνητα, ο κ. Ιάσονας Τσάκωνας, επικεφαλής του επενδυτικού σχήµατος Oliaros, ο οποίος έχει αγοράσει 50 ακίνητα στην περιοχή του Κεραµεικού και του Μεταξουργείου, µας εξηγεί τα σχέδιά του.

«Με ενδιαφέρει η ανάπλαση και αναδιοργάνωση του κέντρου µε έναν κεντρικό σχεδιασµό και όχι µε µπαλώµατα» λέει ο κ. Τσάκωνας, ο οποίος σε συνεργασία µε έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες σχεδιάζει να αναπαλαιώσει τα 50 κτίρια και να τα µετατρέψει σε χώρους κατοικίας, εµπορικών δραστηριοτήτων, γραφείων κτλ.

«Το κέντρο βρίσκεται σε εγκατάλειψη και πρέπει να επανασχεδιαστεί. Για να κάνει κάποιος ιδιώτης κάτι σε µια πόλη πρέπει να το θέλει και η πολιτεία. Πρέπει να επενδυθούν χρήµατα για το κέντρο της Αθήνας τόσο από ιδιώτες όσο και από το κράτος και την ΕΕ» λέει ο κ. Τσάκωνας. Οπως αναφέρει, έχει κάνει την πρότασή του προς την κεντρική διοίκηση και ζητεί να ρυθµιστούν διάφορα θέµατα όπως η στάθµευση, ο φωτισµός, οι αναπλάσεις των δρόµων, να δουν τι θα κάνουν µε τα πορνεία, να γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθµός, σχολεία κτλ. «Περιµένω µια κίνηση για να προχωρήσω στην επένδυση, η οποία υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ» λέει και καταλήγει: «Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, δεν θα κάνω τίποτε».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με συναίνεση θα αλλάζουν χέρια εγκαταλελειμμένα και κενά κτίρια 
 
 
σχόλια (29)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Ευτυχώς υπάρχουν τα πορνεία! | 19/01/2012 11:06
  Για κτίρια αναφέρει το άρθρο και στους "ξένους" καταλήξαμε. Τέλος πάντων , Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια , τα κτίρια - στολίδια που υπάρχουν απο Πλ. Κουμουνδούρου και κάτω πρός Μεταξι και Κεραμεικό συντηρούνται από τα πορνεία ...Κρίμα , φαίνεται ποιοί ήμαστε, αλλά πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά! Θα χαν πέσει στο κεφάλι μας. Το κρατος ανύπαρκτο, ο Δήμος επίσης , οι ιδιοκτήτες ποιός ξέρει...(και ποιός τους ξέρει)
  AthinaiRad1o
  απάντηση32
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ξεβρωμιστε το πρωτα!!!! | 17/01/2012 09:45
  δηλαδη κυριοι του ΕΜΠ για να αποφυγουμε την ερημοποιηση του κεντρου πρεπει να συγκεντρωσουμε ολεςτις δημοσιες υπηρεσιες εκει??διαφωνω εντελως, στο κεννρο θελουμε οικιστικη και εμπορικη δραστηριοτητα οχι δημοσιους υπαλληλους που πανε σπιτια τους στισ 2 το μεσημερι.Αλλα τιποτα απολυτως δεν θα γινει απο ολα αυτα αν δεν υπαρχει κρατικη βουληση γιααμεση απομακρυνση των απειρων λαθρομετανατσων,του παραεμποριου, της πορνειας και της παραβατικοτητας.Δωστε μας κινητρα να παμε πισω στο κεντρο περα απο παχια λογια και υποσχεσεις απο αχρηστους αδουλετους αεργους πολιτικους.Το πιο πιθανο ειναι οτι το ιστορικο κεντρο της Αθηνας θα γινει ενα απολυτο μουσλουλμανικο γκετο με ακρα παραβατικοτητα γιατι απλα δεν υπαρχει βουληση απο κανεναν να αλλαξει και καποια πολιτικα κομματα που επενδυνουν στο χαος θελουν αυτη τη κατασταση
  Ανώνυμος / η
  απάντηση178
   
   
  Mπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε | 16/01/2012 23:21
  Εδώ και χρόνια η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι! Μια και οι κυβερνήσεις ΝΔουλα, ΠΑΣΟΚουλα, αγρόν αγόραζε και αγοράζει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η τσέπη τους και το προσωπικό τους συμφέρον, κι όλα τ΄αλλα ας πάνε φούντο. Πότε νιάστηκαν και για ποιο θέμα της κοινωνίας; Μια Βολή από βολεμένους, ερασιτέχνες, ανόητους, εγωιστές, και ξοφλημένους. Αν δεν φύγουν όλοι αυτοί και οι 300 και μπουν νεοι άνθρωποι με ήθος, απλώς η κατρακύλα και η ξεφτίλα θα συνεχιστούν ως που δεν θα υπάρχει Ελλάδα ούτε Ελληνες.
  Αει σιχτίρ
  απάντηση113
   
   
  τώρα τι γίνεται | 16/01/2012 22:22
  δεν θέλω να αναφερθώ για το ποίος φταίει για την σημερινή κατάσταση του κέντρου αλλά μπορώ να πω κάτι για την βελτίωση. Να φύγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο. Και να γίνει ένας σχεδιασμος για μόνιμες κατοικίες. Εάν αλάξουν τα γραφεία σε διαμερίσματα μόνο τότε θα αναπληρωθεί το κέντρο της Αθήνας. Και φυσικά τα ενοίκια του καταναλωτισμού πρέπει να μειωθούν.
  ε
  απάντηση36
   
   
  Αναχρονιστικές νοοτροπίες | 16/01/2012 18:04
  Για να καταλάβω, αυτό που προτείνουν οι καθηγητές αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ είναι να συνεχίσει η υπερσυγκέντρωση κρατικών υπηρεσιών στο κέντρο της πρωτεύουσας για να μην ερημώσει; Αναχρονιστικό: αν ρωτήσετε τους συγκοινωνιολόγους, θα σας πουν ότι η υπερσυγκέντρωση των υπηρεσιών οδήγησε επί δεκαετίες στα συγκοινωνιακά εμφράγματα και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η οικονομική κρίση φταίει για τα άδεια κτίρια - εν μέρει ναι, εν μέρει όχι, γιατί η εγκατάλειψη του κέντρου από τις επιχειρήσεις και τους μόνιμους κατοίκους του άρχισε πολύ πριν αρχίσει η κρίση (είναι άλλωστε γνωστό ότι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Προκόπης Δούκας της ΕΡΤ, είναι μεταξύ των μόνιμων κατοίκων του κέντρου της Αθήνας που ενεργά είχε δραστηριοποιηθεί για αυτά τα θέματα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ρωτήστε τον). Οι καθηγητές του ΕΜΠ γνωρίζουν ότι η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας έχει να κάνει πρωτίστως με την υποβάθμιστη του αστικου περιβάλλοντος: την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου (πραγματικού πρασίνου, όχι τετράγωνα με πλακόστρωτο, ξύλινα παγκάκια, τσιμέντο και ένα δεντράκι για διακόσμηση), τη ρύπανση,την υπέρμετρη δυσκολία κυκλοφορίας των πεζών, τις πλέον παλιές και μη ανακαινισμένες κατασκευές (βλέπε μαζικές αντιπαροχές της δεκαετίας του '50 κα του '60), την άνοδο της εγκληματικότητας, το αβίωτο λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων, επεισοδίων και καταστροφών, κ.λ.π. Πρώτα άρχισαν να φεύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι για καλύτερες γειτονιές και οι καταναλωτές των εμπορικών επιχειρήσεων, μετά άρχισαν να φεύγουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, και μετά ήρθε και η κρίση. Η συγκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών στο κέντρο δεν αναβαθμίζει΄την περιοχή, αντίθετα συντηρεί μια άρρωστη κατάσταση που επικρατούσε για δεκαετίες. Παρεπιπτόντως,όταν η δημόσια υπηρεσία κλείνει στις 3 το μεσημέρι,το τετράγωνο παραμένει άδειο και ακατοίκητο. Δεν είναι λοιπόν αυτή η λύση. Καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο κέντρο με πτώση των τιμών ενοικίασης, μάλιστα, αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα!
  george
  απάντηση160
   
   
   
  ΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ | 16/01/2012 15:33
  Το να αλλάξει η απαράδεκτη κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας είναι πολύ απλό. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Αυτά συμπυκνώνονται στα εξής: Διαταγή στον Αρχηγό της Αστυνομίας μία και μοναδική: Τσακίστε τους. Αν χρειαστούν και στρατιωτικές ενισχύσεις να δοθούν και αυτές. Και αν εμφανιστούν για συμπαράσταση οι αναρχοτσιπροκούρτοβες η εντολή να ισχύσει και γι' αυτούς:τσακίστε όποιον φέρει αντιρρήσεις σ' αυτό το καθάρισμα της κόπρου του Αυγείου. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα μήνα η επιχείρηση αυτή. Να δείτε πόσο ειδυλιακά θα περπατάμε στην Ζήνωνος , στην Κεραμεικού, στην Ομόνοια ή στην Πατησίων το βραδάκι.
  LAKIS
  απάντηση267
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αστοιχείωτοι, αγράμματοι, ανόητοι... | 16/01/2012 14:07
  ...σταματήστε να γράφετε greeklish και μάλιστα κεφαλαία! Δεν σας διαβάζει κανείς, είστε κουραστικοί και προσβάλλετε τη γλώσσα.
  Marion
  απάντηση235
   
   
  Διαχρονική καταστροφή αστικού τοπίου και φύσεως | 16/01/2012 09:52
  Αστικό και φυσικό τοπίο υποβαθμίζονται ραγδαία στη νεότερη ιστορία τηε Ελλάδος. Από το 50 αρχίζει η καταστροφή των πόλεων και τη δεκαετία του 80 η καταστροφή των φυσικών τοπίων. Μία έξτρα επιτάχυνση της καταστροφής της φύσης επιτελείται στις μέρες μας, συχνöa στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» (ανεμογεννήτριες κλπ). Αυτά βέβαια συμβαίνουν με βάση ότι επιτρέπει η πολιτεία και όχι ο μέσος άνθρωπος. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες σε συγκεκριμένους ανθρώπους ανά ιστορική στιγμή που επιτρέπουν ή ενθαρρύνουν την καταστροφή για ένα οικονομικό όφελος έξω από κάθε έννοια ηθικής. Αυτού του είδους η λογική για το κέρδος μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
  Αλέξανδρος
  απάντηση71
   
   
  Γνωστη τακτική | 16/01/2012 07:19
  Θα φτια;ξει το κεντρο παλι με χρονια με καιρους, οταν θα εχει συντελεστει αυτό που ειναι στα σκαρια! Το ιδιο κολπο εχει γινει ιδιαιτερα στις μεγαλουπολεις της Αμερικής. Βαζουν τους μαυρους, ανεβαινει το εγκλημα, πεφτουν οι τιμες, αγοραζουν οι περιουσιοι φτηνα, μετα αρχιζουν και το κανουν μόδα με LIFE-STYLE παρεμβασεις, βαζουν security και οι τιμες εξακοντιζονται στα υψη. Να θες για μια τρυπα 1000 ευρω το μηνα για παραδειγμα...Αυτο θα γινει κι εδω. Συμπερασμα: Μην πουλατε, εκτος αν σας το απαλλοτριωσουν δια των φόρων (τροτσκιστικής εμπνευσεως κόλπο).
  AZ
  απάντηση311
   
   
  Η μυρωδιά του χρήματος. | 16/01/2012 06:53
  "έχει αγοράσει 50 ακίνητα στην περιοχή του Κεραµεικού και του Μεταξουργείου, " Υπάρχουν και άλλοι ισχυροί του χρήματος, που έχουν συμφέροντα πολύ μεγάλα και επιθυμούν, το επιδιώκουν μάλιστα, την περαιτέρω εξαθλίωση και ερήμωση της περιοχής, ώστε να πάρουν και άλλα ακίνητα για ένα κομμάτι ψωμί. Μετα θα εκκαθαρισθεί η περιοχή και με κρατικά χρήματα, θα "προτείνουν" αναπλάσεις, ώστε η περιουσία τους να εκτιναχθεί στα ύψη. Στην σημερινή κατάντια της Αθήνας, ακολουθήστε την μυρωδιά του χρήματος, όπως παντού, για να βρείτε τις αιτίες της παρακμής.
  stef
  απάντηση321
   
   
   
  παν μετρον αριστον | 15/01/2012 22:24
  τους ξενους ποιος τους εφερε ;μα φυσικα το κεφαλαιο για φτηνα εργατικα χερια.για αυτο και οι αριστεροι χωρις να το καταλαβαινουν συμμετεχουν στον ευτελισμο της κοινωνιας
  φριντμαν
  απάντηση3614
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  EKGATALHPSH | 15/01/2012 21:53
  EGO PERASA APO TO KENTRO THS ATHINAS TA XRISTOYGENA KAI GIA PROTH FORA STH ZOH MOY SAN ELLHNAS POY EIMAI ESTHANTIKA SAN KSENOS POY PERNAH APO TO KENTRO MIAS KSENHS PROTEYOYSAS. OLES OI PROTEYOYSES THS EYROPHS EXOYN TA ISTORIKA KENTRA POY XERETAI KAPIOS OTAN PERNA KAI EMEIS KALA KALA DEN MPOROYME NA PERASOYME APO TOYS MAYROYS AFGANOYS PAKISTANOYS KAI OLA TA YPOLOIMATA POY FORTOTHIKAN STH DIKH MAS ELLHNIKH PROTEYOYSA, ALLA DEN FTENE AYTOI, ALLA OLA TA ELLHNIKA KOMATA.
  andreas
  απάντηση5713
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απελπισια... | 15/01/2012 21:22
  Για να φτιαξει η κατασταση στο κεντρο της Αθηνας χρειαζεται πολιτικη βουληση και αποφασιστικοτητα. Οι κατοικοι του κεντρου πρεπει να ψηφιζουν μονο δεξιες και ακροδεξιες κυβερνησεις για να υπαρχει καποια ελπιδα. Διαφορετικα, με τους δηθεν φιλανρωπους τα πραγματα θα χειροτερευουν συνεχεια.
  κατοικος του κεντρου
  απάντηση5334
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εγκω Νιγκηριανό | 15/01/2012 21:10
  Ουστ απο Ατίνα , ειναι ντικη μας πόλη Μονο τσιπροντότης με γκαταλαβαίνει αλλα και αυτος αγκαπάει Μακεντονσκι περισσότερο
  Νιγκηριανό μαυροπόδαρο
  απάντηση3233
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το μικρο Μανχαταν στο λιβαδι. | 15/01/2012 21:06
  Νεος ΓΟΚ στα σκαρια , αποσυρσεις κτιριων , νεες κατασκευες με συνενωσεις οικοπεδων και απο την αλλη υποβαθμιση υπηρεσιων που αφορουν την εκπαιδευση και την περιθαλψη περιοχες , γειτονιες ολοκληρες αφημενες στην ανασφαλεια βορα στην ανεργια και τις εγκληματικες διαθεσεις παρανομων , νομιμων μεταναστων και καθε ανεπαρκους δημαρχου που περασε και περνα απο την πλατεια Κοτζια.Καντε την εξισωση , φαντασματα δεν ειναι μονο τα αδεια κτιρια ειναι ολοι αυτοι που εγκλωβιστηκαν ειτε εξ αναγκης ειτε επειτα απο προσωπικη αποφαση σ'εναν ιστο μιας πρωην πρωτουσας που πεθαινει αργα αλλα αποτελεσματικα.Οσο για τα σχεδια αναβαθμησηςκαι αξιοποιησης ειναι σαν τα σχεδια για την ανακαμψη και σωτηρια της Ελλαδας θεωρητικα μας αφορουν ολους πρακτικα ομως ειναι σαν την γη της Χανααν δεν την ειδαν ολοι, καποιοι δεν την προλαβαν.
  sofika
  απάντηση201
   
   
  Pasxalino Festival Athinas | 15/01/2012 20:44
  Nomizo oti einai pia kairos na prospathisoume na anastrepsoume thn arnitiki katastasi pou exei dimiourgithei sto kentro tis Athinas. Proteino tin dimiourgia tou Pasxalinou Festival Athinas (Easter Festival of Athens) diarkeias trion ebdomadon (kati antistixo tou Festival Monaxou). Me sosti diorganosi, entoni diafimisi kai simantikes ekptoseis, eos kai 50%, se xenodoxeia, estiatoria, loipa katastimata yparxoun poly megales pithanotites proselkisis touriston. Se sygrisi me alles Europaikes poleis to Pasxa stin Athina einai monadiko. O kairos, oi giortes kai ta off-season aeroporika eisitiria einai mono merika apo ta pleonektimata. Me liga exoda kai sosti organosi mporoume na xanadosoume zoi stin Athina. Armodioi kai mi voithiste! Isos TO BHMA thelisei na kanei to PROTO BHMA.
  Athinaios
  απάντηση163
   
   
  Το ότι μερικοί πλούσιοι έχουν ακίνητα | 15/01/2012 15:23
  στο κέντρο δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση μεγαλοξενοδόχου. Αφού τον παραμύθιασαν ότι μετά τους Ολυμπιακούς το κέντρο θα γίνει ανάλογο του Παρισιού τώρα κλείνει τα ξενοδοχεία του γιατί οι πελάτες φοβούνται να πάνε. Και όσες αναπλάσεις και να γίνουν από μόνες τους δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ξένοι και αυτοί πολύ απλά δεν φεύγουν γιατί δεν υπάρχει κανένα μέρος να πάνε. Το κέντρο λοιπόν θα παραμείνει στάβλος και μάλιστα θα χειροτερέψει. Ακόμα κι αν γεμίσει αστυνομικούς μετά από μερικούς μήνες ή λίγα χρόνια πάλι στα ίδια και χειρότερα θα είναι. Κι αυτοί που ονειρεύονται ότι θα τα κονομήσουν με real estate και γραφεία κλπ με την όρεξη θα μείνουν.
  bel
  απάντηση584
   
   
   
  Η πηγή του (διπλού) κακού | 15/01/2012 14:02
  Η Αθήνα έχει πέσει διπλά θύμα της εργολαβικής απληστίας που μέχρι πρόσφατα αποκαλούσαμε 'ατμομηχανή' της ανάπτυξης. Επί σαράντα χρόνια καταστρέψαμε συστηματικά και με μανία το 80% της νεοκλασικής της κληρονομιάς για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της σημερινής κρίσης: άσχημη πόλη, αβίωτη πυκνότητα πεπαλαιωμένων κτιρίων, φτωχές υποδομές, έλλειψη πράσινου, πολυδιάσπαση της ιδιοκτησίας. Αναφέρομαι στη νεοκλασική κληρονομιά όχι με ρομαντική διάθεση, αλλά ως μια χαμένη πηγή ομορφιάς και πλούτου μια πόλης που βασίζεται στον τουρισμό. Και ας μην επικαλούμαστε ως δικαιολογία την στεγαστική ανάγκη των δεκαετιών '50 και '60. Ακόμα και σήμερα είμαστε ανίκανοι να προστατεύσουμε την εναπομείνασα κληρονομιά απ' την κατάρρευση. Το Ιστορικό Κέντρο ήρθε να αποτελειώσει η αλόγιστη εξάπλωση των προαστίων (πατρίς, θρησκεία, μεζονέτα) τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφήνοντας πίσω (δικαίως!) την άσχημη, αβίωτη τσιμεντούπολη. Η 'προαστιοποίηση' εξερράγη με γεωμετρική πρόοδο χάρη και στα Ολυμπιακά έργα (αεροδρόμιο, Αττική οδός, προαστιακός, επεκτάσεις μετρό). Τα 'The Malls' ακολούθησαν. Στο παιχνίδι έπαιξαν γερά και οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης διεκδικώντας με ζήλο όλο και μεγαλύτερες επεκτάσεις των εντός σχεδίου περιοχών, άρα περισσότερους ικανοποιημένους ιδιοκτήτες γης και περισσότερα δημοτικά τέλη για το ταμείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο κέντρο της Αθήνας πρώτα δημιουργήθηκε το κενό και μετά ήρθε να το καλύψει η φτώχεια, τα ναρκωτικά και το έγκλημα. Η σημερινή κατάσταση είναι καθρέφτης της άρρωστης κοινωνίας μας που αρνείται ακόμα και τώρα να αντικρίσει το αποκρουστικό είδωλο της.
  Δ. Πολυχρονιάδης
  απάντηση885
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-