Στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τριάντα ατόμων που έχουν συστήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η νεοσύστατη Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ!

Η Οικονομική Αστυνομία μετά και από σχετικές καταγγελίες που αναφέρονται σε διασπάνθιση κρατικών επιχορηγήσεων, επιχειρεί με απόρρητα εμπιστευτικά έγγραφα της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να ρίξει φώς στις συναλλαγές των μελών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μία από τις πρώτες ΜΚΟ που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» της ΕΛΑΣ είναι το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, παρότι δεν εμφανίζει καμμιά δραστηριότητα.

Η ΕΛΑΣ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών δύο μελών της οργάνωσης. Οπως είπε στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντίνος Τζεβελέκος που ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στην συλλογή ναρκών από περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Βοσνία, το Λίβανο κι σ΄άλλες χώρες. Συνολικά στα συνεργεία αποναρκοθέτησης είχαν απασχοληθεί 400 άτομα που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις. Η σχετική επιχορήγηση», παραδέχεται ο κ. Τζεβελέκος, «μας δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και προέρχεται από τα κοινοτικά κονδυλίων που δίνονται στην χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες. Πράγματι έχουμε κληθεί από την ΕΛΑΣ να δώσουμε πλήρη στοιχεία για τις συναλλαγές μας».

Παλαιότερα είχαν υπάρξει αναφορές για σχέσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ με Σέρβους παραστρατιωτικούς που σχετίζονταν με τον συλληφθέντα πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ρόντοβαν Κάραζιτς αλλά και τον συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, «Αρκάν». Οπως σημείωναν στελέχη του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» «πράγματι υπήρξαν επαφές με τα άτομα αυτά αλλά αυτές έγιναν προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα όχημα με δορυφορικά συστήματα που μας είχαν κλέψει στην διάρκεια αποναρκοθετήσεων στην Βοσνία».

Μία άλλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι ο «Κύκλος της Πάτμου». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι το 2010 επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ για τη διοργάνωση κυρίως «περιβαλλοντικών συμποσίων». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 η επιχορήγηση που δόθηκε στον «Κύκλο της Πάτμου» ανήλθε στο ποσό των 256.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση ενός περιβαλοντικού συμποσίου που «έκλεισε» με κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.

Στέλεχος της συγκεκριμένης ΜΚΟ παραχέθηκε ότι «πράγματι έχουμε κληθεί από την ΕΛΑΣ προκειμένου να δώσουμε στοιχεία για τις οικονομικές μας συναλλαγές».

Ο «Κύκλος της Πάτμου» δημιουργήθηκε στην Πάτμο με σκοπό να «παντρευτεί» η θρησκευτική συνείδηση με την οικολογική και περιβαλοντική ευαισθησία. «΄Εχουμε οργανώσει αντίστοιχα συμπόσια σε κρουαζιέρες στην Μαυρη Θαλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στον Μισσισιπή αλλά και στην Αρκτική!», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της οργάνωσης. «Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμμιά παράνομη συναλλαγή… ».

‘Ερευνα διενεργείται από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομιας και για την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος. Η εν λόγω οργάνωση έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ. Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών έχουν ζητηθεί για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα». Είναι μία Μη Κυβερνητική Οργανωση «κατά της φτώχειας» που ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στην Λάρισα και διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρω.

Επιπλέον, ελέγχονται για ύποπτες κρατικές επιχορηγήσεις το ελληνικό παράρτημα – ιδρύθηκε το 2004 – του «Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνιας», το «Ιδρυμα Αγα Χαν» και η «Οικολογική Κίνηση Δράμας».
Ο «Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας» είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι,ο οποίος ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου του 1970. Οπως αναφέρεται την ιδρυτική διακήρυξη «Ο Διεθνής Οργανισμός της Γαλλοφωνίας, δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής και της πολυμερούς συνεργασίας και συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης». Ομως παραμένει άγνωστος ο λόγος χρηματοδότησης της εν λόγω οργάνωσης από το ελληνικό δημόσιο.

Το «Ίδρυμα Αγα Χαν» είναι μία διεθνής ΜΚΟ που έχει στόχο «την καταπολέμηση της φτώχειας σε περιοχές όπου η υπερβολική δημογραφική πίεση και η συσσώρευση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση των φυσικών πόρων και τις πολλές εποχιακές μετακινήσεις του αγροτικού πληθυσμού». Κύριος στόχος της τα τελευταία χρόνια ήταν η ενίσχυση της περιοχής… Γκουτζαρατ στην Ινδία.