Σοβαρή οπισθοδρόμηση στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος συνοδεύει την κοινωνική κρίση που έχει προκληθεί στη χώρα μας από τα μέτρα προσαρμογής της οικονομίας τα οποία έχει επιβάλλει η τρόικα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν δυο εκτενείς επιστολές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόσο και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο γενικός διευθυντής του WWF International κ. Τζέιμς Ληπ και οι διευθυντές του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και του Ελληνικού Γραφείου της οργάνωσης κ. κ. Τόνι Λονγκ και Δημήτρης Καραβέλλας επισημαίνουν στις επιστολές τους ότι με τα μέτρα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας ακυρώνεται η μικρή αλλά σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, όπως τονίζουν, ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος απαξίωσης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου, όχι πλέον από ένα απείθαρχο ελληνικό κράτος αλλά από την ίδια την Ε.Ε.
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, όπως καταγράφηκαν από το WWF είναι οι εξής:
– απορρόφηση του Πράσινου Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό
-αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικών αδειών για έργα και δραστηριότητες
– νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές
– βεβιασμένη και ανεξέλεγκτη πώληση δημόσιας γης
– αποδυνάμωση ή και κατάργηση περιβαλλοντικών δημόσιων υπηρεσιών και φορέων.
– ενίσχυση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων
– έμφαση σε περιβαλλοντικά αμφίβολες μεγάλες επενδύσεις

Στην επιστολή προς τον Μανουέλ Μπαρόσο, τονίζεται ότι με πολλές από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Τρόικα υποσκάπτεται η προοπτική σωστής εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας επαναλαμβάνεται μια πάγια πρακτική του ΔΝΤ να αγνοεί το περιβάλλον και τις προοπτικές για ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τις πολιτικές δανεισμού υπερχρεωμένων κρατών, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
«Τώρα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τιμήσει τον ρόλο της ως τοποτηρητή των συνθηκών και των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ», τονίζει ο Τόνι Λονγκ, Ειδικότερα, όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Καραβέλλας επισημαίνει ότι «τα μέτρα που εφαρμόζονται βυθίζουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία στην κρίση, ενώ προκαλούν και σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη στο περιθώριο με τις ευλογίες των δανειστών της».

Γι΄ αυτό η οργάνωση καλεί την ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση και να αλλάξουν πορεία, σχεδιάζοντας με στόχο μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει, όπως οφείλει, την εφαρμογή των συνθηκών της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τον πυλώνα της αειφορίας. Καλεί επίσης το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τους όρους δανεισμού υπερχρεωμένων κρατών προς την κατεύθυνση περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμων λύσεων και να υποβάλει κάθε νέο πακέτο μέτρων στήριξης εθνικών οικονομιών σε περιβαλλοντική αξιολόγηση. Τέλος, το WWF καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αναθεωρήσουν τους όρους της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση πράσινων και ουσιαστικά βιώσιμων λύσεων, που θα σέβονται τόσο το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο.
Δείτε εδώ τις δύο επιστολές.