από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 

Κομισιόν: παρανόμως αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια

Το ζήτημα ανακινήθηκε από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Ν. Χουντή
Κομισιόν: παρανόμως αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εξηγήσεις από την Ελλάδα θα ζητήσει η Κομισιόν σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών, καθώς αυτή η πρακτική προσκρούει σε κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων.

Το ζήτημα ανακινήθηκε ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ στην οποία γνωστοποίησε ότι στους απολυτήριους τίτλους που απονέμουν τα Γυμνάσια και Λύκεια στην Ελλάδα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή ή της μαθήτριας.

Ο κ. Χουντής ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και ανεξάρτητων αρχών στην Ελλάδα, που εναντιώνονται στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια και ζήτησε το σεβασμό της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και την εφαρμογή της Οδηγίας 95/46 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν «θεωρεί παράνομη την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους» και θα ζητήσει από την Ελλάδα «να αλλάξει την πρακτική της αναγραφής του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών, αφού κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις διατάξεις της Οδηγίας 95/46/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»».
Πιο αναλυτικά, στην απάντησή της εξ' ονόματος της Κομισιόν, η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ, αναφέρει ότι η Οδηγία 95/46 προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη απαγορεύουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που παρέχουν πληροφορίες για τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και την υγεία και τη σεξουαλική ζωή». Επισημαίνει μάλιστα ότι «αυτή η απαγόρευση οφείλεται στην ιδιαιτέρως ευαίσθητη φύση των εν λόγω δεδομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι «θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Επίσης, στην απάντησή της η κυρία Ρέντινγκ τονίζει ότι «το άρθρο 8 παράγραφος 4 επιτρέπει στα κράτη μέλη, «όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος», να θεσπίσουν και άλλες παρεκκλίσεις εφόσον παρέχονται οι «δέουσες εγγυήσεις» (...) συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι «κατάλληλα, συναφή προς το θέμα και όχι υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία»».

Και καταλήγει: «Θα έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η επεξεργασία δεδομένων θρησκευτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των απολυτηρίων τίτλων σπουδών, καθώς και να διευκρινιστεί ποιες εγγυήσεις παρέχονται από την εθνική νομοθεσία».
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι η απάντηση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και κατηγορηματική, η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών «είναι παράνομη και πρέπει να απαγορευτεί».
Μάλιστα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι προκαλεί εντύπωση η «επιλεκτική νομιμοφροσύνη» της. Όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «από τη μια, σαν «εισαγγελέας υπεράσπισης του Μνημονίου», κουνά το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, στους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, και απαιτεί να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όσα ζητά η Κομισιόν και η Τρόικα για τη φτωχοποίηση της Ελλάδας και για τις συνταγές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, και από την άλλη ενώ γνωρίζει άριστα την Οδηγία για τις θρησκευτικές διακρίσεις αφού υπήρξε Επίτροπος της ΕΕ, «ξεχνά» να εφαρμόσει την Κοινοτική Νομοθεσία προφανώς για μην υπάρξει «βλάσφημη» και προκαλέσει έτσι τη «θεία οργή» της εκκλησίας».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ολοι οσοι "αγωνιζονται" για το | 10/01/2012 13:20
  δικαιωμα στη θρησκευτικη ελευθερια, ας ξεκινησουν απο το target group των υποφηφιων ψηφοφορων τους, για τους οποιους φυσικα γινονται ολα αυτα
  Gguu
  απάντηση00
   
   
  ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ | 10/01/2012 07:40
  Σκουλήκια πάντα υπάρχουν από συγκεκριμένους χώρους....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση23
   
   
  Να κρύψω το σταυρουδάκι που φέρω κύριε Χουντή; | 10/01/2012 03:11
  Αυτό σε πείραξε κύριε Χουντή; Η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους; Και τώρα κύριε Χουντή, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Τώρα που έδειξες με το δάκτυλο το «αμάρτημα» της χώρας σου στους ξένους, τώρα νιώθεις καλύτερα; Νιώθεις περισσότερο Ευρωπαίος, περισσότερο άνθρωπος; Κύριε Χουντή ξέρεις τι λέω εγώ; Πως είσαι ίδιος με τη Διαμαντοπούλου απλά πολεμάς τη χώρα από το δικό σου μετερίζι (για να χρησιμοποιήσω και μία λέξη που σ΄αρέσει). Είσαι εγκάθετος κύριε Χουντή! Σε ενοχλεί η αναγραφή του θρησκεύματος και διαμαρτύρεσαι στην Κομισιον αλλά ποιείς την νήσσαν για άλλα σοβαρότερα θέματα! Να ρωτήσεις για παράδειγμα την Κομσιον για ποιο λόγο κλείνετε τα ελληνικά Λύκεια στη Γερμανία! Γα ποιο λόγο αποδυναμωνόταν συστηματικά, χρόνια τώρα, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Υπάρχουν γερμανικά σχολεία, κύριε Χουντή, που μαθαίνουν χρόνια τώρα στους μαθητές τους αρχαία ελληνικά και μάλιστα παινεύονται για αυτό, τη στιγμή που εσείς επικροτούσατε την απόφαση για εισαγωγή θεατρολογίας στα Δημοτικά! Υπάρχουν καλά γερμανικά σχολεία στη Γερμανία, Ευρωπαίε κύριε Χουντή, τα οποία απαιτούν ενυπόγραφη βεβαίωση των γονέων ότι τα παιδιά τους θα ακολουθήσουν τη διδασκαλία και την παράδοση του καθολικισμού. Οι μαθητές δηλαδή μαθαίνουν θρησκευτικά και πηγαίνουν μία φορά τη βδομάδα στην καθολική Εκκλησία. Σε αυτή την Ευρώπη απευθύνετε εσείς το ερώτημά σας κυριε Χουντή; Επικαλείστε τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο όπου θέλει το συμφέρον σας. Τα δεδομένα μας τα έχουν κάνε κόσκινο τα τελευταία χρόνια και δεν κινδυνεύουν από την αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους αλλά από άλλες ... αναγραφές όπως για παράδειγμα από την αναγραφή και αξιολόγηση των προσωπικών δεδομένων στο facebook για το οποίο όμως δεν θα μιλήσετε. Αντίθετα θα το διαφημίσετε κιόλας καλώντας μας εσείς ή ΄κάποιο κόμμα να σας επισκεφθούμε. Αίσχος. ΥΓ: Φοράω σταυρουδάκι, κύριε Χουντή. Μήπως πρέπει να το κρύψω; Μήπως σας ενοχλεί; Τι λέει η Κομισιόν γι΄αυτό;
  Πρωτάκουστος
  απάντηση105
   
   
  Χριστιανοκομμουνιστική παράνοια | 10/01/2012 02:13
  O σοβιετόφιλος ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν κατήγγειλε τα Γκουλάκ, είναι, τελικά, ο μόνος που υπερασπίζεται τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα σ' αυτόν τον βυζαντινό κωλότοπο;
  Δ.Φ.
  απάντηση54
   
   
  Μέσα στ' άλλα ... | 09/01/2012 23:52
  Τόσα παράνομα, αντισυνταγματικά και ρατσιστικά κάνει η ΕΕ. Ας κάνουμε και εμείς κάτι ...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση34
   
   
  Ελληνικά κόλπα | 09/01/2012 23:33
  ...σίγουρα θέλουμε τρόικα! ...ευτυχώς που υπάρχει!
  Ηλίας Θ
  απάντηση52
   
   
   
  Ε δεν τρώγεστε ρε αριστεροπροοδευτικάντζες..! | 09/01/2012 23:30
  Τόσο πολύ σας ενοχλεί ρε αναρχοαριστεροί του Συριζα το οτι η Ελλάδα είναι έθνος αμιγώς Χριστιανό Ορθόδοξο..?
  Εκεί στο 3% και πολύ σας είναι ρε απάτριδες
  απάντηση55
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-