Με συνοπτικές διαδικασίες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής κλείνει την υπόθεση της παραίτησης των δυο οικονομικών αντιεισαγγελέων Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, κρίνοντας ότι «δεν προέκυψε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους» και ότι «η ενέργεια της αίτησης αντικατάστασης τους ήταν παρορμητική».

Στο πόρισμα του κ. Μακρή που αποκαλύπτει το «Βήμα», ο αντιεισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω έρευνα, αφού «από τις έγγραφες διευκρινίσεις των δυο αντιεισαγγελέων, προκύπτει ότι μοναδικός λόγος για την αίτηση αντικατάστασής τους, ήταν η προώθηση σχεδίου νόμου με το οποίο η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος ανατίθετο σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Οι δύο εισαγγελείς – επισημαίνει ο κ. Μακρής – εξέλαβαν την προωθούμενη αντικατάστασή τους ότι, ενδεχομένως, υπαγορεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αντικατάστασης τους υπαγορεύτηκε από παρόρμηση της στιγμής και αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην άσκηση των καθηκόντων τους. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει σήμερα η υπόθεση των καταγγελιών των δύο οικονομικών αντιεισαγγελέων, που άρχισε με την επιστολή, η οποία περιείχε βαριές καταγγελίες για παρέμβαση στο έργο τους και ειδικότερα στη διερεύνηση «καυτών» φακέλων οικονομικών εγκλημάτων.

«Δεν εκλιπαρούμε για βοήθεια στο έργο μας, το απαιτούμε» δήλωσαν κατά την έξοδό τους οι δύο αντιεισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για του παραδώσουν το κείμενο με τις διευκρινίσεις για τις καταγγελίες τους. Από το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση και τα χαμόγελα των εισαγγελέων, φαίνεται ότι ευοδώνεται η προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που ξέσπασε με την επιστολή παραίτησης των δυο. Χθες πάντως οι δύο αντιεισαγγελείς ανέπτυξαν προφορικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε όλα τα εμπόδια που συνάντησαν στη διερεύνηση καυτών υποθέσεων του οικονομικού εγκλήματος. Μεταξύ αυτών είναι το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η δανειοδότηση της Proton Bank και οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έως σήμερα παραιτηθέντες οικονομικοί αντιεισαγγελείς Εφετών αναφέρουν μεταξύ των άλλων στο δισέλιδο υπόμνημά τους: «Δεν θα εκτραπούμε από τον προ εκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργειάς μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, στη νεοελληνική πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα άλλωστε να επικεντρωθούμε και να εστιάσουμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει. Ουδόλως όμως μας επηρεάζει στην υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παράλληλα και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίο δεν μας επηρεάζει απλώς, αλλά, κυριολεκτικά, μας εξοντώνει και μας καταργεί».