Λύθηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών που «πέρασαν» πρόσφατα στην διαχείριση των πανεπιστημίων προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στις διοικήσεις τους, ενώ η παραίτηση Ρέμελη από το προεδρείο της Συνόδου πρυτάνεων προκάλεσε κραδασμούς, χθες, στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και τελικά την – άτυπη – παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς αναζήτηση λύσης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αντέδρασε αμέσως στην είδηση της παραίτησης του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Κ. Ρέμελη από την προεδρεία της Συνόδου των πρυτάνεων και καλεί το διευρυμένο προεδρείο της (τα τρία πανεπιστήμια που προεδρεύουν αυτή την περίοδο και τα τρία αρχαιότερα της χώρας) σε συνάντηση αύριο, Πέμπτη, το απόγευμα στο γραφείο του για να συζητήσουν. Τυπικά, βέβαια, η συνάντηση έχει να κάνει με την πορεία εφαρμογής του Νόμου, καθώς έχει ήδη καλλιεργηθεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Λύση για τις εστίες
Ωστόσο, σήμερα, μετά από συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Θ. Πελεγρίνη και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Κ. Σιμόπουλου, λύθηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών.
Οι εστίες είχαν περάσει πρόσφατα στην διαχείριση των πανεπιστημίων λόγω της επικείμενης κατάργησης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος που της διαχειριζόταν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί με τις εστίες, όμως, είχαν περάσει και τα χρόνια προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στο εσωτερικό τους (ναρκωτικά, υπενοικιάσεις, προβλήματα στα ζητήματα ασφαλείας), αλλά και εκείνα που αφορούσαν στο προσωπικό τους. Όλα αυτά είχαν προκαλέσει την αντίδραση των πανεπιστημίων.
Τελικά το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει οκτάμηνη παράταση, μέχρι τον Αύγουστο του 2012, στην ανάληψη των ευθυνών των φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια με σκοπό στο ενδιάμεσο να εξυγιανθούν και να λυθούν τα λειτουργικά τους προβλήματα. Έως τότε την διαχείρισή τους θα έχει το Ε.Ι.Ν ενώ τα πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας θα παρακολουθεί μήνα με τον μήνα την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους δέχθηκαν να αναλάβουν το προσωπικό των φοιτητικών εστιών, προκειμένου να μην βγουν στην εφεδρεία από τον νέο χρόνο. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το θέμα αυτό απέκτησε κωμικοτραγικές διαστάσεις καθώς το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών υποχρεώνεται να αναλάβει μαζί με το προσωπικό της φοιτητικής εστίας της περιοχής Αγ. Λουκά και έναν ναυαγοσώστη, που είχε προσληφθεί πριν από μία δεκαετία τουλάχιστον, όταν λειτουργούσε στο εσωτερικό της εστίας πισίνα.

Δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε σήμερα ότι με τη ρύθμιση αυτή «επιτυγχάνουμε την ουσιαστική ανάληψη της φοιτητικής μέριμνας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μέσα σε καθεστώς ασφάλειας, τόσο για τις διοικήσεις τους, όσο και πρωτίστως για τους επωφελούμενους φοιτητές και σπουδαστές τους».