από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι πρυτάνεις

Λ. Παπαδήμος: Ο νόµος για τα ΑΕΙ είναι νόµος της Πολιτείας και δεν µπορεί να εφαρµόζεται επιλεκτικά
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι πρυτάνεις
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα Ανταπάντηση με αστερίσκους επεφύλαξαν στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο οι δυο πρυτάνεις των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, κ.κ. Θ. Πελεγρίνης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σ. Σιμόπουλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για το θέμα του νέου Νόμου Πλαισίου και της αναστάτωσης που έχει δημιουργήσει στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ζητώντας του συνάντηση.

Οι δυο πρυτάνεις είχαν ζητήσει τις παραμονές των Χριστουγέννων την παρέμβαση του κ. Παπαδήμου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση και σαφής: «Ο νόµος για τα ΑΕΙ είναι νόµος της Πολιτείας και δεν µπορεί να εφαρµόζεται επιλεκτικά. H υπακοή στους νόµους της δηµοκρατίας είναι καθήκον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, και κατ' εξοχήντων πανεπιστηµιακών δασκάλων».

Στην απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την οποία οι δύο πρυτάνεις απηύθυναν με την ίδια ταχύτητα, σημειώνουν:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και Πρυτάνεις των ιστορικών Πανεπιστημίων της χώρας για την άμεση και αποτελεσματική, θέλουμε να πιστεύουμε, ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για καταλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση κατά τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, της οποίας έχετε αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί το αξίωμα ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ουδέποτε, οφείλουμε να Σας διαβεβαιώσουμε, αμφισβητήσαμε την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων, όπως η παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων διέρρευσε στην ανυποψίαστη κοινωνία μας. Άλλωστε, τούτο προκύπτει, πέραν από τις δημόσιες διαψεύσεις μας, και από την απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία επισυνάπτουμε.

Ωστόσο, στις δημοκρατικές πολιτείες, όπως η δική μας, οι νόμοι του Κράτους ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους στο Σύνταγμα από τα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους, τα Πανεπιστήμια στο σύνολό τους προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας θέτοντας θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού.

Προκειμένου να αντιληφθείτε και Εσείς, ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια εξαιτίας των ρυθμίσεων του νέου Νόμου, Σας επισυνάπτουμε γνωμοδότηση του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, γνωστού εκλογολόγου, όπου επισημαίνεται η αδυναμία εφαρμογής του εκλογικού συστήματος που εισάγει ο Νόμος αυτός.

Υποθέτουμε ότι έχει γίνει αντιληπτό πως οι Πανεπιστημιακές Αρχές, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία τους, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παραμείνουν τα Πανεπιστήμια ανοιχτά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ο διάλογος που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Θα θέλαμε να Σας διαβεβαιώσουμε, ότι η αγωνία η δική μας και των άλλων Πρυτάνεων σχετικά με τη διαμορφούμενη εξέλιξη των πραγμάτων στην Ανώτατη Παιδεία δεν πηγάζει από άλλα κίνητρα, δικά μας, αλλά αμιγώς από τη μέριμνά μας για το μέλλον της Ανώτατης Παιδείας, που μας διακατέχει ως πανεπιστημιακούς δασκάλους.

Σεις, αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, θα κρίνετε, αν μια προσωπική συνάντησή μας, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να προσέλθουμε, θα συνέτεινε αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου τον οποίον, τόσον και εσείς όσο και εμείς θέσαμε, περί καταλλαγής στη Δημόσια Εκπαίδευση».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς αναβολή της διακοπής χρηματοδότησης των ΑΕΙ 
 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  επιλεκτική εφαρμογή νόμων | 04/01/2012 21:03
  Τελικά, όμως , οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά...Ποιος τιμωρήθηκε μέχρι τώρα για τη μη εφαρμογή του Νόμου-Πλαισίου για την Παιδεία;
  Β.Π.
  απάντηση10
   
   
  Η υποχρέωση εφαρμογής των Νόμων και η “παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων” | 28/12/2011 15:21
  Δεν ξέρω αν αμφισβήτησαν «την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων» αλλά ξέρω πολύ καλά ότι οι Πρυτάνεις δεν διασφαλίζουν την εφαρμογή των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας στο χώρο των Πανεπιστημίων. Και η Πανεπιστημιακή κοινότητα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, όπως πολύ καλά το γνωρίζει πλέον και η «ανυποψίαστη» κοινωνία. Όλα αυτά (εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και …) είναι «παραπληροφόρηση»; Και αν ναι, γιατί αρνούνται χρόνια τώρα οι κ. Πρυτάνεις να απαντήσουν; Πλήρες κείμενο http://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html
  Κλεάνθης Θραμπουλίδης
  απάντηση34
   
   
   
  Απάντηση... | 28/12/2011 10:22
  Θα συμφωνήσω στο "Συνάδελφε" (;) εντός εισαγωγικών και με ερωτηματικό. Το θεωρώ και δίκαιο και αξιοκρατικό. Σίγουρα δεν ανήκουμε στην ίδια κατηγορία. Όσο για τα "ζόμπι": με τα μυαλά τέτοιων """"πσνεπιστημιακών""""" σαν τα δικά σου, έχετε καταντήσει τα ΑΕΙ κάτι χειρότερο από ιδρύματα της Ζάμπια. Καληνύχτα σας, γιατί περί νύχτας πρόκειται.
  πκτ
  απάντηση04
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Να μην τους συναντήσει!!!!!!!!!!!!! | 27/12/2011 20:54
  ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ!!! Να εφαρμόσουν το νόμο και μετά ας τους συναντήσεις κ. Πρωθυπουργέ! Ποιος μπορεί να μην εφαρμόζει το νόμο και να σε συναντάει...μήπως ο απλός συνταξιούχος! Άντε να χαθείτε πρυτάνεις της διαφθοράς
  Ανώνυμος Πανεπιστημιακός
  απάντηση79
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ζητείται αξιοπρέπεια | 27/12/2011 16:33
  Τα κεφαλαία προσδιορίζουν τη δουλικότητα των Πρυτάνεων που ομοιάζει με εκείνη όσων σερνόταν στα παλάτια της υψηλής πύλης των Σουλτάνων. Αν η Ελλάδα περιμένει να δει χαΐρι από ανθρώπους όπως αυτοί, τότε σίγουρα σώθηκε!
  babis
  απάντηση94
   
   
  Συναντηση με τον προυπολογισμο θελουν | 27/12/2011 16:30
  Και συνομιλίες με 180 χιλιάδες ευρω εκαστος απο μουφα συγγράματα και "δωράκια"
  Αλήτες καθηγητές
  απάντηση96
   
   
  Γλύψιμοοοο... | 27/12/2011 13:36
  Καλά, υπάρχει προηγούμενο στα ελληνικά να γράφονται οι αντωνυμίες με κεφαλαίο; Ούτε όταν μιλάμε για το Θεό δε γίνεται αυτό (εκτός από κάποια γραπτά που παίρνουν τη συνήθεια από δυτικές πιετιστικές πηγές)...
  Θωμάς
  απάντηση65
   
   
   
  Συλλάβετε τους παρανομούντες! | 27/12/2011 13:04
  Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Απευθύνομαι στο πρόσωπό σας με το ίδιο δικαίωμα με το οποίο απευθύνονται και οι δύο πρυτάνεις του ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και σας ζητώ, πρώτον, ως πολίτης αυτής της χώρας που πληρώνει φόρους χωρίς να δύναται ή να θέλει να αποκρύψει ούτε "δεκάρα", και, δεύτερον, ως μέλος ΔΕΠ ελληνικού πανεπιστημίου, συνεπώς ως έχων άμεση γνώση για τα τεκταινόμενα στα ελληνικά ΑΕΙ. Διά της παρούσης Σας ζητώ, κύριε Πρωθυπουργέ, να φροντίσετε ώστε τη στιγμή που θα έχετε τη συνάντησή σας με τους εκλαμπρότατους πρυτάνεις κκ. Πελεγρίνη και Σιμόμουλο (εγώ θα σας πρότεινα να καλέσετε και τους υπόλοιπους πρυτάνεις σε αυτή τη συνάντηση) να έχετε έτοιμο το ένταλμα σύλληψης των εν λόγω κυρίων και παραπομπή τους σε δίκη για σωρεία αδικημάτων (ίσως και κακουργηματικών πράξεων και παραλείψεων): δεν είναι δυνατόν να αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο της πολιτείας ορισμένοι οι οποίοι, αν τους ψάξει κανείς, ευθύνονται για το χάλι στο οποίο έχουν περιέλθει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Θερμή παράκληση: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ομιλώ ως γονιός που έχει σχεδόν χρεωκοπήσει λόγω των επανειλημμένων καταλήψεων και ακυρώσεων εξεταστικών στα πανεπιστήμια όπου σπουδάζουν τα δύο παιδιά μου σε δύο διαφορετικές πόλεις, ως πολίτης αυτής της χώρας και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος που θεωρεί ότι θίγεται η αξιοπρέπεια και η τιμή του με την τακτική των συμμοριών που διοικούν τα ΑΕΙ της χώρας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν πολλούς αξιόλογους και έντιμους καθηγητές και ερευνητές και δεν μπορεί μια μειοψηφία, με το πρόσχημα της δημοκρατικής ευθιξίας, να παρανομούν ασύστολα και χωρίς συνέπειες. Πρέπει να μπει ένα ΤΕΛΟΣ σε αυτή την αναρχία ΑΜΕΣΑ. Πολύ θα ήθελα να υπογράψω με το όνομά μου, αλλά με περιμένουν στη γωνία οι γνωστοί συνταγματάρχες με τους λοχαγούς και τους λοχίες τους με τα καδρόνια, τις σιδηρογροθιές και την πολλή δημοκρατία. Ευχαριστώ για την υπομονή σας και συγγνώμη για τον θυμό.
  ΑΠΘΔΕΠίτης
  απάντηση3110
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-