Σε τρεις μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν από το Ναυτοδικείο Πειραιά το βράδυ της Τρίτης οι δύο τελικά εκ των 39 κατηγορουμένων ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι κατά το κατηγορητήριο φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.
Το δικαστήριο διαπίστωσε από τα ηχητικά ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν ότι τα ρατσιστικά συνθήματα πράγματι ακούστηκαν, ωστόσο δεν μπόρεσε να προσωποποιήσει την κατηγορία παρά μόνο για δυο από τους άντρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρά στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έκαναν ήταν παράβαση του νόμου. Ο πατριωτισμός δεν παρέχει ασυλία». Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα ωστόσο είχε διακοπεί λόγω επεισοδίων και εντάσεων εντός και εκτός της αίθουσας.

Λόγω των συγκεκριμένων περιστατικών ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ. Παναγιώτης Δημητράς – που είχε κάνει την καταγγελία σε βάρος των βατραχανθρώπων του Λιμενικού – και ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αποσύρθηκαν από την δίκη με δήλωση που κατέθεσαν προς το δικαστήριο θεωρώντας πως δεν πληρούνται οι συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.

Από το δικαστήριο, πάντως, δεν έγινε δεκτό το αίτημα του βουλευτή κ. Πάνου Καμμένου να καταθέσει για την υπόθεση.