από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Πανεπιστήμια: Κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Νόμου Πλαίσιο

Κατατέθηκαν σήμερα δύο αιτήσεις ακυρότητας
Πανεπιστήμια: Κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Νόμου Πλαίσιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Τα εικοσιτρία πανεπιστήμια της χώρας, με προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού, για πρώτη φορά στα χρονικά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφονται κατά της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου Πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Η αίτηση ακύρωσης του νόμου, τον οποίο εισηγήθηκε και κατάφερε να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, το πρωί από το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν Διοικούσες Επιτροπές), που τον προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δυο αιτήσεις ακυρότητας. Η πρώτη αφορά την υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή της κυρίας Διαμαντοπούλου και θεσπίζει το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, την λεγόμενη «ταξινομική ψήφο».

Τα πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι το εκλογικό σύστημα προσβάλει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και καθιστά πρακτικά αδύνατο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων από την εφορευτική επιτροπή, αφού η εξαγωγή τους μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση ειδικού λογισμικού. Έτσι, αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης, δεν επιτρέπεται η δικαστική προστασία των θιγόμενων.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν οι νομικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, δεν μπορούν να βγουν αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας «με το χέρι», αλλά μπορεί να γίνει εξαγωγή αποτελεσμάτων και καταμέτρηση ψήφων αποκλειστικά και μόνο μέσω ειδικού προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η δεύτερη αίτηση αφορά την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τα σχετικά με την ανάδειξη και την συγκρότηση των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια ισχυρίζονται ότι οι διατάξεις του Νόμου 4009/2011 που αφορούν τα πανεπιστημιακά όργανα προσβάλουν την συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ αλλά και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Εκτός των δυο αιτήσεων ακύρωσης που κατατέθηκαν σήμερα, ορισμένα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει και μεμονωμένα αιτήσεις ακυρώσεων στο ΣτΕ που αφορούν τις διαπιστωτικές πράξεις της κυρίας Διαμαντοπούλου, με τις οποίες και συγκροτήθηκαν εφορευτικές επιτροπές στα ΑΕΙ για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης τους. Κι αυτό γιατί οι πρυτάνεις αρνήθηκαν να τις υπογράψουν οι ίδιοι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση το ΤΕΙ Σερρών, σε κανένα άλλο Ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας δεν έχουν γίνει έως σήμερα εκλογές για τα όργανα διοίκησης τους. Η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου, οπότε πολλοί πρυτάνεις ΑΕΙ ζητούν το χρονοδιάγραμμα αυτό να αλλάξει μέχρι να εκδικαστούν οι αιτήσεις τους στο ΣτΕ ώστε να μην υπάρξουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα τετελεσμένα γεγονότα.

Για τον λόγο αυτό και θα ζητηθεί από τον πρόεδρο του ΣτΕ να εκδικαστεί η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  23 ελληνικά πανεπιστήμια και 260 έλληνες βουλευτές! | 22/12/2011 13:34
  κύριε πανεπιστημιακέ δάσκαλέ μου (23. 20/12/2011, 14:58) από απόσταση κάνεις μπαμ ότι δεν τα καταφέρνεις με τα επιχειρήματα. Γενικότητες, θολούρα και παραπειστικά επιχειρήματα. Πρέπει να μας πεις γιατί έχουν δίκιο τα 23 πανεπιστήμια που αντιδρούν αρνούμενα να εφαρμόσουν το νόμο και δεν έχουν δίκιο οι 260 βουλευτές από τους 300 που ψήφισαν το πανεπιστημιακό νόμο; Από το Σύνταγμα η βουλή έχει την εξουσία να νομοθετεί και οι αποδέκτες της νομοθεσίας να την εφαρμόζουν. Κι εσείς τι κάνετε τώρα! Δεν δέχεσθε την ύπαρξη της βουλής. Για πια πανεπιστημιακή δημοκρατία μιλάς; Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο πράγμα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό που υπήρξε ήταν η επιβολή και η κυριαρχία ανήθικων σχέσεων, της κομματοκρατίας και μιας εκτεταμένης λετσαρίας!!! Επίσης, τα πανεπιστήμια λειτουργώντας ανεξέλεγκτα έχουν γίνει περιβόλι των μασονικών στοών. Αλλού είναι τα σώματα και αλλού είναι οι ψυχές των πανεπιστημιακών. Η δουλειά των πανεπιστημιακών δεν είναι να διοικούν. Μήπως το μπορούν! Ανήθικες συναλλακτικές σχέσεις σύναπταν μέχρι σήμερα με τα κομματικά φοιτητόπουλα και τα κόμματα. Και δεν περπατούσε τίποτε και δεν βελτιωνόταν τίποτε μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η δουλειά του πανεπιστημιακού καθηγητή όμως είναι να διδάσκει και να παράγει έρευνα εάν το μπορεί εάν είναι άξιος του μισθού που του πληρώνει ο έλληνας πολίτης. Οι ρόλοι διοίκησης και διδασκαλίας-έρευνας πρέπει να είναι διαχωρισμένοι σε διαφορετικά πρόσωπα. Εσύ κύριε πανεπιστημιακέ μου δεν καίγεσαι για την δημοκρατία. Για την αξιολόγηση καίγεσαι η οποία τώρα με την νέα μεικτή διοίκηση και τα καινούργια όργανα και τη διαφάνεια και εσύ και πολλοί-πολλοί άλλοι ανάξιοι σύντομα θα την έχετε άσχημα.
  Αρ. Σωτηρόπουλος
  απάντηση41
   
   
  23 Πανεπιστήμια λαθεύουν και η σωστή είναι η κα Διαμαντοπούλου και οι όμοιοί της... | 20/12/2011 14:58
  Δεν αναρωτιέται ο Ελληνικός Λαός ότι και τα 23 Πανεπιστήμια είναι ενάντια σε ένα νομο που 7 άτομα ενός συμβουλίου αποφασίζουν για τα πάντα στο Παν/μιο χιλιάδων ανθρώπων, σε αντίθεση με τη δημοκρατία που υφίσταται μέσω της Πρυτανείας, των συνελεύσεων σχολών και των συνελεύσεων τομέων όπου νέοι και παλαιοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσιες των ιδρυμάτων. Ποιοι είναι αυτοί οι 7 που μαζί με τους ελέω θεού κοσμήτορες θα αποφασίζουν για τα πάντα. Καταργούν τη θέση του Λέκτορα, του νέου δηλαδή επιστήμονα που θα μπεί να προσφέρει ισότιμα και επαναφέρουν τους δούλους υποψήφιους διδάκτορες που θα κάνουν έρευνα και διδασκαλία κάτω από την ασφυκτική εποπτεία του καθηγητή. Καταργούν την κοιτίδα δημοκρατικής στήριξης της ακαδημαικής διαδικασίας, την συνέλευση τομέα. Δείτε αυτούς που βγαίνουν μπροστά για να στηρίξουν το νόμο. Ορντινάτσες της εξουσίας που είτε έχουν ακουμπήσει είτε φιλοδοξούν να αγγίξουν το γλυκό... Δειτε αυτούς του Παρατηρητηρίου, όπως εχω γράψει και προηγουμένως, ο κ. Μητσ;ος τέως γενικός γραμματέας της ΓΓΕΤ, υποτακτικός του κ. Πανάρετου με μηδεν αποτελέσματα στη ΓΓΕΤ, ο κ. Καλογήρου με διάφορες κυβερνητικές και μη θέσεις με μία εξ αυτών γενικός γραμματέας βιομηχανίας που "στήριξε" την ανάπτυξη της χώρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλοι υποστηρικτές του νόμου: η κα Μιμίκου ατυχήσασα υποψήφια πρύτανης, εκτός Πανεπιστημίων άτομα που θέλουν να μπουν σε αυτά δικαίως ή αδίκως. Επίσης άνθρωποι που δικαίως αναζητουν βελτίωση της κατάστασης στα Πανεπιστήμια. Ο καθένας μας έχει την άποψή του αλλά όχι για διάφορους λόγους να καταλύεται η δημοκρατία και η αυτονομία στα Πανεπιστήμια όπως επιζητεί η κα Διαμαντοπούλου της οποίας η πορεία εκτός από κομματική-πολιτική δραστηριότητα δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο. Τα Πανεπιστήμια με βάση την χρηματοδότησή τους έχουν προσφέρει στην Ελλάδα και με την ανάδειξη λαμπρών επιστημόνων, και στην έρευνα και στην στήριξη της όποιας αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.
  Πανεπιστημιακός δάσκαλος
  απάντηση87
   
   
  Έλεγχος διορισμών και προαγωγών της ύποπτης περιόδου! | 20/12/2011 11:37
  Θα βρεθεί υπουργείο παιδείας να ελέγχει όλους του διορισμούς και προαγωγές που έγιναν από τότε που έγινε γνωστό ότι θα ψηφιζόταν ο νόμος που προσβάλλουν τώρα στο δικαστήριο;
  Παναγιώτης Τερζίδης
  απάντηση70
   
   
  Γιατί έκαναν κοινή προσφυγή τα ελληνικά πανεπιστήμια; | 20/12/2011 11:32
  Για πρώτη επίσης φορά, η κυβέρνηση έκανε τέτοια ποιοτική διαβούλευση ακριβώς για αυτό το νόμο. Δεν παρουσίασε νομοσχέδιο μερικές μέρες πριν το πάει στην Βουλή, αλλά δημοσίευσε καλοδουλεμένο έγγραφο εργασίας, και εκεί πάνω έγινε δημόσια διαβούλευση τριών μηνών ή κάπου τόσο. Αυτά τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν συμμετείχαν στην διαβούλευση, δεν είχαν να προτείνουν ιδέες παρά μόνο αντιδραστική στάση. Σε όλα είπαν όχι! Το θέμα που μονοπώλησε θετικά το ενδιαφέρον τους ήταν τι θα γίνει με τις εκλεγέντες πριν το νόμο λέκτορες! Τώρα λοιπόν αντί τα ελληνικά πανεπιστήμια να επενδύσουν τον χρόνο τους στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, όχι τέλειου αλλά πολύ καλού και περιεκτικού που σηκώνει αρκετά τον πήχη της ποιότητας, σπαταλούν τον ίδιο χρόνο προσπαθώντας να εμποδίσουν την εφαρμογή του και την κοινωνία να μπει στη διοίκηση του πανεπιστημίου μπας και μπει λίγο φως και λίγος καθαρός αέρας σε ένα κλειστό χώρο που βρωμάει και δεν μπορούν να σταματήσουν τη βρώμα με τίποτε. Αίσχος!!!!!!
  Κ. Χριστοφόρου
  απάντηση49
   
   
  το χαβά τους | 20/12/2011 10:44
  όπως και τόσες άλλες γραφικες προσφυγές θα πάει στο καλάθι τελικά
  Γιώργος Μπιρμπίλης
  απάντηση34
   
   
  Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις... | 20/12/2011 00:06
  Όταν εδώ και δεκαετίες γίνεται μαζική παραγωγή Αριστερών διδακτόρων και Καθηγητάδων στα πανεπιστήμια, τι περιμένετε; Να διοικούνται σοβαρά και συντηρητικά; Μακάρι να υπήρχαν 5-6 προσωπικότητες σαν τον Κώστα Πλεύρη σε κάθε πανεπιστήμιο, έτσι για να σπάει η μονοτονία της Αριστεράς... Κέρδος μας θα ήταν!
  Νίκος
  απάντηση37
   
   
  Θλίψη και απελπισία | 19/12/2011 23:55
  Με τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις τους, απέδειξαν αυτό που ξέραμε ή υποπτευόμασταν όλοι: Το επίπεδό τους! Ένας πανάρετος με βρεγμένη σανίδα χρειάζεται: αναδρομικός έλεγχος όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, έλεγχος σκοπιμότητας των υπηρεσιακών πράξεων (νεποτισμός), της νομιμότητας της εκλογής όλων των Α΄βάθμιων Καθηγητών και αναδρομική αναζήτηση εντόκως των αχρεωστήτως καταβληθέντων κλπ.
  Α.Π.
  απάντηση34
   
   
  Συμβούλιο Επικρατείας για να έχουμε να λέμε.... | 19/12/2011 20:21
  Αν ήταν τόσο σίγουροι ότι το Συμβούλιο Επικρατείας θα έβγαζε αντισυνταγματικό το νόμο γιατί δεν έκαναν ασφαλιστικά μέτρα; Η προσφυγή χρειάζεται χρόνια για να εκδικαστεί. Μέχρι τότε έχουμε να λέμε... Επιτέλους να γίνουν οι εκλογές.
  Αγανακτισμένος πολίτης
  απάντηση35
   
   
  Έτσι μάλιστα... | 19/12/2011 17:58
  Το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε το καλοκαίρι στα πανεπιστήμια δεν τα τιμά καθόλου. Υπάρχουν νόμοι και τρόποι διεκδίκησης που ταιριάζουν σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Ελπίζω να μην επαναληφθεί το χάλι των προηγούμενων ετών ποτέ ξανά. Τα πανεπιστήμια προάγουν πολιτισμό και πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.
  !!!
  απάντηση54
   
   
   
  Τα πνευματικα μπουρδελα | 19/12/2011 17:41
  εχουν καταντησει τα Ελληνικα "Πανεπιστημια". Οι τσατσαδες (πρυτανεις) θελουν να προστατεψουν την επιχειρηση. Τα μικρα κομματα την πολιτικη βαση τους. Με νταηλικι. Τελικα ολοι για αλαγη μιλανε αλλα κανεις δεν την θελει οταν θιγει το ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ συμφερον. Αναρωτιεμαι αν αξιζει να σπαταληθουν φαρμακα να σωθει αυτος ο ασθενης απο το AIDS η τα φαρμακα θα πιασουν περισσοτερο τοπο αλλου?
  Fotis Tsimboukakis
  απάντηση64
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν μπορουν να ελεγξουν | 19/12/2011 17:24
  Οι πρυτανεις και οι Συριζαιοι των ΑΕΙ δεν μπορουν να ελεγξουν και να καθοδηγησουν την εκλογη των μελων του ΔΣ οπως αυτοι θελουν. Σιγα μην τους περασει
  Nikos
  απάντηση34
   
-