Δύο πιστόλια είχαν εντοπιστεί κοντά στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού πριν από μερικές εβδομάδες και είχε σημάνει συναγερμός στις διωκτικές αρχές. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι προκειμένου να πείσουν τον Παναγιώτη Βλαστό να παραδοθεί ζήτησαν τη βοήθεια άλλου κρατουμένου που λειτούργησε ως «διαπραγματευτής» για να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του Κορυδαλλού.

Προ πέντε μηνών υπήρχαν πληροφορίες στη διεύθυνση των φυλακών ότι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι εμπλέκονται σε λαθραία εισαγωγή κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων στον Κορυδαλλό κάτι που οδήγησε στη μετάθεσή τους. Πάντως χθες άγνωστοι έριξαν στο προαύλιο της Α’ πτέρυγας κι άλλο δέμα που περιείχε ένα κινητό τηλέφωνο και ναρκωτικές ουσίες, δείγμα της… ελευθερίας κινήσεων που έχουν γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Τα νέα αυτά στοιχεία δίνουν μία νέα διάσταση στην υπόθεση ομηρίας στις φυλακές Κορυδαλλού το βράδυ της Δευτέρας με πρωταγωνιστές τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και πέντε αντιεξουσιαστες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Οι ερευνητές της υπόθεσης θεωρούν ιδιαίτερα πιθανόν το όπλο και τα φυσίγγια που βρέθηκαν στην κατοχή του Παναγιώτη Βλαστού να είχαν μπει στη φυλακή με τη βοήθεια σωφρονιστικού υπαλλήλου, ωστόσο δεν αποκλείουν και άλλα ενδεχόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 1999 ο τότε αρχιφύλακας Αντώνης Αρραβαντινός είχε ανακαλύψει στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού δύο χειροβομβίδες κι ένα πιστόλι το οποίο ήταν κρυμμένο μέσα σε μια… τηλεόραση. Από την τότε έρευνα είχε ανακύψει ότι το όπλο είχε μπει στο σωφρονιστικό ίδρυμα από τα… σκουπίδια του ξυλουργείου των φυλακών, όπου εργαζόταν κρατούμενος ποινικός που δολοφονήθηκε προ μερικών μηνών. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν μία παρόμοια «τρύπα» στο σύστημα ασφαλείας να είχε βρεθεί και στην τωρινή περίπτωση. Πάντως σύμφωνα με όσα ανέφεραν σωφρονιστικοί υπάλληλοι «βλέπαμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Παναγιώτης Βλαστός ξόδευε στις φυλακές σημαντικά χρηματικά ποσά. Κι ίσως εκεί βρίσκεται το μυστικό της υπόθεσης».
Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης πιθανόν αποτελεί η ανεύρεση, προ ολίγου καιρού, δύο πιστολιών μέσα σε μία τσάντα στη βάση της εξωτερικής πλευράς του τοίχου της Α’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Δηλαδή της πτέρυγας στην οποία βρίσκονται τα κελιά και έξι που επιχείρησαν την απόδραση. Ομως από την περαιτέρω έρευνα δεν διευκρινίσθηκε ποιοι μπορεί να ήταν οι παραλήπτες των όπλων μέσα στη φυλακή. Πάντως ερευνητές της υπόθεσης σημείωναν ότι την περίοδο ανεύρεσης των όπλων δεν βρίσκονταν στο σωφρονιστικό κατάστημα πολλοί από τους έξι υποψήφιους δραπέτες του εγχειρήματος της Δευτέρας.
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομηρίας ήταν ο ρόλος που κλήθηκε να διαδραματίσει κρατούμενος άλλης πτέρυγας των φυλακών ο οποίος είναι γνωστός και συγκατηγορούμενος του Παναγιώτη Βλαστού για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο κρατούμενος με τη συνοδεία του διευθυντή των φυλακών πήγε στο σημείο της ομηρίας και προσπάθησε για αρκετή ώρα να πείσει τον βαρυποινίτη να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος κρατούμενος είχε στην συνέχεια κι άλλη επικοινωνία με τον Βλαστό, με τον ίδιο ακριβώς στόχο.