Λαθραία εισαγωγή όπλου, στημένα «επισκεπτήρια» κρατουμένων και στενή συνεργασία του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» βλέπουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Ασφάλειας Αττικής πίσω από την απόπειρα απόδρασης ποινικών και αντιεξουσιαστών το απόγευμα της Δευτέρας από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο που αποκαλύπτει μια νέα φάση συνεργασίας ατόμων από τον ποινικό χώρο και κρατουμένων «ανταρτών πόλης». Πάντως πολλές από τις παραμέτρους της υπόθεσης δεν έχουν αποσαφηνισθεί, ωστόσο οι αστυνομικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τις άγνωστες ενέργειες των κρατουμένων που ετοίμαζαν την μεγάλη απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι αρχές ασφαλείας να αντιληφθούν τις κινήσεις τους…

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, τουλάχιστον οκτώ κατηγορούμενοι ως μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες, από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, στις φυλακές Κορυδαλλού. Κι αυτό γιατί το Συμβούλιο Εφετών το οποίο εξετάζει τις ενοποιημένες πλέον δικογραφίες για την αποστολή των 15 δεμάτων-βόμβα, για τα οπλοστάσια σε Καρέα, Αγρίνιο κτλ. και για την ομάδα των συλληφθέντων στον Βόλο είχαν ζητήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους ενώπιον των δικαστικών λειτουργών.
Η πρώτη σχετική διαδικασία είχε ορισθεί για τις 5 Δεκεμβρίου όμως μετατέθηκε τελικά για τις 27 του μηνός. Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους για αυτήν την υπόθεση, ανάμεσα σε αυτούς οι Χρήστος Τσάκαλος, Γιώργος Πολύδωρος και τα αδέλφια Μιχάλης και Γιώργος Νικολόπουλος που επιχείρησαν να αποδράσουν, κρατούνταν στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών κοντά στο κελί του ποινικού Παναγιώτη Βλαστού ο οποίος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό λόγω της δίκης του για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου και της δολοφονίας του ιδιώτη Γιώργου Γούσιου. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου είχε ζητήσει την ισόβια κάθειρξη του Βλαστού ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαινόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτός εαυτού κι εκτόξευε απειλές προς κάθε κατεύθυνση.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διατυπώνουν την άποψη ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε συνεργασία κατηγορουμένων για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων» και του Παναγιώτη Βλαστού να αποδράσουν εκμεταλλευόμενοι κενό ασφαλείας στον χώρο του επισκεπτηρίου των φυλακών. Οπως ανέφεραν αστυνομικοί «εκείνο που μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αναφερόμενη συνεργασία του Βλαστού με αντιεξουσιαστές αφού ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν δείγματα συνεργασίας του συγκεκριμένου βαρυποινίτη με κρατουμένους για αντάρτικο πόλεων. Τους χώριζε ιδεολογική άβυσσος και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε προσέγγιση ποινικών και πολιτικών ζητημάτων. Πιθανολογούμε ότι ίσως ρόλο μεσάζοντα σε αυτήν την συνεργασία, έπαιξε άλλος κρατούμενος για την υπόθεση Παναγόπουλου που διατηρούσε πολυετή επαφή με αντιεξουσιαστές. Οσοι είχαν ενημερωθεί και μυηθεί στο σχέδιο απόδρασης συνεννοήθηκαν να έχουν επισκεπτήριο της Δευτέρα, ενώ το όπλο φαίνεται να μπήκε στις φυλακές σε προγενέστερο χρόνο κι ήδη γνωρίζουμε με ποιον τρόπο. Κανείς να μην ξεχνάει ότι από τις φυλακές Κορυδαλλού έχουν γίνει πολλές αποδράσεις κρατουμένων κι ανάμεσα σε αυτές οι δύο μεγάλες… αποχωρήσεις των Αλκετ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα το 2006 και το 2009 με ελικόπτερο».