Σε τριακόσια σχολεία πανελλαδικά που ανήκουν στην κατηγορία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (περιοχές με αδύναμες οικονομικά οικογένειες) θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας την πολιτική του για τη νέα μορφή «συσσιτίων», με την παροχή κουπονιών για μικρογεύματα στις τάξεις.

Οπως ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Βήματος», «οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) αφορούν περιοχές της χώρας μας, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων και υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής. Σε αυτές τις περιοχές το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει εκπαιδευτικά, κοινωνικά και στοχευμένα, αναπτύσσοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τάξεις υποδοχής των μαθητών και στήριξη των αδύναμων οικογενειών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολογική υποστήριξη). Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτών των σχολείων-δράσεων ΖΕΠ (περίπου 300 που ανήκουν στις ΖΕΠ σε όλη την Επικράτεια), εντάσσεται- αποκλειστικά και μόνο- η δυνατότητα παροχής μικρο-γευμάτων στους μαθητές, την οποία και επεξεργαζόμαστε».

Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί, όπως είναι φυσικό, να αναλάβει μεγαλύτερο πρόγραμμα σίτισης μαθητών, ενώ όπως ανακοίνωσε «για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης, απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών Υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια, στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη».

Την ίδια ώρα τα αλλεπάλληλα κρούσματα ασιτίας μαθητών σε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Το θέμα είναι υπαρκτό και προσπαθούμε με πολύ ευαισθησία και διακριτικότητα να το αντιμετωπίσουμε», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών οργανώνουν εράνους και μαζεύουν χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Oπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που μίλησαν στο «Βήμα», το πρόβλημα της ελλειπούς σίτισης των παιδιών εντοπίζεται πιο εύκολα στα ολοήμερα σχολεία, όπου οι μαθητές μένουν μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

«Πολλά παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς το τάπερ με το μεσημεριανό φαγητό τους», λέει δάσκαλος σχολείου στο κέντρο της Αθήνας. «Συχνά λένε ότι το ξέχασαν στο σπίτι καθώς τα παιδιά ντρέπονται και δεν θέλουν να πουν την αλήθεια. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα και σχεδιάζουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται όμως και η ενεργοποίηση της Πολιτείας» καταλήγει.