Πιο ακριβά τσιγάρα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών, ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Π. Μπεχράκης προτείνει να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά δύο ευρώ. Εκτιμά ότι με την ενέργεια αυτή θα μειωθεί κατά 460.000 ο αριθμός των καπνιστών, καθώς και ότι το κράτος θα έχει κέρδος 440 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», το οποίο πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα πιο ακριβά τσιγάρα μπορούν να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, η Ελλάδα εμφανίζει θετικά σημάδια στην προσπάθεια για τη μείωση του καπνίσματος. Κατά το χρονικό διάστημα 2009 – 2011 καταγράφηκε μείωση 4,1% στο ποσοστό των συστηματικών καπνιστών και 15% της συνολικής κλατανάλωσης τσιγάρων.

Επίσης, μειώθηκαν κατά 35% τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Το ίδιο διάστημα, η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αυξήθηκε έως και κατά 50%.