Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συζήτηση των προσφυγών για το χαράτσι στα ακίνητα και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την κριτική, που συνήθως συνοδεύει τις ειλημμένες αποφάσεις εφαρμογής δυσάρεστων μέτρων, ξεκίνησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος την εισήγησή του.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, όπως έχει κάνει και με άλλες αφορμές τελευταία, παρατήρησε ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει», σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι «το δικαστήριο θα πράξει βέβαια το καθήκον του, αλλά δεν μπορεί να επιληφθεί του πολιτικού προβλήματος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες»!

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητούνται οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας, της ΑΔΕΔΥ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι» και 7 ιδιωτών.

Από την πλευρά της διοίκησης εκπρόσωπος παρίσταται μόνον εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, αφού η διοίκηση της ΔΕΗ απέφυγε να εμπλακεί στη δικαστική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Δημοσίου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε το μέτρο «αναγκαίο κακό» εξηγώντας ότι εάν δεν είχε ληφθεί, η κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Στο δικαστήριο παρενέβη και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ως εκπρόσωπος (προσωπικά) του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννη Αδαμόπουλου.

Ο πρώην υπουργός παρουσίασε στο δικαστήριο τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας του σχετικού μέτρου, ενώ επικαλέστηκε τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την επιβολή του και από τους Ευρωπαίους κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται, ενώ έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένουν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα.