Αλληλεγγύη – συλλογικότητα – συμμετοχή είναι το τρίπτυχο του μηνύματος που στέλνει ο Δήμος Αθηναίων, τόσο με τον τρόπο οργάνωσης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων όσο και με τον εορταστικό στολισμό του κέντρου της Αθήνας και των γειτονιών της πόλης.

Ο στολισμός θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου (μετά τις 6 του μηνός που είναι η τραγική επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου) και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 9 του μηνός, ημέρα κατά την οποία ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει η Γιορτή της Πόλης από την πλατεία Συντάγματος.
Ο κ. Καμίνης θεωρεί ότι η πόλη έχει ανάγκη το εορταστικό χρώμα και τις εκδηλώσεις χαράς τα φετινά Χριστούγεννα, για να «τονωθεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές, αλλά και για να αναστηλώσουμε το ηθικό των κατοίκων, να τους δείξουμε ότι παρόλη την κρίση που περνάει η χώρα, που περνάει η πόλη, η Αθήνα γιορτά-ζει».
Μάλιστα, υπάρχει ήδη συνεργασία του εμπορικού κόσμου, των καταστηματαρχών και καλλιτεχνών. Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στον Σκάι, «θα φωτίσουμε καταστήματα, βιτρίνες που είναι άδειες, ακόμα και καταστήματα που έχουν κλείσει, σε συνεργασία με τους φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών και θα υπάρξει και βράβευση».
Τα παιδιά θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού μαθητές του δημοτικού από σχολεία του Δήμου Αθηναίων, θα στολίσουν τα φυσικά δέντρα της πλατείας Συντάγματος και θα «ντύσουν» τις νεραντζιές της πλατείας με στολίδια που θα φτιάξουν από ανακυκλώσιμα υλικά -οι οργανωτές επέλεξαν ως κεντρικό αντικείμενο το τενεκεδάκι από το γάλα εβαπορέ, σε μια προσπάθεια να υπάρχει ομοιομορφία (στο σχήμα) και ποικιλία (στον τρόπο της διακόσμησης).
Επίσης, θα τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένη από τους φοιτητές της σχολής ΑΚΤΟ, εμπνευσμένη από την ιδέα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, «δημιουργώντας έτσι ένα γιορτινό σύνολο με τη φρεσκάδα και τη φαντασία των νέων καλλιτεχνών», όπως σημειώνουν από το Δήμο Αθηναίων.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τις εορταστικές εκδηλώσεις τις οργανώνει με τις δικές του δυνάμεις ο Δήμος Αθηναίων, δεν τις έχει αναθέσει σε εταιρεία, ώστε να υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.
Το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν. Περιλαμβάνει δέκα θεματικά φεστιβάλ που θα δώσουν τον παλμό των γιορτών για 30 μέρες και νύχτες με τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά σε πρώτο πλάνο ενώ ταυτόχρονα η γιορτή θα απλώνεται στο Ζάππειο και σε 17 γειτονιές. Συμμετέχουν πάνω από 700 καλλιτέχνες: μουσικοί, συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί, ηθοποιοί, ζογκλέρ…
Η γιορτή θ’ αρχίσει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Εννέα από τα φεστιβάλ φιλοξενούνται μέσα στον Δεκέμβριο και ένα τον Ιανουάριο:
Οι «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, Κλαυθμώνος), η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17-31/12, Σύνταγμα), οι «Μέρες Παντομίμας – Νύχτες Μαγείας» (19-21/12, Σύνταγμα και Κοτζιά), οι «Πιο Μικρές Μέρες» (20-21/12, «Τεχνόπολις», Ζάππειο και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών), το «Jazzy Christmas» (22-24/12, Κλαυθμώνος), το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, Κοτζιά), το φεστιβάλ juggling στη «Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12, Σύνταγμα & Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ)», η «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, Κλαυθμώνος), το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12, Κοτζιά), το φεστιβάλ «Έκφραση» με νέους καλλιτέχνες (3-5 Ιανουαρίου, Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» Νέος Κόσμος). Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα εορταστεί ο ερχομός του Νέου Χρόνου θα εορταστεί στην Πλατεία στην πλατεία Κοτζιά, «μέσα σ’ ένα μουσικό καταιγισμό-έκπληξη», κατά δήλωση των οργανωτών.

Συνεχή ενημέρωση για τις χριστουγεννιάτικες δράσεις του Δήμου Αθηναίων θα δίνει η ιστοσελίδα www. christmasinathens. gr , η οποία θα λειτουργεί από τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά και η σελίδα στο facebook: «Η Αθήνα ΓιορτάΖΕΙ»(www. facebook. com/christmasinathens2011) .