Δέκα κρούσματα παραβίασης καφάο έχουν εντοπισθεί την τελευταία τριετία από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου σε περίπου 20.000 καφαο προκειμένου να εντοπίσει υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων! Ωστόσο στελέχη της ΑΔΑΕ επεσήμαναν ότι μέσω αυτού του συστήματος δεν έχει εντοπισθεί κανένα σχετικό κρούσμα. Παράλληλα σε διορθωτική της δήλωση η ΑΔΑΕ ανέφερε ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εντοπισμού κασετοφώνων σε κιβώτια του ΟΤΕ παρά τις περί του αντιθέτου προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου στη Βουλή.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συζήτηση για το απόρρητο των επικοινωνιών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ανακάλυψης ιχνών υποκλοπών σε καφαο του ΟΤΕ. Ωστόσο σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΑΔΑΕ ανέφερε ότι «η περίπτωση της παγίδευσης των τηλεφωνικών γραμμών επισημάνθηκε ως σπάνιο περιστατικό και σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζεται σε εκτεταμένη κλίμακα, όπως παρουσιάζεται σε κάποια δημοσιεύματα Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τέτοιο περιστατικό δεν έχει αναφερθεί στην ΑΔΑΕ στο πρόσφατο παρελθόν»!

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τα «παγιδευμένα καφαο»;
Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της ΑΔΑΕ, «οι παγιδεύσεις στα ΚΑΦΑΟ είναι πια πολύ περιορισμένες γιατί απλά οι περισσότερες κρίσιμες επικοινωνίες γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Η παρακολούθηση σταθερών τηλεφώνων από ντετέκτιβ δεν τους προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές έρευνες τους. Οι παγιδεύσεις των καφαο είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις την περίοδο 1985-1983 οπότε κι είχαν ξεσπάσει δύο σχετικά σκάνδαλα (Μαυρίκη – Τόμπρα) ενώ πολλοί ντετέκτιβ παγίδευαν διαρκώς τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές. Ομως τώρα οι σχετικές ενέργειες είναι ελάχιστες κι έχουν εντοπισθεί περίπου δέκα τέτοιου τύπου υποκλοπές σε όλη την Ελλάδα την τελευταία τριετία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ειδοποιούμε και τις αστυνομικές αρχές ενώ σε μία περίπτωση έχουμε συλλάβει τους υποκλοπείς επ αυτοφώρω…».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πριν από ένα χρόνο είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες διασφάλισης του απορρήτου του ΟΤΕ να εγκαταστήσει σύστημα τηλεπίβλεψης σε περίπου 100.000 καφαο σε όλη τη χώρα. Ομως σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπευθύνων της ΑΔΑΕ το σύστημα αυτό έχει τοποθετηθεί σε ποσοστό 20-25% των καφαο.