Ολοκληρώθηκε η απολογία του μοναχού Αρσένιου, μετά από τρεις ημέρες, ενώπιον της Εφέτη Ειδικής Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βαρύνουν στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο.

Στον Αρσένιο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ, υποχρεούται να παρουσιάζεται στην Αστυνομία κάθε 15 ημέρες και αφέθηκε ελεύθερος

Ο μοναχός είναι ένας από τους βασικούς εμπλεκομένους της υπόθεσης και κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απάτη, σύσταση συμμορίας και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οπως είναι γνωστό ο Αρσένιος ήταν ένας από τους επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου την επίμαχη περίοδο των ανταλλαγών εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με «φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το Ολυμπιακό ακίνητο το οποίο έχει ήδη πωληθεί σε επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ανταλλαγές έγιναν κατόπιν σχεδίου στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη του Δημοσίου (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στελέχη υπουργείου Γεωργίας κλπ), στο οποίο ενεπλάκησαν και πολιτικά πρόσωπα που δεν ελέγχθηκαν ποτέ λόγω παραγραφής.