Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια το ποσοστό κέρδους των χονδρεμπόρων, για φάρμακα τα οποία έχουν ενταχθεί στη λίστα του νόμου 3816 (υψηλού κόστους που χορηγούνται τόσο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία), μειώνεται στο 2% από 2,5% και των φαρμακοποιών στο 16% από 18%.

Επίσης, η τιμή των φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας «πέφτει» στο 65% (σε σχέση με αυτή που είχε το πρωτότυπο όταν ίσχυε η πατέντα), και κατά 15% αυτής, των γενόσημων φαρμάκων (πχ αν ένα πρωτότυπο φάρμακο έχει 100 ευρώ, μετά τη λήξη της πατέντας πάει στα 65 ευρώ και το αντίγραφό του θα κοστίζει περίπου 56 ευρώ).

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Κων. Φρουζής (γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Novartis Hellas) και ο κ. Θ. Τρύφων (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ) επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου πολιτικής μέσα από το οποίο θα εξορθολογιστούν οι δαπάνες υγείας και θα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Σύμφωνα με το μνημόνιο _ ανέφερε ο κ. Φρουζής _ η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης στόχευε το ένα δισ. ευρώ για το 2010 και άλλο ένα δισ. για το 2011. «Με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο χώρο του φαρμάκου», προσέθεσε, «αυτός ο στόχος όχι μόνο έχει επιτευχθεί αλλά και κατά πολύ ξεπεραστεί, αφού η συνολική εξοικονόμηση από πλευράς φαρμακοβιομηχανίας ξεπερνά, πλέον, την τελευταία διετία, τα 2,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως, συσσωρεύονται ξανά χρέη Νοσοκομείων και Ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία φθάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ δίνοντας αντικίνητρα στις επιχειρήσεις τους να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα».
Ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας και δη της εγχώριας. «Η μονόπλευρη εστίαση σε επιμέρους συνιστώσες της υπάρχουσας κατάστασης, όταν αγνοεί τα αίτια», είπε, «δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Φτάσαμε σε υπερβολές διότι επί σειρά ετών αγνοούμε τα αίτια που προκαλούν τις δαπάνες και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς».
Οι δύο ομιλητές πρότειναν για το 2012 – 2013 τα εξής διαρθρωτικά μέτρα:
– Εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
– Λήψη μέτρων για τα προϊόντα εκτός πατέντας και τα γενόσημα (αντίγραφα).
– Συνεισφορά στην εξοικονόμηση κι άλλων εταίρων στην αλυσίδα διανομής του φαρμάκου σύμφωνα με το μνημόνιο.
– Ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης κουπονιών, πλαστών συνταγών και αποφυγή παρανομιών (το οποίο υλοποιείται από τον EOΦ).
– Άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
– Στενή παρακολούθηση κι άλλων κέντρων κόστους της υγείας, καθώς το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόλις το 16% της Υγείας και το 13% των κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων.


Διαβάστε ολόκληρη την υπουργική απόφαση