Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων βρίσκονται αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011 περίπου 166.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες και εργασίες που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως βαριές και ανθυγιεινές.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την νέα λίστα των ΒΑΕ στην οποία πλέον θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι από τους 531.000 εργαζόμενους που εντάσσονταν στο – μέχρι πρότινος – ισχύον καθεστώς.
Η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τις επεξεργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να οριστικοποιήσει την τελική λίστα.
Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1.11.2011, έτσι ώστε οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου να προσαρμοστούν αναλόγως.
Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση.
Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα δεν είχαν χαρακτηριστεί ως βαρείς και ανθυγιεινές.Μεταξύ αυτών είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντιθέτως ορισμένες από τις ειδικότητες που αποσύρονται από τη σχετική λίστα είναι:
-Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.).
-Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
-Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
-Οι καμαριέρες.
-Οι κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς.
-Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.
-Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
-Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
-Οι συντηρητές κτιρίων κλπ.
Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως παραμένουν στο νέο καθεστώς και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.
Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. «Τα ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν επηρεάζονται από την απόφαση για τυχόν εξαίρεση της ειδικότητας από τη λίστα» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα εξετάζει όλα τα αιτήματα ένταξης στη λίστα, αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Ο κ. Κουτρουμάνης έχει δεσμευτεί στους κοινωνικούς φορείς, πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο «για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας».