Την δυσφορία υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής περί αδυναμίας ελέγχου της ΕΥΠ. Ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη μίας μόνο μικρής συσκευής υποκλοπών (το περιώνυμο βαλιτσάκι) της ΕΥΠ ενώ άφησε υπονοούμενα για ύποπτες παρακολουθήσεις ιδιωτών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ αναφέρει ότι κλιμάκιο της ΑΔΑΕ έχει να επισκεφθεί την ΕΥΠ από το 2009, ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθεί είναι νόμιμες καθώς και ότι «μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή έλεγχος των σχετικών καταγραφών του συστήματος νομίμων συνακροάσεων».

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε σήμερα στην Βουλή ότι «επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ και μας έδειξε ένα βαλιτσάκι. Είπαμε τότε ότι αν είναι αυτός ο εξοπλισμός, τότε η ΕΥΠ είναι «φτωχή» και θα πρέπει να έχει κάτι καλύτερο. Ψάξαμε το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει και δεν βρήκαμε τίποτα επιλήψιμο. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο στην ΕΥΠ. Πού είναι η εγκατεστημένη η ΕΥΠ; Είναι τα γραφεία της αυτά που επισκεφθήκαμε ή έχει και άλλα; Ή έχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε; Δέχομαι τη δήλωση της ΕΥΠ, μιας και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, ότι αυτά είναι μόνο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο». Επιπλέον ο κ Λαμπρινόπουλος ανέφερε ότι έχουν διπλασιασθεί τα αιτήματα άρσης απορρήτου επικοινωνιών.
Από την πλευρά της η ΕΥΠ με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης ανέφερε τα εξής για την λειτουργία του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ :
«Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του Κράτους. Ζητούμε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρασχεθεί κάθε τεχνική ή άλλη βοήθεια στον έλεγχο τακτικό ή έκτακτο, ώστε να διεκπεραιωθεί με επιτυχία το έργο των ελεγκτών. Η ΕΥΠ προασπίζεται την εθνική ασφάλεια και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες Αρχές. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αρχαιοκαπηλία, παραδικαστικό κύκλωμα, παράνομο στοίχημα ποδοσφαίρου, κ. λπ.).

Ο αριθμός των άρσεων του απορρήτου υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης των εθνικών θεμάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Εξάλλου, η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πραγματοποιείται μόνο εφόσον ακολουθείται η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή μόνον κατόπιν εκδόσεως σχετικής διατάξεως περί άρσεως του απορρήτου από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ Εισαγγελέα, που ελέγχει την νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Ακολούθως η σχετική διάταξη εγκρίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια αποστέλλεται για εκτέλεση στις αρμόδιες τηλεφωνικές εταιρείες, στο αρχείο των συστημάτων των οποίων τηρούνται οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί.

Επισημαίνεται δε, ότι κάθε σχετική διάταξη περί άρσεως του απορρήτου κοινοποιείται και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, στο αρχείο της οποίας όπως και της Εισαγγελίας παραμένουν επίσης οι σχετικοί τηλεφωνικοί αριθμοί. Είναι προφανές ότι η ΕΥΠ υπόκειται σε Εισαγγελικό έλεγχο και όσον αφορά την ταυτοποίηση των αριθμών, των οποίων αίρεται το απόρρητο, με τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν».