Κορυφώνονται σήμερα Πέμπτη, οι εκδηλώσεις για την 38η επέτειο μνήμης απο την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Ωστόσο, άμεση παρενέργεια όπως φαίνεται, της ανησυχίας για την πρόκληση επεισοδίων, εφέτος πρώτη χρονιά κατάργησης του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, αποτελεί το γεγονός ότι η προσέλευση πολιτών στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Παρά ταύτα από το πρωί Αθηναίοι όλων των ηλικιών, πολιτικοί αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, περνούν και αφήνουν ένα λουλούδι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Καταθέσεις στεφάνων

Στις 8.30 το πρωί εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατέθεσε στεφάνι ο υπασπιστής του.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου προσήλθαν ήδη για να καταθέσουν στεφάνι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, συνοδεία του συμπροέδρου του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke κ. Κλάους Ερνστ καθώς και αντιπροσωπεία της νεολαίας του Συνασπισμού.

«Ο ελληνικός λαός κρατεί ζωντανή την ιστορία του ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και σ´αυτό μας βρίσκει εμάς τους φίλους του Die Linke από τη Γερμανία συμμάχους και συμπαραστάτες», δήλωσε ο κ. Ερνστ. «Να πληρώσουν οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα και όχι οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας απο την πλευρά του δήλωσε ότι «η εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβρη του ’73 καταδεικνύει ότι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα της οικονομικής ελίτ».

Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δ. Λυκούδης.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν στη μία το μεσημέρι και λίγο αργότερα θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του Πρύτανη κ. Σ. Σιμόπουλου, τις ομιλίες των εκπροσώπων του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων και το προσκλητήριο νεκρών. Αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Τη σημαία του Πολυτεχνείου θα φέρει για μία ακόμη χρονιά στο κτίριο της οδού Πατησίων η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (του ΠαΣοΚ) που κρατάει επί σειρά ετών το ιστορικό κειμήλιο, παρά τις εφετινές αντιπαραθέσεις με θέμα τον αποκλεισμό της από την περιφρούρηση του χώρου, απο παραταξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που την κατηγόρησαν ως εκπρόσωπο ενός κόμματος με «μνημονιακή πολιτική».

Κατά τη διάρκεια της πορείας θα κλείνουν σταδιακά οι σταθμοί του μετρό, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο στις 12.00, το Σύνταγμα στις 13.00 και τον Ευαγγελισμό καθώς και το Μέγαρο στις 15.00